Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:28 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Este Ziua Inspectoratului Județean de Jandarmi. De ce azi și de când. Cine este la comandă. Despre stemă

ro

26 Jul, 2016 02:03 3415 Marime text
Jandarmii sărbătoresc, azi, Ziua Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa „Mihail Kogălniceanu”, stabilită pentru 26 iulie.

Propunerea acestei date a venit din partea colectivului I.J.J. Constanţa şi reprezintă data la care a fost înfiinţată prima Companie de Jandarmi, de aici, care s-a realizat în anul 1894,  avându-l ca prim comandant pe căpitanul Ernest Solcănescu.

Prin Ordinul Prefectului de atunci, Emil Andreian, primarul Constanţei, Mihail Coiciu, era înştiinţat că din data de 26 iulie 1894 „a început a funcţiona Compania de Gendarmi Constanţa, rugându-vă a o recunoaşte ca autoritate legalmente constituită”.

Revenind la vremurile noastre trebuie spus că prin Ordinul nr. 176/2012 privind atribuirea de denumiri onorifice şi stabilirea de zile aniversare pentru unele structuri din Ministerul Administraţiei şi Internelor, se atribuie denumirea de ”Tomis" pentru Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanţa și "Mihail Kogălniceanu" pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa.

Tot prin același ordin s-a stabilit ca Ziua Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa Mihail Kogălniceanu să fie în data de 26 iulie.
În prezent comanda inspectoratului este asigurată potrivit paginii oficiale de internet a instituției de inspector șef colonel Constantin Dima (FOTO), prim adjunct al inspectorului șef locotenent-colonel Adrian Chelu și adjunct al inspectorului șef colonel Silviu Claudiu Negrilă.


Stema IJJ Constanța
Insemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa din cadrul Jandarmeriei Române păstrează în compoziţie elemente din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor. Însemnul a fost publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 478/ 07.08.2011.
Pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheară dreapta o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Pe pieptul acvilei, un alt scut de dimensiuni mai mici, tăiat în furcă răsturnată:
  • pe verde, un romb de argint, ieşind dintr-o cununa compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru
  • pe roşu, un far de argint, rostuit negru, lumina de aur, ieşind din valuri de argint şi flancat de două stele de aur
  • pe albastru, o corabie neagră, cu pânze de argint, dotată la pupă şi în vârfurile celor două catarge cu trei fanioane, de asemenea, de argint, plutind peste valuri, de acelaşi metal      
În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă:
LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE). În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legendă scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * CONSTANŢA.
Semnificaţia elementelor însumate:
  • romb – viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
  • litera J – sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;
  • cununa din frunze de stejar – forţă, puterea, autoritate veche;
  • farul, stelele şi corabia pe valuri – elemente care fac referire la vechea stema a judeţului Constanţa pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii