Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:02 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Județean al Elevilor Constanța, despre limitarea accesului elevilor în unitățile de învățământ

ro

23 Mar, 2014 17:01 1964 Marime text
Consiliul Județean al Elevilor Constanța, alături de Asociația Elevilor din Constanța, s-au autosesizat în urma apariției în presă a unor informații despre limitarea accesului elevilor în unitățile de învățământ, în cazul în care aceștia ajung la unitatea de învățământ după începutul cursurilor.

„CJE Constanța și AEC vor investiga aceste situații și vom urmări să ne asigurăm că elevii din Municipiul Constanța vor avea acces la cursuri, în conformitate cu prevederile legale și constituționale. Considerăm că măsurile luate de către unele unități de învățământ nu au un efect benefic pentru procesul educațional, afectând dreptul inalienabil al elevilor la educație.

Interzicerea accesului elevilor în unitățile de învățământ la care aceștia sunt înscriși constituie, în opinia noastră, o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale la educație de calitate a copiilor. Conducerile unităților de învățământ trebuie să înțeleagă că există elevi care nu pot ajunge înainte de începutul programului școlar, aceștia pot fi elevi navetiști sau elevi care nu au acces facil la mijloace de transport în comun, având în vedere valoarea abonamentului de transport în comun din Municipiul Constanța. Astfel, considerăm că din punct de vedere moral este inoportun ca elevii care din diverse motive întârzie la cursuri să fie obligați să stea în fața unității de învățământ indiferent de condițiile meteorologice, interzicându-li-se astfel un drept fundamental, și anume dreptul la educație, fără a mai lua în calcul pericolele care pot apărea pentru securitatea fizică a elevilor.

“Elevii primesc un tratament care nu li se cuvine datorită acestor norme stricte, de multe ori aceștia fiind lăsați la intrare până la următoarea pauză dacă întârzie  sau chiar trimiși acasă deoarece nu respectă uniforma. Accentul trebuie pus pe calitatea învățământului și pe educația pe care o primește elevul.” a declarat secretarul general al Asociației Elevilor din Constanța, Cristian-George Farauanu.

“Este adevarat că în ultima perioadă elevii nu mai prezintă un interes pentru școală în general și asta se vede, dar nu cred ca aceste măsuri pot să schimbe ceva în bine, ba chiar îi demoralizează pe elevi. Cred că aceste măsuri ar trebui luate în urma consultărilor cu elevii și părintii acestora pentru a se ajunge la o soluție constructivă și pentru a se elimina eventualele conflicte. Consider că într-o scoală în care elevii se simt respectați și luați în considerare, atunci și ei vor respecta regulile și persoanele. De asemenea drepturile elevilor nu pot fi opționale pentru părinti, profesori sau simplii membrii ai societății educative. Un copil căruia nu-i sunt respectate drepturile nu se va putea respecta pe sine şi nu va putea respecta nici drepturile altora. ” a declarat Andrei Gîlcă, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.

“Există o lege privind creșterea siguranței în școli iar această lege nu le dă dreptul directorilor să țină elevii afară. Din contră, considerăm că aceste practic duc la creșterea sentimentului de nesiguranță și părinții trebuie să fie primii care să denunțe aceste practici ilegale. Introducerea unui semn distinctiv are ca scop creșterea siguranței și nu de a permite directorilor să facă abuzuri. ” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Bajdechi.

“Consider că este anormal să iți fie interzis accesul în incinta unității de învățământ pe motiv că ai întârziat. Dreptul la educație este un drept fundamental ce nu poate fi suprimat de nimeni. La nivelul Consiliului Județean al Elevilor Constanța vom iniția o dezbatere iar în cadrul Adunării Generale din data de 25 martie vom adopta o rezoluție pe această probleme și o vom comunica Ministerului Educației Naționale.” a declarat vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța, Constantin - Alexandru Manda”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii