Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:04 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Der Spiegel Companiile din Germania au fost complice la corupția din Grecia și la criza economică a țării

ro

20 Jul, 2015 12:52 1851 Marime text
Corupţia masivă din Grecia este unul dintre principalele motive pentru care economia țării este în colaps, iar datoria publică a elenilor a ajuns la 177% din PIB. Publicaţia germană „Der Spiegel“ notează însă că firmele germane au profitat din plin de acest sistem timp de ani întregi, pentru a-şi asigura afaceri ce le-au adus profituri de milioane de euro.

Într-un amplu material semnat de jurnalistul Jörg Schmitt, „Der Spiegel“ scrie că șpaga este lubrifiantul care unge motorul economiei greceşti.

„Miza“ şi „Fakelaki“

„Miza“ şi „Fakelaki“ sunt două cuvinte elene care au ajutat din plin la funcţionarea economiei germane. „Fakelaki“, care literal se traduce prin „plic mic“, reprezintă o plată neoficială dată de greci medicilor care îi tratează sau auditorilor fiscali. Echivalentul din română ar fi „șpagă“.

De cealaltă parte, „Miza“ reprezintă banii care nu încap într-un „plic mic“ şi pentru care este nevoie de ceva mai mare, cum ar fi o valiză. „Miza“ mai înseamnă şi banii care trebuie transferaţi într-unul dintre paradisurile fiscale ale lumii. Fără „miza“, nicio companie străină nu ar putea face afaceri în Grecia. Contractele guvernamentale mari sunt în special predispuse la „miza“, explică „Der Spiegel“, potrivit Adevărul.

„Miza“ şi „fakelaki“ reprezintă elementele care menţin economia Greciei. Cu ajutorul acestor două cuvinte şi a acţiunilor pe care le implică ele, milioane de euro îşi găsesc drumul spre corporaţii din lumea întreagă şi apoi înapoi în buzunarele industriaşilor, funcţionarilor civili, militarilor şi politicienilor. De obicei, aceste plăţi sunt desemnate în registrele companiei drept „comisioane“ pentru negocierea contractelor. Iar industria germană este unul dintre contribuitorii majori în acest joc de Monopoly.

Sursa: dcnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii