Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:18 01 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Nicolae Ciucă la lansarea Interconectorului Grecia-Bulgaria „Criza energetică resimţită de întreaga Europă ne-a unit şi mai mult în eforturile noastre de a găsi soluţii“

ro

01 Oct, 2022 14:57 689 Marime text
Foto: Guvernul RomânieiPremierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la sesiunea plenară prilejuită de evenimentul de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia-Bulgaria. 

Cu această ocazie premierul a susținut un discurs în cadrul căruia a precizat faptul că deficienţele în lanţul de aprovizionare, în special cu gaz, create artificial de Rusia, au impact nu numai asupra Europei, iar acestea creează tulburări pe pieţele globale de energie şi au generat costuri neaşteptat de mari pentru partenerii noştri din diferite părţi ale lumii.

„Orice pas întreprins în vederea creşterii securităţii energetice regionale şi - la o scară mai largă - a Europei are o conotaţie mai puternică astăzi, când aprovizionarea fiabilă, accesibilă şi sigură cu energie este cheia pentru îndeplinirea obiectivelor noastre de redresare şi rezilienţă. Trebuie să continuăm colaborarea cu partenerii noştri în vederea sporirii capacităţilor lor de producţie. De asemenea, trebuie să ne finalizăm proiectele în Europa, în ceea ce priveşte interconectivitatea, astfel încât să ne asigurăm că avem toate mijloacele necesare pentru a ne diversifica resursele şi a acţiona în solidaritate cu membrii UE şi cu vecinii noştri din Republica Moldova, Ucraina sau Balcanii de Vest.

Punerea în funcţiune a Interconectorului Grecia-Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Deşi evenimentul, la care participăm, reprezintă un moment de sărbătoare pentru dezvoltatorii proiectului şi pentru toţi beneficiarii lui, trebuie să rămânem realişti şi să recunoaştem că este necesar să accelerăm procesul de diversificare a surselor şi a rutelor de aprovizionare, deoarece Europa trebuie să îşi reducă într-un ritm mai rapid dependenţa de combustibili fosili din Rusia.

Criza energetică resimţită de întreaga Europă ne-a unit şi mai mult în eforturile noastre de a găsi soluţii pentru asigurarea nevoilor energetice atât pentru această iarnă, cât şi pentru viitor, respectând principiile sustenabilităţii şi protecţiei mediului“ - a precizat Nicolae Ciucă.


Nicolae Ciucă. foto: Guvernul RomânieiPrim-ministrul a menționat că în plus, cooperarea regională şi soluţiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acţiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză. Finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluţiile de acest fel, deoarece va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală şi de Est şi către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud şi a gazoductului BRUA. Acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum şi la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din nordul Greciei.

„În acelaşi timp, toţi cei prezenţi aici suntem conştienţi de faptul că investiţiile în exploatarea gazelor naturale şi în infrastructura de transport aferentă sunt investiţii pe termen mai lung, deoarece economia noastră are nevoie de gaze naturale pentru a sprijini tranziţia către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon care se doreşte a fi obţinută până în 2050.

Includerea gazelor naturale şi al energiei nucleare în Taxonomia UE ne oferă nouă, decidenţi politici, oameni de afaceri şi investitori, predictibilitatea mult dorită. Înainte de a încheia, doresc să îi felicit pe toţi cei care - de-a lungul anilor - au investit voinţă politică, resurse şi tehnologie pentru a transforma proiectul Interconectorului Grecia -Bulgaria în realitate. România este pregătită să-şi joace rolul de partener de încredere în asigurarea securităţii energetice a Europei.

Înainte de a încheia, aş dori să mulţumesc fostului premier Petkov şi prim-ministrului Mitsotakis pentru angajamentul lor de a finaliza acest Interconector. Am avut întâlniri în Bucureşti, Sofia şi Atena în care am discutat importanţa Interconectorului. După cum aţi spus şi dumneavoastră, acesta aduce valoare nu doar Coridorului Sudic, ci şi Coridorului Vertical şi gazoductului BRUA, proiect de mare importanţă pentru România, Bulgaria, Ungaria şi Austria.

Vă mulţumesc foarte mult pentru ceea ce aţi reuşit şi am convingerea că acesta va contribui la scopul principal: să rămânem uniţi şi solidari“ - a mai menționat Nicolae Ciucă.

Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii