Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine sunt aliații lui Măzăre în demersul de acaparare a Portului Constanța

ro

13 May, 2014 18:23 2147 Marime text
Prezent astăzi la Poliţia Judeţeană Constanţa, unde se deplasează săptămânal în dosarul în care este acuzat de DNA că a luat mită de la constructorul cartierului de locuinţe „Henri Coandă" din Constanţa, primarul Radu Mazăre a făcut noi declarații privind Portul Constanța, afirmând că nu este singurul care își dorește transferul de acţiuni de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime către Primărie.

Cine sunt aliații edilului, care susțin preluarea Portului de către administrația Mazăre? Primarul Radu Mazăre a dat de înțeles că sunt foarte mulţi operatori din Portul Constanţa, care doresc acest lucru. Cât îî privește pe cei care se împotrivesc acestui demers, potrivit edilului, aceștia se opun întrucât vor ca monopolul să fie păstrat şi „să plătească aproape nimic la stat”.

„Sunt anumite sindicate ai oamenilor care lucrează la firmele milionarilor din port şi sigur care se împotrivesc. Aţi văzut că se împotrivesc pe absolut toate căile. Însă portul este mare, în port lucrează 30.000 de oameni, sunt foarte mulţi operatori care nu au nicio problemă şi care chiar doresc acest transfer şi o transparentizare a portului", a declarat Radu Mazăre.

Șova îi sare în ajutor lui Mazăre

Ministrul Transporturilor Dan Șova va face zilele acestea o vizită în județul Constanța, urmând ca demnitarul să poarte discuții cu reprezentanţii operatorilor din Portul Constanţa.

„Oricum poimâine, când ministrul Şova va veni la Constanţa, va face şi o vizită în port, unde vom avea o discuţie cu reprezentanţii operatorilor, patroni, directori, ce sunt, pentru că acolo sunt foarte mulţi operatori în banca lor care şi-au făcut treaba. Pe mine mă interesează să crească locurile de muncă şi să crească traficul, pe dumnealor, cei care sunt apropiaţi de Băsescu, îi interesează să-şi păstreze monopolul şi să plătească aproape nimic la stat. Şi ştiţi că a învăţat deja toată România, ştiu cât plătesc aceşti operatori la stat, ştiu că a fost dată o Ordonanţă de Guvern specială pentru ei ca să menţină preţurile de acum 20 de ani şi se bat pe toate căile", a menționat Radu Mazăre.

Transferul de acțiuni, o ilegalitate

Să nu uităm însă că preşedintele Traian Băsescu califica, săptămâna trecută, acest demers privind transferul unui pachet de acţiuni către Primăria Constanţa drept o „ilegalitate majoră", în condiţiile în care în prezent statul deţine 60% din aceste acţiuni, Consiliul Local 20%, iar Fondul Proprietatea alte 20%.
„Prin proiectul unei Hotărâri de Guvern care este trimisă spre avizare, Victor Viorel vrea să transfere către clanul de la malul mării 13% din acţiunile statului, ceea ce înseamnă că domnul Mazăre va deţine 33% din acţiuni, Fondul Proprietatea 20%, iar statul român pierde pachetul majoritar ajungând la 47%. Acest lucru este interzis de legislaţia în vigoare", explica şeful statului.
Preşedintele a afirmat și că cei care vor aiza o astfel de hotărâre „foarte probabil vor trebui să răspundă în faţa legii”.
„Ilegalitatea este majoră şi sfatul meu către cei care vor fi împunşi să semneze şi să avizeze această hotărâre este să nu o semneze. Eventual să îl lase pe Victor Viorel să o semneze singur”, declara Băsescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii