Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cernavodă, în așteptarea turiștilor

ro

31 May, 2013 18:25 966 Marime text
     Printre amplele pregătiri de reabilitare a întregii infrastructuri a oraşului, Administraţia Publică Cernavodă se află şi în plină conservare  a siturilor care fac parte din patrimonial istoric al localităţii. Municipalitatea a efectuat déjà un inventor al tuturor obiectivelor care pot fi destinate turismului, şi care atrag de obicei atenţia celor care vizitează oraşul, şi s-a hotărât asfel să le introducă pe toate acestea într-un circuit touristic al zonei. În acest sens, a fost elaborat un proiect de implementare a unui centru turistic în Cernavodă şi de conservare a tuturor obiectivelor destinate vizitelor. Cel mai recent pas a fost reabilitarea mormântului pictat de la hinog.

Fiind ultima descoperie arheologică din zonă, descoperit accidental, in urmă cu aproximativ 4 ani, de către proprietarul unui teren arabil lângă Hinog. Săpăturile arheologilor au arătat că mormântul este vechi de mai bine de 7 secole iar osemintele, locul amplasării şi picturile de pe pereţi, arată că tumulul ar fi aparţinut unui episcope de origine tracă. Situat în apropiere de cetatea Axiopolis, unde cărţile spun că exista o episcopie unde ar fi slujit episcopul Cyrilus, care a fost martirizat împreună cu creştinii Quindius şi Zenonis. Lângă mormântul episcopului este în present situate unul dintre cele mai moderne adăposturi de câini, măgari şi cai “Save the dogs and other animals”, de asemenea introdus în circuitul touristic al oraşului.

În apropiere de cele două obiective, se află Cetatea Axiopolis, loc  de referinţă al circuitului turistic al localităţii. Fondată în sec 3 î.e.n., de către regale trac Lisimach, la circa 3 km distanţă de capul actualului pod de la Cernavodă, pe versantul drept al Dunării din dreptul insulei Hinog, cetatea a fost stăpânită de geto-daci şi apoi de romani.

Din nefericire, în present, cetatea nu poate fi accesibilă vizitatorilor, deoarece în zona amplasamentului acesteia se află o unitate militară, motiv pentru care zona georgrafică face ca ruinele să aparţină MAPN. Autorităţile Publice Locale , caută măsuri pentru a scoate cetatea de sub patrimonial armatei, şi a o destina ulterior circuitului turistic. Un alt punct de referinţă al patrimoniului istoric al zonei, îl reprezintă statuetele descoperite în 1956 în necropola de înhumare din Dealul Sofia, la Cernavodă “Gânditorul şi consoarta sa”, opera de artă ce datează din anii 2500 î.e.n. şi care aparţin culturii neolitice Hamangia. Sculpturile sunt representative originii culturale din această zonă, cel mai vechi curent neolitic din Dobrogea, care era pus în legătură cu o populaţie provenită din Anatolia. În present imaginea celor două creaţii, reprezintă emblem oraşului Cernavodă.

Alte obiective turistice ale zonei sunt cetatea Capidava, una dintre cele patru cetăţi “surori” zonei, stăpânite de romani şi care poartă emblema creştinismului în Scitia Minor (Axiopolis, Capidava, Sucidava şi Basarabi). O emblemăa prezenţei romane în Dobrogea este constituită şi de Valurile lui Traian, de pământ şi de piatră. De asmenea un important obiectiv touristic al zonei este reprezentat de Podul Carol I, construit la sfârşitul sec XIX, arhitectul Anghel Saligny.  Proiectul se află în present în curs de derulare, amenajările şi conceperea broşurii de prezentare al obiectivelor sunt realizate din bugetul local, urmând ca în viitorul an să fie construit şi un centru touristic, din fonduri europene.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii