Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cercul Militar Mangalia găzduieşte o lansare de carte

ro

18 Dec, 2013 10:43 2725 Marime text
Vineri, 20 decembrie 2013, ora 14.30, la Cercul Militar Mangalia, va avea loc, cu sprijinul unor sponsori locali, lansarea cărții: Revoluția din decembrie 1989.

Valoarea libertății. Volumul, coordonat de drd. Ovidiu Mihalache și dr. Sorin Marcel Colesniuc, cuprinde comunicările susținute de specialiștii în istorie care au participat la simpozionul științific desfășurat în ziua de 20 decembrie 2012, la Mangalia.


Lucrarea se axează, în principal, pe evenimentele din Mangalia și din județul Constanța, dar nu uită să amintească faptul că eroii ei au desfăşurat acţiuni de luptă şi la Bucureşti. Volumul a fost publicat prin contribuția financiară a coordonatorilor: Ovidiu Mihalache și Sorin Marcel Colesniuc. Lansarea de carte se face cu sprijinul Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere Filiala Mangalia, tocmai pentru ca militarii, ofiţerii şi subifiţerii participanți la evenimentele din decembrie 1989 să dorească să contribuie cu informații la următorul volum, ce va fi lansat în 2014.

“În urmă cu un an, în decembrie 2012, se împlineau 23 de ani de la sfârșitul dictaturii comuniste din România. Nu era o cifră rotundă, dar discutând cu prietenul meu, Ovidiu Mihalache, comandor în rezervă și doctorand în istorie, ne-am decis să organizăm un simpozion științific, la Mangalia, pentru a comemora eroii Revoluției Române din decembrie 1989. Împreună am hotărât să invităm specialiști în domeniul istoriei, care să susțină comunicări științifice și, împreună, să discutăm despre evenimentele care au avut loc la Mangalia și în județul Constanța, la sfârșitul anului 1989.

Prin urmare, am luat legătura cu foștii mei profesori de la Facultatea de Istorie a Universității Ovidius din Constanța și cu foști colegi de facultate, care își desfășoară activitatea în diverse instituții de cultură constănțene. Au răspuns invitației noastre: prof.univ.dr. Marian Cojoc – Universitatea Ovidius Constanța, dr. Lavinia Gheorghe – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dr. Costin Scurtu – Muzeul Militar Național Regele Ferdinand Filiala Constanța, dr. Andreea Atanasiu-Croitoru, dr. Florin Stan și comandor dr. Olimpiu-Manuel Glodarenco – Muzeul Marinei Române și dr. Virgil Coman – Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale.

Pentru a consemna ceea ce s-a întâmplat la Mangalia, în decembrie 1989, am intervievat mai multe persoane, care ocupau diverse funcții în administrația locală sau care au fost implicate în derularea evenimentelor. Articolul l-am intitulat: Revoluția din decembrie 1989, la Mangalia. Așadar, am stat de vorbă cu: Nicolae Simionescu – președintele Consiliului Popular în decembrie 1989 (primarul orașului), Florica Spânu - secretarul Consiliului Popular, Robert Condruț - revoluționar, Traian Lupu – directorul Casei de Cultură, Vasile Moldovanu – șeful Serviciului tehnic al Trustului Carpați și reprezentantul Neptunului în Consiliul Frontului Salvării Naționale de la Mangalia, Gheorghe Todor – martor la evenimente. Toți mi-au povestit, în cele mai mici detalii, ceea ce s-a întâmplat, în acele zile, la Mangalia și în stațiunea Neptun.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii