Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carta Albă a Apărării va intra în CSAT

ro

09 Sep, 2015 17:50 1544 Marime text
Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, documentul programatic „Carta Albă a Apărării”. Documentul răspunde prevederilor Strategiei naționale de apărare a țării și implementează obiectivele de apărare stabilite de Programul de guvernare. După avizarea de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, Carta Albă va fi supusă aprobării Parlamentului, conform legii, pentru un orizont de patru ani (2015-2019).
 
Carta Albă este primul document de planificare a apărării elaborat în baza noii Legi care stabilește obiectivele politicii de apărare. Documentul evidențiază schimbările semnificative la nivelul mediului internațional de securitate, față de care au fost identificate soluțiile de asigurare a capabilităților necesare statului român pentru promovarea și protejarea intereselor naționale în fața riscurilor și amenințărilor curente, a celor aflate în dezvoltare și a celor viitoare, îndeplinirea angajamentelor în planul securității și apărării asumate de țara noastră în cadrul NATO și UE, precum și față de alte organisme internaționale și autorități publice naționale.
 
Obiectivele politicii de apărare pentru perioada 2015-2019, potrivit documentului, sunt: dezvoltarea capabilităților de apărare robuste, creșterea credibilității strategice în cadrul NATO și al UE, consolidarea parteneriatelor strategice, în mod deosebit cu Statele Unite ale Americii, dezvoltarea relațiilor de cooperare internațională în plan bilateral, regional și în cadrul organizațiilor internaționale, precum și sprijinirea autorităților publice în gestionarea unor situații de urgență.
 
Pentru atingerea acestor obiective, misiunile generale ale Armatei României sunt: contribuția la securitatea României pe timp de pace, apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României, participarea la apărarea aliaților și partenerilor, în cadrul NATO și UE, promovarea stabilității regionale și globale, inclusiv prin utilizarea diplomației apărării, sprijinirea autorităților administrației publice în situații de urgență, pentru acordarea de asistență populației și pentru managementul consecințelor dezastrelor.
 
Un capitol important al Cartei Albe este dedicat funcționării eficiente a managementului integrat al resurselor, care reprezintă una din condițiile esențiale în vederea îndeplinirii de către Armata României a misiunilor ce îi revin. De asemenea, documentul accentuează importanța Declarației NATO, adoptate cu prilejul Reuniunii la nivel înalt din Țara Galilor, din septembrie 2014, și a Acordului politic național privind creșterea finanțării pentru apărare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii