Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Capital.ro Cum alegem asigurarea pentru casă?

ro

11 Jul, 2014 13:47 1877 Marime text
Asigurarea pentru locuinţă, obligatorie plus facultativă, astfel încât să acopere toate riscurile, diferă foarte mult ca preţ, de la companie la companie. Jurnaliştii de la Capital au testat piaţa asigurărilor de locuinţe şi ne dau câteva sfaturi.
 
Avem o casă şi vrem să o asigurăm. Pentru că oricum trebuie (ne obligă legea), cumpărăm o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale – PAD. Aceasta acoperă daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale – inundații, cutremur, alunecări de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora.
 
Dar, pe lume mai există şi alte riscuri. De exemplu: furtună, incendiu, trăznet, explozie. Pentru astfel de situaţii există poliţele facultative. Cum o alegem pe cea mai potrivită? Din datele culese de pe un site de brokeraj în asigurări, observăm că la acelaşi tip de poliţă, pentru acelaşi tip de bun, preţurile diferă foarte mult (uneori chiar dublu) de la companie la companie, mai scriu jurnaliştii de la capital.ro.
Adică, apare acelaşi fenomen ca la contractele de răspundere civilă auto (RCA).
 
Asemănarea constă în faptul că firmele de asigurări par să se grupeze de fiecare dată la aceeaşi categorie, în funcţie de preţ. Atât la poliţele RCA, cât şi la cele pentru locuinţă (obligatorie + facultativă), un grup de companii aplică preţuri către limita de jos, şi alt grup de companii – către limita de sus. Iar grupurile sunt aceleaşi – cine are preţ mic la RCA, are preţ mic şi la locuinţă, iar cine are preţ mare la RCA, are preţ mare şi la locuinţă. Astfel, Euroins, Astra şi Carpatica intră în segmentul companiilor „ieftine“ la ambele tipuri de asigurări, în timp ce Asirom şi Groupama sunt „scumpe“.
 
Şi atunci ce motiv ar avea un proprietar să aleagă o poliţă pentru locuinţă scumpă, când poate achiziţiona, cu bani mai puţini, un produs similar care acoperă aproximativ aceleaşi riscuri? „Despre preţ mic sau preţ mare pentru o asigurare de locuinţă este nepotrivit, poate, de discutat în momentul încheierii unei astfel de poliţe de asigurare. Preţul corect al unei asigurări de locuinţă este certificat de momentul daunei“, au declarat reprezentanţii Asirom, companie aflată în categoria celor care practică preţuri mari.  Ce spun însă companiile care practică preţuri scăzute? Una dintre acestea este Euroins. „Segmentul de asigurări de locuințe este în creştere la Euroins, şi, de aceea, expunerea companiei pe acest tip de asigurări este redusă, fapt reflectat şi de preţul oferit pe piaţă“, au afirmat reprezentanţii societății.

Sursa: capital.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii