Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANAF actualizeazã procedura de administrare a grupului fiscal unic pentru TVA

ro

01 Nov, 2016 15:11 1073 Marime text
Un grup de persoane impozabile stabilite în România, independente din punct de vedere juridic, dar aflate în strânsã legãturã din punct de vedere financiar, economic și organizatoric, poate opta sã fie tratat de cãtre Agenția Nationala de Administrare Fiscalã drept grup fiscal unic pentru TVA, chiar dacã persoanele sunt administrate de organe fiscale diferite.
       
Prin Normele Metodologice de aplicare a Titlului VII ”Taxa pe valoarea adãugatã” din Codul fiscal, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificãrile și completãrile ulterioare, a fost eliminatã condiția ca din grupul fiscal unic sã facã parte doar contribuabili administrați de cãtre același organ fiscal. Totodatã, prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscalã nr. 3775/2015 pentru aprobarea unor competențe speciale ale organului fiscal central, cu modificãrile și completãrile ulterioare, s-a stabilit cã organul fiscal competent pentru administrarea reprezentantului grupului fiscal unic, este competent sã administreze obligațiile fiscale datorate de toți membrii grupului. De asemenea, s-au modificat și regulile de întocmire a primului decont de TVA de cãtre membrii grupului fiscal dupã ieșirea acestora din grup, respectiv la operațiunile care se înscriu în decont.

În acest context, procedura de implementare și de administrare a grupului fiscal unic, aprobatã anterior prin OPANAF nr. 607/2013, trebuie actualizatã, astfel cã s-a întocmit "Proiectul de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscalã privind aprobarea Procedurii de implementare și de administrare a grupului fiscal unic, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare".

ANAF continuã sã modifice procedurile pentru a asigura contribuabililor un cadru de administrare fiscalã unitarã și cât mai simplã.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii