Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri locale în județul Constanța. polițiștii recomandă respectarea prevederilor legale și confidențialitatea votului.

ro

04 Nov, 2017 12:20 2138 Marime text
Poliţia Română a luat toate măsurile pentru buna derulare a procesului electoral de duminică, în localitățile unde au loc alegeri.
 
Pentru a nu fi implicați în evenimente nedorite, polițiștii vă recomandă să respectați prevederile legale și confidențialitatea votului.
 
Duminică, 5 noiembrie 2017, vor avea loc alegerile locale parțiale pentru primari, respectiv un consiliu local, în 17 circumscripții electorale, din 13 județe (Arad, Botoşani, Cluj, Constanţa, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui şi Vâlcea).
 
În ultima perioadă, polițiștii au mers în mijlocul oamenilor, informându-i și prevenindu-i cu privire la dreptul de vot, riscurile şi pedepsele la care se expun, în cazul încălcării prevederilor actelor normative ce reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale parțiale.
 
Activitățile s-au derulat pe două paliere: distribuirea de fly-ere cu informaţii privind principalele fapte ce constituie contravenţii şi infracţiuni la legea electorală şi discuții și recomandări.
 
Polițiștii au discutat cu cetăţenii, cu privire la principalele infracţiuni electorale prevăzute de Codul Penal, respectiv împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, violarea confidenţialităţii votului, falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.
  
CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI!
 
Nerespectarea legislației electorale atrage răspunderea contravențională sau penală a celor care încalcă legea.
 
CONTRAVENȚII
 
Vor fi sancționați cu amendă de la 600 de lei la 1.000 de lei, cei care intră, mai mult de o persoană, în cabina de vot (cu excepția situațiilor prevăzute de lege), precum şi cei care fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot.
 
De asemenea, vor fi sancționate cu amendă de la 2.200 de lei la 3.000 de lei persoanele care comercializează sau consumă băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare.
 
Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale (în ziua de sâmbătă care precede data alegerilor, la ora 07.00) se pedepsește cu amendă de la   1.400 de lei la 2.000 de lei.
 
INFRACȚIUNI
 
Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat.
 
De asemenea, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales.
 
Aceeași pedeapsă riscă cei care utilizează o carte de alegător sau un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals, precum și persoana care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.
 
 
 
Sesizați orice încălcare a legii la 112!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii