Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Află mai multe despre virusul Ebola, boala misterioasă care loveşte scurt şi necruţător

ro

08 Oct, 2014 11:10 3068 Marime text
Ebola este o boală rară şi gravă, deseori mortală, descoperită în anul 1976. Cauzată de virusul cu acelaşi nume, ebola se transmite prin contact direct cu sângele sau cu alte fluide corporale, precum salivă şi urina unor persoane deja infectate. De asemenea, infectarea este posibilă şi prin contact sexual neprotejat cu persoane aflate în convalescenţă, sau prin contact direct cu sânge sau alte fluide corporale care provin de la animale sălbatice, moarte sau vii, printre acestea numărându-se liliecii. Ebola nu se transmite prin aer şi nu se poate contacta în urma manipulării banilor, a cumpărăturilor sau înotând în piscină.

Cum se manifestă boala

Infecţia cu virusul Ebola începe ca o simplă răceală – febră, dureri de cap, gât iritat, stări de oboseală – şi continuă cu disfuncţii ale ficatului şi rinichilor, hemoragii interne şi externe. Boala poate să debuteze după o perioadă cuprinsă între două şi 21 de zile de la expunerea la virus. Pe măsură ce avansează, ochii persoanelor infectate se înroşesc, din cauza unor vase mici de sânge care s-au spart, provocând sângerări din ochi, urechi şi gură.

În câteva zile, pacienţii ajung într-un punct critic: încep să-şi revină sau trec în faza finală, febra hemoragică. În acest caz, vor avea loc sângerări interne grave, în tractul gastrointestinal şi alte organe. Virusul Ebola distruge aceleaşi celule ca şi cele ţintite de HIV, dar este mult mai agresiv, deoarece elimină şi celulele din sistemul imunitar aflate în formare. Vasele de sânge care se sparg provoacă o scădere mare a sângelui, încât inima, rinichii şi alte organe nu mai pot funcţiona.

Cum se tratează Ebola

Nu există vaccin sau tratament împotriva acestei boli, care are o rată de deces de 90%. Medicii încearcă doar să menţină constantă presiunea sângelui. Persoanele care supravieţuiesc, pentru a se asigura că virusul nu mai este prezent în corp, trebuie să facă analize în mod regulat.

Riscul de a fi expus la virusul Ebola este mic, dar, în cazul în care o persoană care se întoarce dintr-o zonă tropicală are temperatură, suferă de stări de oboseală sau prezintă alte simptome amintite mai sus, se recomandă prezentarea imediată la medic.

Când a apărut Ebola

În anul 1976, a fost descoperit virusul Ebola. După ce oamenii de ştiinţă au eliminat posibilitatea ca epidemia cu acest virus să se fi extins din cauza mâncării consumate de gorile, s-a ajuns la concluzia că liliecii sunt principalii purtători ai virusului. Potrivit cercetătorilor, oamenii şi maimuţele se infectează cu Ebola după ce mănâncă din legumele şi fructele contaminate de fecalele liliecilor, sau după ce intră în contact cu diverse suprafeţe infectate de lilieci şi ating, ulterior, gura sau ochii. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii