Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost decorat drapelul Brigăzii Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”. Despre unitate. Cine este comandant

ro

18 Aug, 2016 16:37 7114 Marime text


Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, decretul de decorare a Drapelului de Luptă al Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”.
 
Motivația:

<<În semn de apreciere a  înaltului profesionalism și a rezultatelor remarcabile obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice, fiind structura reprezentativă de apărare antiaeriană cu bază la sol din Armata României, în măsură să îndeplinească misiuni de apărare aeriană a capitalei țării noastre, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de pace, Drapelului de Luptă al Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”>>.


Decorarea au fost făcută la propunerea Ministrului Apărării Naţionale, domnul Mihnea Ioan Motoc.

Despre unitate
Prima mare unitate de Rachete Antiaeriene a Armatei Române, denumită iniţial Brigada 1 Rachete Antiaeriene, a luat naştere în anul 1973 prin contopirea Regimentelor 18 şi 19 Artilerie Antiaeriană Mixte, ca parte integrantă a Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului.
 
Istoria brigăzii a început în anul 1959 odată cu înzestrarea Regimentelor 143 şi 261 Artilerie Antiaeriană ( fostele Regimente 1 şi 2 Artilerie Antiaeriană ) cu rachete antiaeriene.
Numele primului comandant al regimentului de apărare împotriva aeronavelor este cel care dă şi denumirea onorifică a marii unităţi, denumire acordată în anul 1995.
Generalul Nicolae Dăscălescu, supranumit „generalul soldat”, s-a remarcat prin actele sale de vitejie şi prin grija avută faţă de soldatul de rând, căruia i-a acordat o atenţie deosebită.
În anul 1995 marea unitate se transformă în Brigada 1 Rachete Antiaeriene Mixtă, odată cu luarea în subordine a divizioanelor de rachete antiaeriene şi a unui divizion tehnic Neva.
Trei ani mai târziu, subunităţile echipate cu rachete „Neva” ies din subordinea brigăzii, fapt ce duce şi la schimbarea denumirii în Brigada 1 Rachete Antiaeriene.
Actuala denumire, cea de Brigada 1 Rachete Sol-Aer, a fost stabilită la 1 septembrie 2001.
Prima dotare cu sisteme de rachete de provenienţă occidentală a avut loc în anul 2006, prin înfiinţarea Batalionului HAWK. La finele anului 2012, mai exact pe 8 noiembrie, batalionul a executat primele trageri de luptă reale cu acest tip de rachete, evenimentul fiind o premieră pentru Forţele Armate ale României.
Începând cu anul 2012 Brigada 1 Rachete Sol-Aer execută „Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană” sub comandă naţională, în cadrul Forţelor Aeriene.

Despre comandant
Colonelul Claudiu Hermeniuc (foto jos), comandantul brigăzii, s-a născut la 4 mai 1963 la Vaslui. După absolvirea Liceului Militar „Ştefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc în 1981, a urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Artilerie şi Rachete Antiaeriene promoţia 1984. Cariera ca ofiţer de artilerie şi rachete antiaeriene şi-a început-o la Brigada 1 Rachete Sol-Aer, unde a îndeplinit funcţii precum ofiţer cu dirijarea, comandant de baterie şi ofiţer de stat major în divizioane de rachete sol-aer. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii