Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

25 septembrie. Ziua Internaţională a mediului marin Ce este mediul marin. Cum poate fi protejat

ro

25 Sep, 2015 07:41 3907 Marime text
În fiecare an, pe data de 25 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mediului Marin, eveniment care readuce în prim plan problematica poluării şi reducerii populaţiei acvatice la nivel mondial.

Ziua Internaţională a Mediului Marin este destinată să sensibilizeze publicul asupra importanţei mărilor, să evidenţieze importanţa economică a industriei maritime şi să pună în valoare zonele costiere.
De-a lungul istoriei, marea a influenţat viaţa multor civilizaţii; acestea din urmă s-au folosit de uriaşul potenţial al mării pentru a-şi atinge principalele scopuri, ştiind că în adâncuri se ascunde un imens izvor de energie, de hrană, de materii prime şi de apă dulce.
Marea oferă condiţii favorabile de viaţă, deoarece reprezintă un mediu cu variaţii termice mai mici, o mai bună rezistenţă la forţa gravitaţionala, precum şi un mod facil de aprovizionare cu apă, dioxid de carbon şi săruri atât de necesare vegetaţiei. Totalitatea organismelor din mări, la fel ca şi cele din oceane, poate fi comparată, în mod simbolic, cu o enormă piramidă, a cărei bază este formată din mulţimea de plante şi animale microscopice. La rândul lor, acestea din urma fac posibilă viaţa animalelor de marine impunătoare. Cu alte cuvinte, mediul marin este plin de viaţă, datorită permanentului ciclu creat de natură.
Mările şi oceanele Pământului alcătuiesc împreuna mediul marin sau, altfel spus, acel mediu fizic si biologic populat de plante si animale din cele mai variate grupe.
Oceanele au două trăsături importante: continuitatea şi uniformitatea relativă a condiţiilor de mediu, mai ales în privinţa temperaturii. Prima trăsătura a fost cea care a dat naştere sintagmei "Ocean planetar", iar cea de-a doua îşi găseşte justificarea în faptul că, în mediul oceanic, temperatura nu depăşeşte 30°C.
Flora marină este uimitor de uniformă. Aceasta este urmarea firească a concentraţiei de sare aflate în compoziţia apei marine. Cam 99% din viaţa vegetală marină o constituie fitoplanctonul, care este compus din microorganisme mici invizibile cu ochiul liber. Fauna este extrem de variata şi într-un număr mult mai mare fata de uscat.
Mediul marin conţine din belşug surse de energie, cum ar fi, de exemplu: zăcăminte de ţiţei, gaze naturale, şi nu în ultimul rând, valurile şi curenţii, a căror periodicitate şi valoare sunt de un real folos obţinerii energiei. Din punct de vedere energetic, platforma continentală a Oceanului planetar a intrat în sfera zonelor de mare interes odată cu declanşarea crizei energetice. Din acest motiv, pe platforma continentală a multor ţări ale lumii se desfăşoară activităţi de prospectare şi de exploatare a ţiţeiului şi a gazelor naturale aflate în adâncuri, însa costurile sunt foarte mari şi de aceea, se caută surse alternative de producere a energiei.
Mediul marin este o moştenire preţioasă care trebuie protejată, conservată şi refăcută, obiectivul final fiind acela de a menţine biodiversitatea şi de a asigura mării aspecte variate şi dinamice, astfel încât să fie curată, sănătoasă şi product



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Paul Parvu 25 Sep, 2015 20:58 NE BATEM JOC, (SI) de PAMANT, si de CER, SI DE MARE(A MEA IUBITAAAAA) !!! La noi, DELFINASII sunt adusi la tarm, de valuri, MOOOOORTI !!!..., SUFOCATI, din cauza ca au inghitit toata... MIZERIA noastra (P.E.T.-uri, lujere de coceni de papusoi, tampoane si ambalaje de... toate RAHATURILE posibile si imposibile), pe care, ca niste NESIMTITI ce SUNTEM !!!!!!!!!, le aruncam in apa si pe plaje !... Altii sunt gasiti, morti sau cu aripioarele... RETEZATE !!!!, in plase ''monofilare"/"monofilament", (asadar: ILEGALEEEEE !!!), ale BRACONIERILOR de calcan !!! Lafel patesc si broscutele TESTOASE marine !... Cei de la O.N.G.-urile de mediu locale, "Mare Nostrum" si "Oceanic Club", aduna saci de carapace, de testoase moarte, de pe tarmurile Litoralului Romanesc al Marii Negre !!! Se POLUEAZA, se BRACONEAZA "in draci", se... DISTRUGE MAREA !!!!!! La noi, si... CAM PESTE TOT, IN LUME !!! Ce plan o fi avut, si ("BUNUL ?!...) Dumnezeu, acesta..., de a facut-o, (TOCMAI) peeeee... "CEA MAI IUBITA CREATIE A SA" (SIC !), asa cum ne spun (sforaitor..., pe nas..., cu glasul lor inconfundabil toti POPII, de ne-a "modelat" atat de... MITOCANI, CRUZI si, mai ales,... CRETINI ????!!!!