Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:00 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 ani fără IPS Lucian Tomitanul. Înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală. Cum a decurs slujba. Ce i s-a pus în criptă

ro

30 Aug, 2016 01:38 4031 Marime text
Astăzi se împlinesc 12 ani de când a plecat la Domnul Înalt Prea Sfinția sa Lucian Tomitanul, cel care a condus Arhiepiscopia Tomisului timp de zece ani, între 1990 și 2000.
 
 Era născut la 3 aprilie 1922, în comuna Strenţ (judeţul Alba).
 
A fost uns în monahism în 1950, la Mănăstirea Sihastrul (judeţul Vrancea), după care a fost hirotonit diacon în acelaşi an şi ieromonah opt ani mai târziu.
La solicitarea Înaltpreasfinţitului arhiepiscop Antim Nica al Tomisului şi Dunării de Jos, Preasfinţitul Lucian Florea a fost ales episcop vicar la această eparhie, cu titlul de „Tomitanul“, cu reşedinţa în municipiul Constanţa.

După reînfiinţarea Arhiepiscopiei Tomisului, la 12 februarie 1990, a fost ales ca Întâistătător al acesteia de către Colegiul Electoral Bisericesc, în septembrie 1990.
A fost înscăunat ca arhiepiscop la 25 noiembrie 1990, în Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa. Pensionat pe caz de boală în anul 2000, Înaltpreasfinţitul Lucian şi-a petrecut ultimii ani în reşedinţa arhiepiscopală din strada Sf. Constantin Brâncovenu.
 
Realizări
 
ÎPS Lucian Tomitanul a înfiinţat Seminarul Teologic de la Tulcea, Facultatea de Teologie din Constanţa, dar şi mănăstiri din Dobrogea - Peştera Sfântului Andrei, Dervent, Sfânta Elena de la Mare, de lângă Costineşti.

La 30 august 2004, Lucian Tomitanul s-a stins din viaţă și este singurul ierarh înmormântat în incinta Catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, astăzi cu statut de mănăstire.

A fost înhumat în pronaosul catedralei, îmbrăcat cu veşminte alese şi cu însemnele caracteristice unui arhiepiscop - mitra, crucea, cârja arhierească. 

Cum a decurs înmormântarea

ÎPS Lucian a fost înmormântat în ziua de 2 septembrie 2004, slujba fiind oficiată de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
 
Înainte de înmormântare, timp de trei zile, corpul arhiepiscopului a fost asezat in Catedrala Arhiepiscopală, unde au fost oficiate slujbe de pomenire.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor format din șapte ierarhi în fruntea cărora s-a aflat PF Teoctist, Patriarhul Romaniei.
IPS Teofan - Mitropolitul Olteniei, IPS Teodosie Petrescu - Arhiepiscopul Tomisului, PS Calinic -Episcopul Argeșului, PS Casian - Episcopul Dunării de Jos, PS Gherasim al Râmnicului, PS Sebastian Ilfoveanul, PS Visarion Rășinareanu - Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

La ceremonie au participat alți 200 de preoți și 15 diaconi, precum și aproximativ 500 de credincioși. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii