Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Geambasu a schimbat obiectul de activitate al Munca SA

ro

10 Jul, 2002 00:00 5545 Marime text

Raportul administratorului, necunoscut de AVAB

Intentionat a fost desfiintat creierul societatii, respectiv biroul organizare, normare, salarizare, prognoza si planificare

O fosta salariata a societatii, Elena Popa, ne-a pus la dispozitie un raport al administratorului privind societatea "Munca", pe care directorul Geambasu a refuzat sa-l semneze si sa-l prezinte in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, raport care atesta prabusirea societatii. In raportul intocmit in luna iunie a anului trecut de catre contabilul sef - economist Mircea Rosu, sunt consemnate urmatoarele: a fost diminuat capitalul social la Oficiul Registrului Comertului cu valoarea terenului agricol inscris in contabilitate pentru care unitatea nu detinea titlu de proprietate in valoare de aproape 5 milioane de lei, constand intr-un numar de 174.442 actiuni, asa cum a fost inregistrat pe actionari (30% pentru SIF Transilvania SA Brasov si 70% FPS, actualmente ministerul Agriculturii si Alimentatiei - Agentia Domeniilor Statului); a fost majorat capitalul social inscris la ORC cu valoarea terenului intravilan si, de asemenea, a fost majorat capitalul social la ORC cu diferente de reevaluare, stabilite de DGFS Constanta. In perioada analizata in raport, unitatea a intocmit si depus la MAAP - ADS - dosarul de privatizare pentru "Munca" SA. De asemenea, s-a inregistrat in patrimoniul societatii valoarea evaluata a terenului intravilan - suma de 17 de miliarde, a evaluarii mijloacelor fixe, respectiv 65 de miliarde de lei, precum si a stocurilor in valoare de 307 miliarde de lei. In raport se precizeaza ca directorul Geambasu a aprobat vanzarea prin licitatie de catre Circumscriptia Fiscala Ovidiu, active ale unitatii care fusesera sechestrate cu o valoare de adjudecare de peste un miliard. In alta ordine de idei, s-a scazut din evidenta contabila teren intravilan in valoare de 440 milioane de lei si mijloace fixe in valoare de 515 milioane. Legat de acest aspect, administratorul societatii propunea recalcularea amortismentului ce se va inregistra pe costurile de productie si preturile de cost, la produsele ce se vor realiza, cat si la cele realizate in anul de plan, existente in stoc, urmare a majorarii valorii mijloacelor fixe, lucru care nu s-a intamplat nici in ziua de azi. De asemenea, administratorul impunea recalcularea pretului de cost la fasolea pastai ca materie prima si pretul de cost la produsele industrializate, deoarece s-au facut lucrari manuale ce nu au fost prevazute in tehnologie. Intrucat directorul general Geambasu nu vrea sa coreleze costurile de productie cu preturile de vanzare si dispune calcularea preturilor de livrare asa cum doreste, administratorul societatii considera ca Geambasu este raspunzator de activitatea economica defectuoasa a societatii.

Cheltuielile societatii au fost depasite cu 262%

Conform bugetului de venituri si cheltuieli (BVB) la 30.06.2001, programul veniturilor a fost realizat in proportie de 70,8%, in timp ce cheltuielile au fost depasite cu 262%. Depasirea intr-un asemenea procent se datoreaza inregistrarii majorarilor de intarziere a achitarii datoriilor la bugetul de stat cu o valoare de 5,2 miliarde de lei; la bugetul asigurarilor sociale de 28 miliarde de lei, iar la bugetul local de 20 de milioane lei. In total, datorii de peste 33 miliarde lei, calculate de organele in drept cu ocazia eliberarii certificatelor de atestare, cerute de Ministerul Alimentatiei si Agriculturii pentru completarea dosarului de privatizare. Eliminand aceste cheltuieli exceptionale, se constata ca rezultatul curent al exercitiului a inregistrat o pierdere de 1,8 miliarde de lei. Analizand cifra de afaceri realizata la data emiterii raportului, fata de aceeasi perioada a anului 2000, se constata o realizare in proportie de 135,8%. In perioada analizata, in sectorul de industrializare, productia planificata s-a constatat ca: trebuiau realizate 82 tone in valoare de 1,46 miliarde lei, constand in 80 de tone conserve de spanac, cu o valoare 1,44 miliarde, si doua tone conserve mustar. In schimb, s-au realizat 65 tone spanac, cu o valoare de 1 miliard lei. In aceste conditii, se arata in raport, "nu se pot explica existenta si functionalitatea unei asemenea unitati cu o asemenea realizare, cu asemenea productii si parca intentionat a fost desfiintat creierul societatii, respectiv biroul organizare, normare, salarizare, prognoza si planificare".

Fructele si legumele s-au transformat in orz si floarea-soarelui

Unitatea "Munca Ovidiu" SA are ca obiect de activitate producerea, industrializarea si comercializarea conservelor de legume si fructe. Urmarind structura folosirii terenului, am constatat urmatoarele: ponderea de 42,3% din suprafata totala de 1.181 ha lucrate in anul 2001 o detine cultura de grau, 33,2% cultura de floarea-soarelui, 11% cultura de orz si numai 13,5% din suprafata totala se foloseste pentru legume, deci pentru obiectul de activitate al societatii. Contabilul sef Rosu consemneaza in raport faptul ca, mergand in continuare cu buna stiinta pe aceasta linie descendenta, societatea "Munca" SA "tinde sa se excluda din randul agentilor economici intrucat necunoscand si nerespectand scopul si obiectul de activitate pentru care a fost creata nu-si mai gaseste rostul in economie". Vom reveni cu alte amanunte in numerele noastre viitoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii