Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:40 18 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT și VIDEO Spectacol inedit dedicat sărbătoririi Centenarului, dar și sărbătorii de Sfântul Andrei la Constanța (galerie foto+video)

ro

30 Nov, 2018 17:29 1456 Marime text
Casa de Cultură a Sindicatelor împreună cu Arhiepiscopia Tomisului organizează astăzi un specacol inedit dedicat sărbătoririi Centenarului, dar Sărbătorii de Sfântului Andrei.

Concertul patriotic „E scris pe tricolor Unire ! ” are loc în data de 30 noiembrie, începând cu ora 17.00. 

Concertul este susținut de muzica militară a Forțelor Navale Române, avându-l ca dirijor pe col. Dr Cornel Ignat, Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”, dirijor arhid.lect.univ.dr. Ion Iulian Dumitru și Corala „Sfântul Vasile cel Mare”, Arhimandrit Protopsalt Nikodimos Kavarnos.

UPDATE. 1 ora 17.20

Spectacolul a început. În deschidere cântă, Arhimandrit Protopsalt Nikodimos Kavarnos.

La spectacol a ajuns și ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a fost primit cu aplauze, toată sala fiind în picioare. 

Valeriu Roman vorbește despre simbolistica Unirii și a Sfântului Andrei.

"Cu toții trăim momente de adevarată emoție când auzim despre data de 1 decembrie. Acesta e un prilej de a comemora Marea Unire. Biserica și Armata sunt pe scena alături de noi." - a declarat Valeriu Roman. 

Tot Valeriu Roman vorbește despre Arhimandrit Protopsalt Nikodimos Kavarnos, oferind celor din sală câteva date biografice. 

”Iată cât de frumos părintele Arhimandrit Nikodimos a știut să își închine viața lui Hristos” - a mai adăugat Valeriu Roman. 


UPDATE. 2 ora 17.45

Corala „Sfântul Vasile cel Mare” e formată din 35 de membrii având misiunea de a promovai și de a scoate la lumină a gândului lui Hristos. 

În prima parte a spectacolului Corala „Sfântul Vasile cel Mare” cântă muzica bizantină. 

Se începe cu rostirea rugăciunii  "Tatăl Nostru". 

UPDATE. 3 ora 18.10

Spectacolul continuă cu cântece bizantine interpretate de Arhimandrit Protopsalt Nikodimos Kavarnos împreună cu Corala „Sfântul Vasile cel Mare”. 

UPDATE. 4 ora 18.55

Se încheie recitalul Arhimandrit Protopsalt Nikodimos Kavarnos împreună cu Corala „Sfântul Vasile cel Mare”. 

UPDATE. 5 ora 19.08

Urmează muzica militară a Forțelor Navale Române, avându-l ca dirijor pe col. Dr Cornel Ignat in colaborare cu Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”, dirijor arhid.lect.univ.dr. Ion Iulian Dumitru. 

Biserica și Armata pentru al patrulea an consecutiv organizează acest concert pentru prăznuirea zilei de 1 decembrie .

Este cântat Imnul național în deschidere. Scris pe o melodie de Anton Pann, versuri Andrei Mureșan, interpretat de muzica militară a Forțelor Navale Române și Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”. 

Urmeaza Imnul Regal „Trăiască regele”, ”Te slăvim Românie“. ”Pe al nostru steag”, ”Trei culori”, ”Imnul Dobrogei” și „Trăiască Republica Noastră“, dar și „Imnul eroilor” scris în 1918 versuri Iuliu Roșca, muzica Ionel Brătianu. 

UPDATE. 6 ora 19.40

Se schimbă repertoriul. Cu un ritm mai cadențat, urmează o serie de 4 marșuri: Marșul lui Tudor, Marșul lui Iancu, Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazu și Cântecul lui Ștefan cel Mare.

Urmează interpretarea melodiilor: Sfânta zi de libertate, Pui de leu, Trompeta de răsuna, Voința neamului, toate cele patru marșuri fiind interpretate de muzica militară a Forțelor Navale Române și Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”.  

Este interpretată Hora Unirii și Să trăiască România, pe ritm de dans. Reprezentantul Forțelor Navale a invitat spectatorii la dans:

”Vă invităm dragi spectatori la dans" - au transmis reprezentanții Forțelor Navale. 

Toți spectatorii au acceptat invitația și s-au ridicat în picioare interpretând alături de orchestră melodiile. 

Se continuă cu „Doamne ocrotește-i pe români“ și ”Așa-i românul”. 

Cântă împreună cu ei si arhidiaconul ion iulian dumitru dirijorul corala armonia și arhidiacon Bartolomeu Trofim. 

”Să simțim românește la ziua noastră sfântă. Trăiască România trăiască poporul român" - a transmis arhidiacon Bartolomeu Trofim înainte de începerea melodiei ”Așa-i românul”

Urnează ”Noi suntem români” interpretată de Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia” și Arhidiacon Bartolomeu Trofim. 

”La multi ani România, La mulți ani, frați români” - a mai transmis Bartolomeu Trofin. 

Urmeaza Balada România, interpretată de arhidiacon Ion Iulian Dumitru, dirijor Bogdan Alexiuc, acompaniați de Corala Armonia. În încheierea programului este interpretat Marșul Dorobanților, Drum Bun și Treceți batalioane române Carpații, interpretate de muzica militară a Forțelor Navale Române și Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”. Ultima melodie interpretată este „Sus inima români“. 

UPDATE. 7 ora 20.30

IPS Teodosie le-a transmis spectatorilor că seara aceasta a fost așa cum se cuvenea, una plină de bucurie și de lumină cu sentimentele cele mai frumoase.

”Ziua țării noastre. Cum să nu ne bucurăm când Dumnezeu ne-a dat o asemenea zestre. Credința să trăiască și graiul din străbuni credința strămoșească. Ziua fără de credința este de fapt noapte de aceea trebuie să ținem aceste rânduieli ale sufletului nostru. Aceste cântece s-au născut din jertfa poporului nostru. Am ascultat cântece atât de frumoase în seara asta. Corala Armonia se află pe primul loc în lume” - a transmis IPS Teodosie.


Acesta a vorbit și despre arhidiaconul Dumitru. Spune că îl cunoaște de mic copil și că e mândru de el.

"Este un model de dirijor dar nu numai și prin spiritul familial frățesc pe care îl are" - a mai transmis IPS Teodosie. 


UPDATE. 8. 20.35

Se incheie evenimentul cu muzica militară a Forțelor Navale Române și Corala Bărbătească Ortodoxă „Armonia”. cântând „La mulți ani!“


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii