Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#scrieDobrogea A fost odată, pe strada Mircea cel Bătrân, Teatrul de Stat Constanța (galerie foto)

ro

08 Jan, 2018 00:00 5163 Marime text
Multe generații de melomani și de iubitori de teatru, de frumos, i-au trecut pragul de-a lungul celor peste șase decenii. Mulți artiști mari, celebri, adorați de public au urcat pe scena sa adesea prea mică pentru cât entuziasm se afla dincolo de cortină, în culise. Multe comedii, drame, tragedii, simfonii, concerte, spectacole de operă și operetă s-au succedat pe această scenă, sub cupola acestei săli micuțe, de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 97. Este vorba despre fostul sediu al Teatrului de Stat Constanța, numit și Dramatic, în prezent sediu al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“. 
 
La început, această clădire a fost amfiteatru al Liceului „Mircea cel Bătrân“, însă, odată cu înființarea primului teatru profesionist din Dobrogea, a cărui premieră inaugurală a avut loc pe 2 mai 1951, a fost transformată în teatru. Între anii 1950 și 1952, clădirea a suferit modificări, i s-au adăugat un portic și un vestibul, devenind astfel prima scenă a Dobrogei. Pe scena care a devenit... mică între timp au avut loc mii de spectacole de teatru, operă, balet, concerte simfonice. Simpla enumerare a artiștilor care au jucat și au cântat pe această... scândură, mulți dintre ei de talie internațională, precum una dintre cele mai mari mezzosoprane contemporane, Ruxandra Donose, ar ocupa pagini întregi.
 
Aici și-a desfășurat activitatea, la un moment dat, și teatrul pentru copii - rămân ca amintire spectacole din sala Studio -, aici și-a desfășurat activitatea Teatrul Dramatic, Opera constănțeană, orchestra simfonică. Până în vara lui 2004, când activitatea instituțiilor de spectacol a fost grav afectată prin deciziile luate de către echipa Consiliului Județean Constanța de la acea dată. Atunci, Teatrul Dramatic a fost forțat să se „mute“ într-o altă „casă“, mai mică, în fosta sală a Teatrului „Fantasio“, desființat tot în acea vară de tristă amintire. Clădirea de pe strada Mircea cel Bătrân a fost lăsată Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, înființat prin comasarea (în fond, desființarea) a trei instituții distincte: Opera Constanța, Teatrul „Oleg Danovski“ și Filarmonica „Marea Neagră“, care fiecare ar fi meritat o scenă proprie pentru a-și demonstra măiestria.
 
Pentru constănțenii iubitori de frumos ajunși la o anumită vârstă și pentru artiștii care mai sunt încă și nu au plecat spre o lume mai bună, au rămas doar nostalgiile, amintirile. Iar pentru ceilalți, fotografiile de altădată, așa cum este și cea care ilustrează acest articol.
 
Reintegrarea Dobrogei în granițele statului român a însemnat pentru provincia dintre Dunăre și Marea Neagră racordarea la ritmul de dezvoltare al țării. Odată cu o administrație nouă, a urmat o îndelungă perioadă de adaptare la modernitate, însoțită de entuziasm edilitar. Constanța, ca parte importantă a Dobrogei, a început să se dezvolte. S-a construit mult, s-au făcut investiții. În urma săpăturilor impuse de proiecte edilitare și de noi construcții, pământul anticului Tomis și-a arătat generozitatea, lăsând să iasă la iveală adevărate comori. Și astăzi, pământul pe care călcăm este înțesat de vestigii încă neștiute. Aici s-au înălțat edificii cu care trebuie să ne mândrim, cât încă le mai avem. Pământul acesta, binecuvântat cu deschidere la Marea Neagră, a fost călcat de oameni de valoare cărora li s-au înălțat busturi, a fost scăldat de sângele eroilor cărora li s-a înălțat monumente, spre veșnică neuitare.
 
De aceea, ne propunem, în cadrul proiectului #SărbătoreșteDobrogea, inițiat de ZIUA de Constanța, să readucem la lumină oamenii, întâmplările, legendele și istoria orașului. Să descoperim Constanța așa cum este: frumoasă, fascinantă, misterioasă. Să o scoatem din uitare, să o prețuim, să o iubim, să ne mândrim cu ea!

Proiectul #SărbătoreșteDobrogea este dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România și celor 17 ani de activitate jurnalistică pe care ZIUA de Constanța i-a împlinit în 2017. 
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Pe 23 noiembrie, în cadrul proiectului jurnalistic #sărbătoreșteDobrogea, cotidianul ZIUA de Constanța a lansat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“, pe care vă invităm să o explorați.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii