Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:59 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea Mesaj prof. Doina Voivozeanu - directorul Centrului Cultural Judeţean „Theodor T. Burada“

ro

28 Nov, 2017 00:00 1300 Marime text
Pentru mine, Dobrogea este a doua casă. M-am născut la Botoşani, supranumit oraşul florilor, un centru de cultură în care se petreceau multe şi importante evenimente artistice în copilăria mea. La Conservatorul din Iaşi am căpătat pasiunea pentru cântul coral. Am fost şefă de promoţie şi mă mândresc cu acest lucru. La repartiţie am preferat Medgidia, să fiu mai aproape de Constanţa, unde nu era niciun post liber. Muzica avea pentru mine o legătură directă cu marea şi dragostea. Și am rămas dobrogeancă.
 
În 1974 am făcut parte din corala „Vox Maris“ a maestrului Boris Cobasnian, apoi am intrat în corala „Pontica“, ce era condusă de Sabin Nicolaină. După 20 de ani de catedră, predând muzica într-o şcoală dobrogeană, mi-am dorit o schimbare. Timp de 12 ani am fost secretar muzical la Operă, unde am reuşit să cunosc, să simt ce înseamnă fenomenul artistic dobrogean.
 
În 2004, am devenit director al Universităţii Populare Constanţa, apoi, din 2006 director al Centrului Cultural „Teodor Burada“.
 
Activitatea Centrului adună, în esenţă, toate formele culturii de masă, pentru toate vârstele, preocupările mergând în egală măsură spre valorificarea şi conservarea tradiţiilor populare, spre promovarea unor manifestări culturale de hobby şi spre studiul individual de plăcere.
 
Aşa am reuşit să cunosc foarte bine spiritul dobrogean, istoria acestui pământ dintre ape, oamenii care l-au slujit cu devotament şi sacrificiu. Revista centrului cultural, intitulată, semnificativ, „Datina“, reuşeşte să aducă cititorului informaţii despre viaţa şi obiceiurile adunate peste ani în acest spaţiu şi să le redea publicului tânăr.
 
Preocupările instituţiei noastre în domeniul etnologiei sunt parte a băncii de date a culturii tradiţionale dobrogene. Relevăm, cu sprijinul specialiştilor, aspecte ale civilizaţiei multiculturale locale, generăm mişcări culturale complexe la sate, precum Festivalul de Folclor „Dan Moisescu“ sau Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean. În acelaşi timp, organizăm evenimente importante sub tutela Consiliului Judeţean Constanţa, stimulând cultura tradiţională.
 
Pentru mine, Dobrogea este locul unde viaţa capătă dimensiunea dragostei de oameni, indiferent de etnie, este locul în care, de oriunde ai veni, te simţi solidar cu cauza provinciei, cu bucuriile şi nevoile ei. Dobrogea reprezintă un tezaur folcloric inegalabil, un creuzet al civilizaţiilor şi culturilor pe care le cuprinde. Are nevoie doar de oameni care să vrea să investească cu generozitate în acest patrimoniu unic, fabulos.
  
Cotidianul ZIUA de Constanţa publică, în această perioadă, mesaje dedicate Zilei Dobrogei, în cadrul proiectului #SărbătoreşteDobrogea, dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România şi a 17 ani de activitate jurnalistică. Fie că Dobrogea este locul lor natal sau nu, personalităţi din diferite domenii şi reprezentanţi ai instituţiilor de pe plan local şi naţional ni s-au alăturat în acest proiect aniversar, transmiţând pentru cititorii noştri mesaje dedicate celebrării provinciei istorice dintre Dunăre şi mare. Rămâneţi alături de noi pentru a marca această sărbătoare!

Citeşte şi: 

ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Categorie Ziua Dobrogei
 
#sărbătoreşteDobrogea
Mesaj Dana Dumitrescu, director general al Teatrului de Stat Constanţa-Dobrogea are nevoie de un TEATRU NAŢIONAL
#scrieDobrogea

 

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii