Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:00 25 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ilarion Ciobanu, actorul român care a dorit să fie una cu marea

ro

07 Sep, 2019 00:00 2317 Marime text

Astăzi îl comemorăm pe Ilarion Ciobanu, actorul care s-a stins în urmă cu 11 ani, la 7 septembrie 2008, răpus de o boală necruţătoare. Deşi foarte ataşat de mare - căci şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Constanţa - nu a mai putut s-o vadă în ultimii ani de viaţă, de aceea şi-a dorit ca măcar cenuşa sa să regăsească, după moarte, valurile Mării Negre.
 
Născut la 28 octombrie 1931, în Tighina, Ilarion Ciobanu a jucat în peste 50 de filme româneşti, semnând şi regia a două pelicule. După o carieră de rugbist şi o serie lungă de meserii (hamal, tractorist, miner, tâmplar, şofer, marinar, pescar), în anul 1958 intră la Institutul de Artă Teatrală din Bucureşti, pe care îl părăseşte însă pentru a face filmul Setea, unde a debutat la vârsta de 30 de ani şi în care a jucat alături de Ion Besoiu şi Amza Pellea.
 
Printre cei mai distribuiţi actori înainte de 1989, Ilarion Ciobanu a jucat apoi doar ocazional, în filme precum ar fi Crucea de piatră - Ultimul bordelTerente - Regele bălţilorTancul şi Bored.
 
Ilarion Ciobanu a fost omagiat, cu aplauze entuziaste, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, BiFEST, din 2004, unde a primit Premiul de Excelenţă pentru contribuţia sa la arta cinematografiei.
În acelaşi an, pe 7 februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului", pentru întreaga activitate şi talentul interpretativ pus în slujba filmului românesc.
 
Deşi a visat să devină marinar, nu actor - în teatru ajungând dintr-o întâmplare şi simţindu-se acolo ca un “elefant între porţelanuri” - a făcut din această meserie o artă şi a rămas în istoria cinematografiei cu roluri memorabile.
 
Sursa foto: captură YouTube/TVR
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii