Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 12 ani de la moartea lui Ilarion Ciobanu. Fostul mare actor a copilărit la Constanța

ro

06 Sep, 2020 09:33 3502 Marime text

 
  • Ilarion Ciobanu a deținut rolul principal în peste 50 de filme.
 
Luni, 7 septembrie, se împlinesc 12 ani de la moartea fostului mare actor român Ilarion Ciobanu.
 
Acesta s-a născut pe 28 octombrie 1931, la Ciucur, județul interbelic Tighina, și a trecut în neființă la București, pe 7 septembrie 2008, la vârsta de 76 de ani.
 
Ilarion Ciobanu a copilărit la Constanța și a rămas în memoria românilor prin roluri memorabile în filme, dar a fost și regizor. A fost singurul actor român care s-a dedicat în îtregime filmului. Totodată, în anii 1950 a jucat și rugby.
 

Ilarion Ciobanu s-a născut la Ciucur-Mengir, în Tighina, pe atunci parte a României. A copilărit la Constanța, pe malul mării. La 12 ani a intrat băiat de prăvălie, după care o urmat «o lungă caravană de meserii: hamal, țăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, șofer, marinar, pescar», până în anul 1958, când intră la IATC, pe care însă nu l-a absolvit, pentru că a avut de ales între a face «Setea« și a urma institutul. Ca rugbist și-a făcut debutul în 1948, la Știința București, sub îndrumarea antrenorului Gustav Fanella. Se transferă apoi la Dinamo București, unde cunoaște consacrarea ca sportiv. Ultima parte a carierei a petrecut-o la Progresul București (1959-1962). Jucător de linia a II-a, cunoscut de apropiați sub porecla «Claris», Ilarion Ciobanu era socotit atunci un înaintaș de temut, greu de trecut, pe cât de dur în sensul bun al cuvântului, pe atât de corect, oferă Wikipedia amănunte mai puțin cunoscute despre Ilarion Ciobanu. 

 
Potrivit sursei citate, actorului și-a făcut debutul cinematografic la vârsta de 30 de ani. Ilarion Ciobanu a deținut rolul principal în peste 50 de filme. După ce a decedat, potrivit propriei dorințe, corpul său a fost incinerat la Crematoriul Vitan Bârzești, iar cenușa a fost aruncată în Marea Neagră.

Citește și:
 
„Nu părăseşti România, pentru că taică-tău are cazan de ţuică!” Actorul Ilarion Ciobanu a jucat rugby la Constanţa. I se spunea „Gloaba” (galerie foto)

Ilarion Ciobanu a asmuţit câinele pe el Ilie Ioan, crainicul stadionului „Farul“, a jucat în „Toate pânzele sus“

Imaginea a fost preluată de pe pagina de Facebook „Ilarion Ciobanu“. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii