Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:15 21 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogeaetnică Ecouri la evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea!”. Cotidianul ZIUA de Constanţa, felicitat de academicieni

ro

06 Dec, 2018 00:00 1031 Marime text
Din momentul în care ideea căpătase contur, respectiv în ziua când profesorul Constantin Vitanos sugerase redacţiei ZIUA de Constanţa să dedice evenimentul din 23 noiembrie etniilor ce alcătuiesc impresionantul mozaic dobrogean, lista invitaţilor cu care doream să celebrăm Ziua Dobrogei, la cei 140 de ani, se deschidea, onorant, cu academicianul Petre Frangopol.
În acest sens, ne-am bucurat de sprijinul personal al prof. dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, instituţie unde academicianul şi-a finalizat studiile liceale şi de care este foarte legat sufleteşte.
 

 
Din păcate, cu o săptămână înainte de eveniment, din cauza înrăutăţirii vremii, academicianul Petre Frangopol, în vârstă de 85 de ani, declina invitaţia. În schimb, făcea cunoscută iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa tuturor istoricilor academicieni, anunţ în urma căruia primeam mesaje de felicitare, pe care vi le facem cunoscute, cu acordul său.
 
„Stimaţi Colegi şi Dragi prieteni,
Îmi face plăcere, în calitatea mea de dobrogean din moşi strămoşi, să vă trimit, astăzi, 23 noiembrie 2018, la împlinirea a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la România, care se sărbătoreşte festiv la Constanţa, un material excelent documentat al profesorului universitar Stoica Lascu, găzduit de cotidianul constănţean ZIUA”. (semnat academician Petre Frangopol)
 
„Stimate Domnule Academician, Sincere felicitări la această mare sărbătoare a Unirii Dobrogei cu România!!! Cu aleasă preţuire, Ioan Aurel Pop (preşedintele Academiei Române)”.

Dobrogeni de talie internaţională

Dragoș Vaida, matematician, prof. univ. dr. matematică, fost director al Centrului Universitar UNESCO de la București: „Pentru mine Dobrogea nu reprezintă numai amintiri personale, de altfel plăcute şi emoţionante, m-am născut acolo. Mă gândesc cu plăcere la profesorii de care m-am legat, la Gr.C. Moisil, care s-a născut la Tulcea şi la Dan Barbilian-Ion Barbu care mi-a vorbit la dânsul acasă de al său poem «Nastratin Hogea la Isarlik». Mi-a povestit, râzând cu haz, o întâmplare din folclor cu Nastratin. Mi-a dat un exemplar uzat din «Joc Secund», cu un colţ cam ferferiţă şi, zâmbind, mi-a explicat «Căţelul...».
Începutul interpretării pe care cutez să o dau acestui Faust sudic apare în continuare.
Însă şi Miron Nicolescu, 115 ani de la naştere, cu Tudor Vianu, 120 ani de la naştere, sunt din sud, Giurgiu.  
Cu toate bune, trăiască flancul nostru cultural est-sudic, şi trăiască şi ceferiştii noştri, gara Constanţei fiind înfrăţită cu cea din Sulmona, unde s-a născut misteriosul exilat Ovidiu”.
 
Într-adevăr. Ziarul ZIUA de Constanţa scrie foarte frumos despre Petrache Frangopol şi tot acolo prof. Lascu Stoica, istoric, Universitatea «Ovidius», propune formula «reintegrarea» Dobrogei (mi-am revăzut pe PC casa copilăriei ştiind adresa completă). «La trecutul mare, mare viitor!»”.
Domnul profesor Dragos Alexandru VAIDA s-a născut la 1 iunie
1933, la Constanţa. A absolvit Facultatea de Matematică-Fizică a
Universităţii din Bucureşti în 1957, cu diploma de merit, având conducător ştiinţific pe academicianul Gr. C. Moisil şi profesori pe academicienii C. Iacob şi M. Nicolescu, pe D. Barbilian. Urmare a recomandării lui Gr. C. Moisil, îşi face doctoratul în matematică cu celebrul A.G. Curos la Facultatea de Matematică-Mecanică a Universităţii „M.V. Lomonosov” din Moscova, titlul tezei fiind: „Unele rezultate relative la structuri algebrice parţial ordonate”, susţinută în 1965. Alături de Gr. C. Moisil, este printre primii matematicieni din România care s-au orientat spre informatică. A fost secretar ştiinţific al Comisiei de Cibernetică a Academiei
Române (şeful comisiei era academicianul Gr. C. Moisil), a fost director general adjunct la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (ministru era M. Maliţa) şi director adjunct al Centrului European UNESCO pentru Învăţământul Superior .
 
xxx
Un alt mesaj a venit de la fizicianul dobrogean Liviu Movileanu, actualmente profesor de fizică în Departamentul de Fizică la Syracuse University, o instituţie privată de învăţământ superior din nordul statului New York: „Mulţumim din suflet pentru urări şi aniversări, inclusiv alipirea Dobrogei (Contează enorm pentru noi dobrogenii!)… să nu uităm că noi aniversăm aceste zile pentru că alţii au făcut sacrificii şi au crezut în aceste idealuri şi în realizarea lor într-o bună zi. Cu căldură, Liviu Movileanu”
 
Despre Liviu Movileanu am mai aflat că s-a născut în 1965 într-o familie de intelectuali din Babadag (mama - învăţătoare, tatăl - inginer agronom). A urmat apoi şcoala generală în aceeaşi localitate, după care a efectuat cursurile liceale la Liceul „Spiru C. Haret” din Tulcea (1980-1984). „Rigoarea, exigenţa, standarde ridicate şi pasiune pentru meserie… acestea sunt calităţile descoperite de mine la profesorii mei de la «Spiru Haret». Liceul a fost o sursă formidabilă de inspiraţie pentru alegerea carierei academice de mai târziu”, mărturiseşte Liviu Movileanu. Mai apoi, a urmat Facultatea de Fizică la Bucuresti-Măgurele (1985-1990), unde a obţinut şi doctoratul în 1997, după care studiile postdoctorale în Kansas City (Missouri, 1998 - 1999) şi College Station (Texas, 1999 - 2004), obţinând poziţia de profesor, în 2004, la Syracuse University.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii