Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:12 24 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Uraganul care a bântuit Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

18 Dec, 2017 00:00 2183 Marime text

Deşi părea să fie un capitol dedicat în exclusivitate celor pasionaţi de domeniul... meteorologic, universitarul Constantin Brătescu a strecurat în „Clima Dobrogei“, parte din lucrarea „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească“, un episod apocaliptic, petrecut la sfârşitul lunii august a anului 1924.
 
„Uraganul care a bântuit atunci a provocat un adevărat dezastru! El a fost însoţit de manifestări electrice de o violenţă nemaipomenită, de o puternică rupere de nori şi - ceea ce a înspăimântat pe locuitori - de revărsări înalte de ape şi cutremure locale, provocate probabil de lunecări sau prăbuşiri de strate. (...) Dezastrul cel mai mare l-a suferit satul Murfatlar, aşezat în valea Cara-Su, la confluenţa mai multor văi. Aci ploaia a căzut torenţială între orele 15-20½. Pe la orele 18 se auzi un zgomot asurzitor şi apoi un val enorm de apă, înalt de 5-6 m, năvăli asupra satului. Puhoaie de apă veneau de pe dealuri şi se adunau pe văi. Numai în acest sat s-au înecat 19 oameni şi numeroase animale. În toată provincia grindina de 2-3 cm bobul a însoţit ruperile de nori. Şuvoaiele au dărâmat casele, iar furtuna a smuls acoperişurile şi a desrădăcinat copaci bătrâni. Cantităţi enorme de cereale au fost spălate în laguna Razim din satele vecine. La Casimcea, în mijlocul Dobrogei, s-au adunat 650 mm de apă în 24 de ore, aproape o dată şi jumătate valoarea medie a precipitaţiilor atmosferice în curs de un an“.
 
Descrierea integrală poate fi citită în capitolul de aici
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii