Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:11 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Rolul societăților pe acțiuni în dezvoltarea Dobrogei. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța

ro

07 Jan, 2018 00:00 614 Marime text
Impresionanta situație economică a Dobrogei la începuturile secolului XX este relevată într-o serie de capitole din volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească”, unul dintre acestea fiind dedicat „Societăților pe acțiuni în Dobrogea”, autor un anume Hârjescu, director în Ministerul Industriei.

Acesta amintește că,- la finele anului 1913, în Dobrogea existau 19 societăți pe acțiuni, din care 12 bănci, 10 societăți industriale și o societate comercială.

În 1927, funcționau în cele patru județe ale Dobrogei - Caliacra, Constanța, Durostor și Tulcea - 52 de societăți pe acțiuni, din care 30 de bănci, 14 societăți industriale și opt societăți comerciale, „care toate împreună dispuneau de un capital de 204.986.000 lei”.
 
Cititorii interesați pot accesa de la pagina 565 tablourile care relevă creșterea de la an la an a numărului, cât și a capitlului societăților AICI.

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii