Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:25 19 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „O descriere necunoscută a Dobrogei”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

31 Dec, 2017 00:00 1679 Marime text
Un alt capitol, cu siguranță cel mai scurt din întreaga lucrare „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească”, îi aparține lui Nicolae Iorga, marele istoric român reușind să ilustreze în doar câteva rânduri cum a fost văzută Dobrogea de un evreu neștiut, Simon Burăh (Schimhon Borach).
 
Publicată în „anul lumii 5720” undeva în Germania, cronica războaielor ruso-turce „Die Bucher der Cronica van den Kindern der Russen und den Kindern der Turken” este o lucrare catalogată curioasă și naivă, „dar bine informată și uneori de folos. În ea e și o descripție a Imperiului Otoman. Și în aceasta iată cum apare Dobrogea, cu lipsa ei de lemn, cu focul aprins din tizic, cu caii iuți, cari vin după cei moldovenești, cu locuitorii ei tătari ospitalieri...”.
 
Pentru cunoscătorii limbii germane, textul poate fi găsit AICI
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii