Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:25 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Naţiunea care a avut Mare şi a neglijat-o s-a condamnat singură la moarte, la sinucidere“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

12 Jan, 2018 00:00 1262 Marime text
De-a lungul mai multor episoade, am redat, cu vădită tristeţe, tot ceea ce înaintaşii noştri au încercat să realizeze aici, atât în porturile de la mare, cât şi în cele fluviale, conştienţi fiind de potenţialul marinei.
 
Din păcate, nu numai că nu am ştiut să ne preţuim moştenirea, dar la ora actuală nici nu se mai poate vorbi de o flotă românească (excepţie făcând cea militară), cândva a patra ca mărime din lume. Am găsit consemnat într-o statistică faptul că, în anul 1990, flota maritimă de transport deţinea 280 de nave. De ce au fost transformate majoritatea în fier vechi...
 
Revenind la ultima parte a capitolului „Dobrogea şi marina“, semnatarul său, Aurelian Negulescu, consemnează implicaţiile acestui sector în apărarea Dobrogei. El evocă atacul de la Măcin contra unui monitor turcesc şi scufundarea lui de şalupa torpiloare „Rândunica“, dar şi trecerea forţată a monitoarelor româneşti la Rasova.
 
Vrem să vă redăm, spre ştiinţă, „învăţămintele“ de la final, pe care autorul şi le-ar fi dorit... pentru viitor:
„1. Nevoia înzestrării marinei comerciale cu vase care să o readucă la înălţimea meritată pe care o atinsese înainte de război.
2. Nevoia înzestrării marinei militare cu tot materialul flotant de care are nevoie.
3. Construirea unui vas şcoală mai mare, care ar face pe tot globul cunoscută ţara şi ar face ceea ce a făcut pe vremuri Mircea pentru ţară. În toate aceste trei probleme prezente Liga Navală Română are cuvântul şi merită tot sprijinul.
4. Dar mai ales legătura, frăţia între diferitele ramuri de activitate care sunt în legătură cu apa: numai concentrarea forţelor poate duce la înfăptuirea măreţelor planuri înjghebate de înaintaşii noştri atât de prevăzători.
«Naţiunea care a avut Mare şi a neglijat-o s-a condamnat singură la moarte, la sinucidere» - şi noi vrem să trăim pentru împlinirea menirii noastre“.
 
Întregul capitol îl puteţi găsi AICI
  
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii