Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:03 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Dobrogea e prietenia cu lumea depărtată“

ro

10 Nov, 2017 00:00 3398 Marime text
Dobrogea este trunchiul prin care seva rădăcinilor răsfirate în întinsa stepă eurasiatică trecea spre cununa frunzelor şi a roadelor desfăşurate în Sudul Europei, era puntea, pe unde, mai ales iarna, veacuri peste veacuri, nu mai contenea furnicarul omenesc.
 
Urmele acestui du-te vin-o de noroade diferite, din diferite vremuri şi în împrejurări istorice deosebite, s’au păstrat până azi. Aşa se lămureşte impestriţăturile etnice de diferite naturi, ruşi, cazaci, bulgari, turci, tătari, găgăuţi, asvârliţi pe câmpul ca de flori al etnicului românesc, urmaşii legionarilor romani sau mocanii transilvăneni care a întărit românismul din veacuri departe. De trecut se leagă prezentul: prin aceasta zilele de mâine.
Dobrogea cu Gurile Dunării şi Portul Constanţa, este fereastra pe unde se aeriseşte cuprinsul ţării, altfel o clădire bogată dar izolată, în care s’ar întinde mucegaiul grânelor putrezite. Fără Dobrogea ne-am înăbuşi în săul nostru. Ea e prietenia cu lumea depărtată.“
 
Din „Dobrogea românească“, Elsa şi G. Dimitriu Serea, Tipografia Universul, 1938, pag. 48
 
Sursa foto: Anatole Magrin, „Albumul Dobrogei“
Anatole Magrin, primul fotoreporter al Constanţei şi fotograf al Casei Regale. La Expoziţia universală de la Paris, din 1892, a fost decorat cu Diploma de onoare pentru calitatea fotografiilor cu tematică balneară care însoţeau exponatele reprezentative ale economiei României. Este consul onorific al Franţei la Constanţa. Publică în 1905 „Albumul Dobrogei“, din care, selectiv, ilustrăm materiale din această rubrică.

Citeşte şi: 

ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Categorie Ziua Dobrogei

#sărbătoreşteDobrogea: 
Mesajul colonelului Dorin Toma, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti“


#scrieDobrogea: 
Statuia lui Ovidius, o operă de... două parale?! (galerie foto)

Ti-a placut articolul?

Comentarii