Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:20 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Cum și-au împlinit datoria capii administrațiilor. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

03 Jan, 2018 00:00 835 Marime text
Profesorul Nicolae Negulescu, de altfel și fost prefect al județului Constanța, își asuma sarcina de a alcătui un capitol intitulat „Administrația în Dobrogea veche”, prin care urmărește să scoată în evidență contribuția fiecăruia dintre prefecții care s-au aflat la conducerea celor două județe ale Dobrogei: Constanța și Tulcea.
 
Sub dominația otomană, Dobrogea veche forma Sandgiacul Tulcei și avea în alcătuire „districte” asimilate viitoarelor plăși, respectiv Kilia, Mahmudia, Isaccea, Tulcea (care era și capitala), Măcin, Sulina, Hârșova, Babadag, Kustendge, Medgidia, Mangalia, Cernavoda și Silistra.
 
După anexare, provincia avea trei județe, fiecare cuprinzând plăși. Județul Tulcea cu plășile Măcin, Sulina, Tulcea și Babadag, județul Constanța cu plășile Constanța, Mangalia și Hârșova, respectiv Silistra Nouă, cu capitala la Rasova, și care avea plășile Medgidia și Silistra Nouă.
 
„Ea se administra după trei regulamente, autorizate de parlament în ședințele de la 28 și 30 septembrie 1878. Cel care cuprindea dispozițiunile administrative se numea Regulamentul pentru împărțirea și organizarea administrativă și purta data de 13 noiembrie 1878”.
 
La 1878, primul prefect era Remus Opreanu, iar populația provinciei se ridica la 135-140.000 de locuitori.
 
Iată cum îl descrie prof. Negulescu pe primul prefect al Constanței: „Omul căruia nu i-a scăpat nimic neobservat și a cărui activitate administrativă a trasat un drum, gândul i-a fost mai mult îndreptat către școală «Aceasta a fost una dintre preocupările mele principale. Ideile, sentimentele unei națiuni, se manifestă prin școală, depozit al culturii morale și intelectuale»”.
 
Între 1879-1881 au funcționat 37 de școli în județul Constanța și s-au construit 19 localuri proprii. Tot el a trimis primii bursieri dobrogeni la școlile din Iași sau București.
 
Prin Legea de la 9 mai 1880 începe pentru provincia Dobrogea un nou regim, ea fiind împărțită în două județe - Tulcea și Constanța -, dar grație acestei legi se produce o descentralizare care contribuie la propășirea provinciei.
 
În perioada prefectului Petre Quintescu existau 71 de școli rurale și 12 urbane, iar în bugetul de la 1897 au fost alocte fonduri pentru ridicarea altor 12 localuri în comunele Caramurat și Cobadin.
 
Prefectul Scarlat Vârnav a fost primul care a inițiat un recensământ, din care a reieșit că în județul Constanța populația ajunsese la 139.570 de locuitori (anul 1903), din care 71.622 erau români.
 
Mai apoi, prin 1911, când prefect era Constantin Pariano, județul atinsese 172.838 de locuitori.
Pentru cei interesați, mai multe amănunte relevate de acest capitol puteți găsi AICI
  
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii