Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:39 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Constituția Dobrogei”. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța

ro

04 Jan, 2018 00:00 1800 Marime text
„Când o civilizație în floarea maturității sale vine în contact cu o civilizație copilărească sau decrepită, aceasta din urmă trebuie să dispară” - mărturisesc că atunci când am dat peste această frază în capitolul semnat de Ioan N. Roman, m-am gândit cât de actuală este, după aproape nouă decenii de la momentul scrierii ei.
 
Pentru că în capitolul „Proprietatea imobiliară rurală din Dobrogea”, parte a lucrării colective „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească”, fostul primar analizează geneza împărțirii pământurilor dobrogene, plecând chiar de la Ramazanul 1274 (21 aprilie 1858), când codul proprietății funciare otomane clasează pământul Turciei în cinci categorii: mulk, mirie, mevkufe, metruke și mevat, pe care mai apoi le detaliază.
„N-a fost desigur numai o simplă întâmplare că, pe când Remus Opreanu, primul prefect al Constanței, studia chipul cel mai înțelept de organizare politică și administrativă a provinciei, Dimitrie Ghica, primul prefect de Tulcea, studia la rândul său și traducea, în prescurtare, probabil după Aristarki-Bey, dispozițiunile Codului proprietății funciare otomane din 1858.
Legea de organizare a Dobrogei din 3 aprilie 1880, pe care M. Kogălniceanu, ministru de interne, o numea cu mândrie «Constituția Dobrogei», dispunea prin art. 11 că «până la regularea definitivă a proprietății și posesiunii imobiliare în Dobrogea, această proprietate și posesiune se dobândește, se conservă, se transmite și se pierde conform legilor otomane în vigoare până la 13 aprilie 1877».
 
Dispozițiunea din articolul imediat următor (12) că «în Dobrogea dijma în natură rămâne desființată și înlocuită printr-o dare bănească, ce se va hotărî printr-o lege specială», dovedește până la evidență că chestiunea proprietății imobiliare rurale din Dobrogea era studiată la epoca aceea și guvernul se hotărîse asupra soluționării ei”.
 
O altă lege, doi ani mai târziu, dispune că „numai românii pot dobândi proprietate rurală imobiliară” și adaugă imediat „românii de origine care, conform art. 9 din Constituțiune, pot dobândi recunoașterea, fără stagiu și printr-un simplu vot al Adunărilor, au același drept”. Și, în sfârșit, „cultivatorii stabiliți în Dobrogea la promulgarea legii de față sunt considerați ca români și se bucură de acelaș drept”.
 
Cea mai importantă dispoziție a legii de organizare a Dobrogei rămâne aceea că „dijma pământului se desființează prin răscumpărare și cu modul acesta posesorii capătă deplină proprietate pe pământurile posedate”.
Alte schimbări vor surveni însă odată cu legiferarea organizării Dobrogei Noi, atribuită României prin tratatul de la București din 28 iulie 1913.
 
Mai multe informații puteți afla parcurgând acest capitol AICI
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii