Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:52 16 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Cândva, apicultura dobrogeană părea un nesecat izvor de avuție. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

16 Jan, 2018 00:00 5382 Marime text

Privită astăzi doar ca un hobby... mic, nici pe departe o ramură a agronomiei, apicultura în Dobrogea a prezentat aspecte diferite, așa cum ni le arată C. Filipescu, în capitolul „Dobrogea agricolă”, din volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească”.
În județul Constanța, numărul apicultorilor era destul de mic, întrucât s-a constatat că în părțile de stepă, unde agricultura propriu-zisă ocupă suprafețe mari, ramurile anexe cad pe planul doi.
 
În schimb, în nordul Dobrogei, în județul Tulcea, unde se găseau întinse păduri de tei, alături de o floră cu mult mai bogată și variată, creșterea albinelor părea să devină un izvor nesecat de avuție. În special pe văile de la Luncavița, Nifon, Acic Tepe, Budila Mare și în comunele Carcaliu, Cerna, Greci, Pecineaga, Turcoaia, Măcin, Meidanchioi, Ceamurlia de Sus, Nalbant, Slava Rusă, Isaccea etc.
„În afară de stuparii localnici, care s-au dedat mai de curând la stupărit, în fiecare an vin colonii întregi de stupari din sudul Basarabiei și mai ales din Galați, aducându-și stupii lor pentru hrană”.
 
Dacă în 1901 județul Tulcea număra 4.714 stupi, la 1928 ajunseseră la 10-15.000, existând localități, cum era comuna Niculițel, unde existau 1.821 de stupi.
 
Cantitatea de miere care se producea ajungea la circa 12-15 vagoane, alături de cele circa 5.000 de kg de ceară, aducând un venit anual de circa 5 milioane de lei. În județul Constanța, numărul stupilor era de aproximativ 2.200, cei mai mulți aparținând regiunii Mangalia.
 
În județul Durostor, din Cadrilater, numărul stupilor ar fi fost de 5.000, în timp ce în județul Caliacra acesta crescuse la 8.000.
 
Despre cele mai frumoase și mai bine înzestrate ferme apicole, cum este cea a lui L. Brânză, așezată în Valea Acbunarului, județul Balcic, alături de Palatul Regal, puteți citi la pagina 523 de AICI.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ISTRATIE DUMITRU 21 Feb, 2018 20:28 Frumos articol din timpul tarii intregite. Interesant ar fi daca s - ar scrie si ce fel de stupi erau in vremurile acelea. numarul de mai sus cred ca se refera la buduroaie. in vremurile noastre jud. Constanta se afla in apropierea jud. Timis ca nr. de familii de albine. Diferenta, din cate am citit sta ca in dDobrogea se cresteau familii de albine in stupi de capacitate mai mare decat in Banat. Am livrat ceva puieti de EVODIA HUPEHENSIS pe aceste meleaguri. Cred ca s - au prins si vor ajuta albinele sa prospere in sanatate si productie.