Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:13 22 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Bulgarii, a doua minoritate a Dobrogei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

28 Dec, 2017 00:00 1184 Marime text
Capitolul „Populația Dobrogei”, aparținând universitarului Constantin Brătescu, parte din lucrarea „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească”, se încheie cu informațiile surprinse din timpul colonizării bulgare în Dobrogea, cu cei care formau a doua minoritate importantă după musulmani.
 
Și în acest caz, istoricul distinge trei perioade. Prima și cea mai veche, până la 1828, caracterizată prin apariția sporadică a bulgarilor prin orașele dobrogene, precum și în câteva localități neînsemnate. Apoi, perioada marilor migrări din timpul războaielor ruso-turce, între 1828 și 1877, timp în care începe a se forma a doua minoritate bulgară în Dobrogea.
 
Și ultima perioadă, între 1877 și 1913, când Dobrogea meridională, sau așa-numitul Cadrilater (districtele Caliacra și Durostor), intrând sub stăpânirea noului stat bulgar, eliberat la 1877 de sub turci, primește numeroase colonii de bulgari, fie spontane, fie patronate și provocate de oficialitate.
„La 1913, numărul bulgarilor se urca la 51.149, formând un procent de 13,4% din totalul provinciei, în timp ce românii formau 56,8%, iar musulmanii 10,9%”.
 
Cei interesați de fenomenul colonizării bulgare pot accesa ACEST link.

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii