Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Episodul al VIII-lea - Bebe Pitei Am fost şi eu redactor-şef la ZIUA de Constanţa

ro

13 Nov, 2012 23:22 3525 Marime text

ziua_12_ani_laszlo_kallai.jpgAcest episod îl voi dedica unui om, coleg şi prieten senzaţional, fotoreporterul ziarului la acea vreme, Bebe Pitei. Fără acest om, redacţia ZIUA de Constanţa ar fi fost doar o redacţie oarecare. Talentul lui actoricesc şi capacitatea sa de a se adapta unor situaţii profesionale extreme mă face să vorbesc despre „golanul bătrân" cu tot respectul.

La început, fără să mă cunoască, a început să mă terorizeze. Periodic apărea la uşa „cuştii" (biroul redactorului-şef) cu demisia în mână. De fiecare dată avea nişte explicaţii bizare, unele chiar fără noimă (şefu' nu fac faţă profesional, şefu' sunt grav bolnav sau şefu' am probleme în familie). Îi primeam hârtiile, după care uitam de ele. La un moment dat m-a făcut curios ce se ascunde în spatele demersurilor lui Bebe şi l-am întrebat pe adjunctul meu, Mircea Maer. Acesta a dat din mâini şi, zâmbind, atât mi-a zis: Bebe... aşa e el. Lasă-l în pace să-şi facă damblaua. Bebe, ai jucat periculos, puteai să dai de unul care din prima îţi accepta demisia :).

Tot Bebe Pitei. Într-o zi a venit în redacţie un „client" (era vorba despre un directoraş pe care l-am luat în colimator după ce am descoperit că are nişte afaceri din bani publici) foarte supărat. Ancheta era doar în faza de documentare, iar omul s-a inflamat mult peste măsură, lucru care a confirmat, încă o dată, că avem dreptate. În ciuda faptului că personajul în cauză era pe funcţie de ceva vreme, în arhiva foto nu am avut niciun clişeu cu el. Bebe s-a prins de ocazie şi în timp ce eu discutam cu persoana respectivă a apărut lângă mine cu aparatul foto în mână şi, cu o voce aproape de plâns, începe: „Şefu' e un dezastru! S-a stricat aparatul foto. Nu ştiu ce are, dar jur pe ce îmi este mai sfânt, nu l-am stricat eu. Uite şefu' degeaba apăs că nu merge".

Mă rog, văicărelile lui Bebe au continuat încă vreo două minute, timp în care a apăsat butonul de declanşare al aparatului de zeci de ori. Toată scena a fost doar un pretext ca să facă pozele de care redacţia a avut nevoie. Ce să mai lungim: profesionist.

De farse, deşi era unul dintre cei mai feroce când era vorba de năsărâmbe, nu a scăpat nici Bebe Pitei. În plină vară, ZIUA de Constanţa a organizat un fel de concurs de frumuseţe. Ideea ne-a venit văzând succesul ziarului Libertatea cu „Fata de la pagina 5". Am dat un anunţ şi au început să vine fetele cu duiumul. Le publicam pozele şi la sfârşit una a fost declarată Miss nu mai ţin minte ce. Bebe a organizat şedinţe foto pe lângă zidul Cazinoului, pe nişte stânci. Sedinţele au fost adevărate spectacole în aer liber. Pe lângă familiile şi prietenii fetelor, zeci de constănţeni şi turişti au urmărit reprezentaţia marca Bebe Pitei. La una dintre şedinţe m-am dus şi eu. Stând sprijinit de balustradă, lângă mine s-a înfiinţat un coleg de breaslă, amic cu Bebe. ,Din vorbă în vorbă îi spun cu o voce gravă şi cu un uşor dispreţ: „Bebe ăsta a ajuns jos de tot. Nu i-a convenit să muncească într-o redacţie. Iată unde a ajuns la bătrâneţe, pozează fufe".

Omul pleacă fără niciun comentariu, iar peste vreo două zile vine Bebe la mine cu falca până-n buric:

- Şefu' tu vrei să mă dai afară?

- Nu! De ce?

- M-am întâlnit cu nişte amici şi mi-au zis că mă susţin în aceste momente grele şi văd ei ce pot face să-mi găsesc un serviciu. Îmi fac şi chetă dacă e nevoie.

M-a bufnit râsul şi i-am povestit lui Bebe discuţia purtată cu colegul respectiv, care a înghiţit momeala fără să mestece şi a răspândit zvonul că l-am dat afară pe „sărmanul" de Bebe Pitei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii