Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:03 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Vineri, fostul fotbalist Ilie Bărbulescu ar fi împlinit 65 de ani. Callatis Mangalia, ultima echipă din cariera sa (GALERIE FOTO)

ro

24 Jun, 2022 00:00 9201 Marime text

 
  • Bărbulescu a făcut parte din marea echipă a Stelei care a realizat performanța cuceririi Cupei Campionilor Europeni și a Supercupei Europei, în 1986, dar a și disputat, în același an, Cupa Intercontinentală.
 
Fostul mare fotbalist român Ilie Bărbulescu ar fi împlinit 65 de ani vineri, 24 iunie. El s-a stins din viață în 2020, pe 1 februarie, iar în cariera sa a jucat și la Callatis Mangalia.
 
Bărbulescu a făcut parte din marea echipă a Stelei care a realizat performanța cuceririi Cupei Campionilor Europeni și a Supercupei Europei, în 1986, dar a și disputat, în același an, Cupa Intercontinentală. Ilie Bărbulescu s-a născut la Pitești, lansându-se în fotbal la FC Argeș, cu care a și debutat în prima divizie. A mai jucat la FC Olt Scornicești, Petrolul Ploiești, Steaua București (timp de trei sezoane), Dacia Pitești și Callatis Mangalia (ultima echipă din cariera sa, la care a activat între 1989 și 1991, atât la Divizia C, iar apoi, după promovare, și la Divizia B).
 
La Callatis, Ilie Bărbulescu l-a avut antrenor și pe Vasile Enache. „Un jucător foarte bun. În primul lui meci cu mine antrenor, în sezonul 1989/1990 al Diviziei C, a înscris un gol din lovitură liberă, la 5-0 acasă cu ȘN Oltenița. Eu revenisem la echipă din etapa a treia a acelei stagiuni, după ce antrenasem și înainte formația“, a declarat Vasile Enache.
 
În Divizia A, Ilie Bărbulescu a disputat 357 de meciuri și a înscris de 22 de ori, postul său de bază fiind cel de fundaș stânga. La echipa națională a evoluat de cinci ori. În palmaresul fostului jucător mai figurează un titlu de campion cu FC Argeș (1979) și alte trei cu Steaua București (1985, 1986, 1987), plus două Cupe ale României (1985, 1987), cu Steaua. În martie 2008, Ilie Bărbulescu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a II-a.

UPDATE:

FC Argeș l-a comemorat astăzi pe cel care a fost Ilie Bărbulescu, la mormântul fostului jucător.

Conducerea Clubului FC Argeș nu isi uita gloriile. Azi a adus un pios omagiu celui care a fost marele fotbalist Ilie Bărbulescu.
Astăzi, 24 iunie, Ilie Bărbulescu ar fi împlinit 65 de ani.



Primii pași în fotbal i-a făcut la Centrul de juniori al lui FC Argeş. A promovat în prima echipă în anul 1974, evoluând la FC ARGEȘ în 209 meciuri în prima divizie şi înscriind 14 goluri. A debutat ca mijlocaş stânga, remarcându-se printr-un travaliu deosebit între cele două careuri si printr-un şut foarte puternic.

A fost, într-un fel, urmaşul lui Prepurgel, în privinţa şutului şi travaliului din teren. Dar Bărbulescu a jucat la fel de bine şi pe postul de fundaş stânga în a doua parte a carierei sale. A fost selecţionat de 5 ori în prima reprezentativă a tării şi de mai multe ori în selecţionatele de tineret, juniori şi olimpică. În anul 1982 s-a transferat la FC Olt, apoi la Petrolul Ploieşti şi din 1984 la Steaua Bucureşti, unde a cunoscut o frumoasă ascensiune, titularizat pe postul de fundaş stânga. Aici, Bărbulescu a cunoscut satisfacţia victoriei supreme – câştigarea Cupei Campionilor Europeni şi a Supercupei Europei şi meciul finalei Cupei Intercontinentale la Tokyo. Ilie Bărbulescu s-a remarcat printr-un joc exact, sobru şi constant, fundaş lateral de mare travaliu, harnic şi conştiincios, dotat cu bună viteză de deplasare, cu incursiuni frecvente în atac şi şuturi puternice de la distanţă.

După aceste mari succese a urmat şi fireasca perioadă de reflux. Şi Ilie a fost cedat Petrolului, din toamna anului 1987. Evident, i-a fost foarte greu să se acomodeze într-o echipă mică şi a încercat să revină acasă, la Piteşti. După numai 3 jocuri, Ilie şi-a dat seama că nu mai poate reînnoda firul întrerupt cu ani în urmă, găsindu-şi salvarea într-o mică echipă din Dobrogea, Marina Mangalia, pe care a şi antrenat-o şi cu care a promovat în Divizia B.

A fost desemnat maestru al sportului şi a fost distins cu Meritul Sportiv Clasa I.

Pe 1 februarie 2020 a plecat dintre noi, prea devreme, lăsând un gol imens în inima celor ce l-au iubit, este mesajul de pe pagina de Facebook „Fotbal Club Argeș Pitești“.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (Ilie Bărbulescu, Adrian Bughiu - colaj și Fotbal Club Argeș Pitești)
 
Citește și:
 
Doi ani de la moartea fostului fotbalist Ilie Bărbulescu. A jucat și la Callatis Mangalia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii