Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Unul dintre cei mai buni din România“ Noul „pariu“ al lui Gică Hagi. A transferat un jucător în care îşi pune mari speranţe

ro

03 Feb, 2018 00:00 2467 Marime text

Achiziţionat de FC Viitorul în această iarnă, atacantul Mihai Voduţ este aşteptat să intre în formă şi să-şi pună amprenta pe jocul campioanei României, managerul tehnic Gică Hagi având cuvinte frumoase despre el

Campioana României, FC Viitorul, s-a despărţit în pauza competiţională de golgheterul echipei, George Ţucudean, de play-maker-ul Eric şi de portarul Victor Râmniceanu. De asemenea, Cristi Ganea, internaţional al României, a semnat cu celebra formaţie spaniolă Athletic Bilbao, care îl va înregimenta însă efectiv din vară. Au venit atacantul Mihai Voduţ, mijlocaşii Ianis Hagi şi Mailson Lima (olandez) şi portarul Valentin Cojocaru.
 
Gică Hagi a precizat că Voduţ e un atacant foarte bun, iar, când va intra în formă, îşi va demonstra calităţile. Mesajul meu pentru cei pe care vrem să-i achiziţionăm e: «Vino la noi, că o să-ţi fie mai bine». Şi cred că lucrurile se văd. Ai venit la Viitorul, ai progresat. Inclusiv domnul Eric. De unde era în vacanţă pe la Mediaş şi m-a chemat Balint, zicându-mi de el, a venit la noi, a slăbit, a făcut performanţă, iar apoi s-a dus la o echipă, şi-a luat salariu ca lumea, e liniştit, arată mai bine. Aşa l-am luat şi pe Voduţ şi o să vedeţi când va fi în formă ce jucător am luat. A ajuns la noi nepregătit, dar îi dăm timp şi spaţiu, am vorbit cu el. Veţi vedea că am luat un atacant foarte bun. Unul dintre cei mai buni din România. Ascultaţi ce vă zic. Dar să pedaleze, să marşeze şi să vină după mine, să m-asculte“, a punctat Hagi.

Echipă tânără, dar cu personalitate 

„Regele“ s-a declarat mulţumit de modul în care echipa s-a pregătit şi a jucat în stagiul din Antalya. „Obiectivul din pregătire a fost să verific cât de puternici suntem. Ne aşteaptă meciuri importante şi trebuie să fim competitivi, să le câştigăm. Echipa a arătat bine, sunt mulţumit. Şi cu Rostov, şi cu Grasshoppers, şi cu Jagiellonia, o echipă de primele trei locuri din Polonia, care era să ia campionatul anul trecut. Ne-au felicitat. Să nu zicem că i-am distrus, pentru că nici n-au ajuns la poartă. Aşa tânără cum a fost, echipa noastră a avut personalitate. Lucrăm pe termen mediu şi lung, cum îmi place mie, nu de azi pe mâine. Avem un nou proiect, pe următorii cinci ani, şi încercăm să ne organizăm din toate punctele de vedere. S-a încheiat un ciclu. Academia a cucerit numeroase titluri naţionale, iar echipa mare a atins şi ea maximul. Acum avem de gând să şi cumpărăm jucători tineri“, a spus Hagi.

Alexi Pitu a demonstrat că e talentat 

FC Viitorul a luat în Antalya şi câţiva fotbalişti foarte tineri, iar unul dintre ei, Alexi Pitu (15 ani), a reuşit să înscrie de două ori (din penalty) în amicale. „Să treci dintr-o dată să te antrenezi cu echipa mare, să ajungi la ritmul, la intensitatea şi la complexitatea unui joc de seniori nu e puţin lucru. Alexi a demonstrat că e talentat. O luăm pas cu pas. Primii care trebuie să ajungă sus sunt cei născuţi în 1999, care au cât de cât o presiune şi s-au obişnuit cu noi. Apoi urmează cei de 2000, 2001, 2002, care vor veni alături de noi, să vadă ce înseamnă echipa mare. De când m-am făcut antrenor, m-am uitat mereu la centrul de copii şi juniori şi la orice club am fost am promovat patru - cinci jucători. De aceea sunt sectoarele juvenile, să formeze şi să promoveze jucători. Pentru mine, Măţan şi Băluţă sunt consacraţi deja, ca şi ceilalţi de la juniorii A, care au ca obiectiv să iasă campioni, dar şi când apelăm la ei la echipa mare trebuie să dea randament“, a menţionat Hagi.
 
În Turcia a mers şi Carlo Casap, revenit după o gravă accidentare. „Mă bucur pentru el. A fost cu noi, dar a jucat mai puţin, trebuie luat uşor până uită lucrul mai puţin bun care i s-a întâmplat. Trebuie să-şi revină din toate punctele de vedere. Îl aşteptăm şi sperăm să ne ajute în retur“, a spus „Regele“.

„E singurul proiect viabil“ 

Referindu-se la fotbalul românesc, Gică Hagi a subliniat că e nevoie de un concept tehnic şi de o strategie foarte clare. „Ca să construieşti acest proiect mare, îţi trebuie idei clare şi o idee tehnică foarte bine structurată, cu o proiecţie pe termen mediu şi lung. O construcţie foarte solidă, nu doar să promitem. Să dai din gură e uşor. Trebuie să cheltuieşti foarte mulţi neuroni şi al doilea lucru e să te pricepi. Nu ai cum să nu ai succes dacă cunoşti şi simţi această strategie şi poţi s-o faci. Cineva trebuie să construiască. Eu am denumit strategia concept tehnic (strategie, filosofie, sisteme de joc, tip de jucător şi metodică de antrenament - cum antrenăm, ce antrenăm, cum formăm jucătorii), dar nimeni nu mă ascultă. Nu vreau să fiu un suporter, un chibiţ. România are nevoie de un concept tehnic foarte clar şi de o strategie a cărei finalitate e crearea unei echipe naţionale mai bună ca a noastră. E singurul proiect viabil. Dacă vine cineva să spună acest lucru şi cum o face, acela va fi preşedintele meu, cu care mă voi mândri (n.r. preşedintele Federaţiei Române de Fotbal). Altfel, păţim ce păţesc jucătorii noştri când pleacă afară. Nu vorbesc în numele meu, ci de România. Dar eu încă mai am orgoliu. Încă mai sunt mândru de ceva. Avem nevoie de oameni care sunt mândri, care ştiu şi care luptă pentru ţara asta. Ca să ne putem bate cu cei de afară. Că nu au nimic în plus faţă de noi, dar sunt mai organizaţi. Noi, în momentul de faţă, nu suntem“, a arătat Hagi.

„Ne mai luăm cu cei de afară sau stăm la coadă?“ 

Potrivit acestuia, cea mai mare problemă a fotbalului românesc e că numărul echipelor s-a redus, nu s-a mărit. „În lume, fotbalul se dezvoltă, iar noi ne reducem. De ce? Întreb public. Hai să fim concreţi, prea multă vorbă. În România, avem mai puţine stadioane, mai puţine academii, mai puţini jucători, mai puţine echipe în prima ligă. Eu spun 18 echipe în Liga 1. Dacă se va dezvolta fotbalul, vom putea să şi producem jucători. Înainte, cei de afară ne respectau, acum ne tratează ca şi cum am fi în lumea a treia. Nu se poate aşa ceva! Generaţia mea nu poate să înghită aşa ceva. Niciodată! Noi am trăit performanţa, v-am făcut să fiţi mândri şi fericiţi. Am câştigat, ne-am bătut cu ei. Şi trebuie să o facem iar. Dar cu ce? Cu un proiect. Cu o strategie clară. Nu cu lupte din acestea: care votează, care-i AJF-ul, care-i ăla… Să spunem ce facem. Ne mai luăm cu cei de afară sau stăm la coadă? Toată Iugoslavia s-a împărţit în zece şi tot vând mai bine ca noi. În ţară, scopul meu e să formez jucători şi să încerc să fiu cel mai bun. Într-o bună zi, probabil că o să mă duc şi afară şi voi încerca să fiu iar cel mai bun. Mesajul meu creează probabil o presiune enormă în vestiarul meu. De când am luat echipa, numărul de victorii a crescut, iar asta înseamnă presiune. De aceea vorbesc, mă agit, iar după fiecare meci fac şedinţe de câte o oră“, spune managerul tehnic al FC Viitorul.

Nu i-au căzut galoanele 

Gică Hagi nu e interesat să candideze la şefia FRF, drumul său din fotbal e pe partea tehnică. „Nu e treaba mea cine candidează. V-am spus doar ce-mi doresc. Eu sunt concentrat pe partea tehnică, vreau să fiu antrenor. Nu pomenesc nimic de administrativ la mine la club, cu toate că am grijă şi din acest punct de vedere. N-am de gând să candidez, să fiu preşedinte în fotbalul românesc. Ştiu că am pornit pe un drum greu. Am luat-o de jos, m-am dus pe câmp, singur, acum opt ani, şi nu mi-au căzut galoanele. Am început de la zero şi am ajuns aici. Cred că suntem un exemplu. Am trezit multe cluburi, iar concurenţa creează progresul. Mă bucur, să vină toţi, în toată România să se facă academii“, subliniază Gică Hagi.
 
Sursa foto: fcviitorul.ro 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii