Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statuie pentru un „erou in munca" (galerie foto)

ro

07 May, 2010 02:24 2206 Marime text
cap_11.jpgTraian Bucovală: „Trebuie făcute corecturi privind culorile, pentru că eu văd viaţa într-o culoare mult mai vie decât este statuia"

După ce a trecut prin Târgu Mureş, Cluj Napoca şi Bucureşti, campania iniţiată de postul de radio Europa FM, „Europa FM îţi face statuie", a poposit ieri şi la oraşul de la malul mării.

statuie_bucovala.jpgAstfel, ieri, în faţa Sălii Sporturilor, a fost dezvelită statuia „eroului în muncă", profesor emerit în sport - Traian Bucovală. Dezvelirea a fost făcută de către directorul tehnic al CS Tomis, Dumitru Muşi şi fosta componentă a Hidrotehnicii Constanţa, Iuliana Hobincu. Evenimentul s-a petrecut în prezenţa familiei, jucătoarelor şi staff-ului tehnic de la CS Tomis, dar şi a fostelor handbaliste de la Hidrotehnica, care au crescut sub bagheta profesorului Bucovală. Vizibil emoţionat de această surpriză, Traian Bucovală a declarat că acest demers trebuie să fie dedicat tuturor celor care l-au ajutat în decursul celor peste 50 de ani de activitate în sportul şi învăţământul constănţean. „Este o surpriză deosebită din toate punctele de vedere, dar cu o satisfacţie mai puţin pentru mine şi mai mult pentru cei cu care am colaborat în decursul anilor, pentru Constanţa. În primul rând, sunt colegii mei şi sportivele cu care am lucrat. De asemenea, le datorez formarea mea profesională Clubului Sportiv Şcolar Nr.1, dar şi fostei echipei Hidrotehnica Constanţa, actuala CS Tomis. Cele două reprezintă o parte din istoria sportivă a Constanţei şi mă bucur enorm că şi eu fac parte din aceasta", a declarat Traian Bucovală. În ceea ce priveşte statuia, cel care va împlini în curând 75 de ani a mai spus că va trebui să se umble puţin la culori: „Mai trebuie retuşat puţin bustul, trebuie făcute corecturi privind culorile, pentru că eu văd viaţa într-o culoare mult mai vie decât este statuia". Profesorul emerit Traian Bucovală îşi confundă existenţa profesională cu cea a handbalului feminin constănţean, acolo unde a activat în calitate de antrenor şi conducător. Şi-a început cariera de antrenor la Constanţa, activând la echipele Spartac (feminin), Portul şi Marina (masculin). A selecţionat şi pregătit mai multe generaţii de sportive ce au evoluat în cadrul echipelor constănţene de junioare şi senioare, printre acestea numărându-se Elena Frâncu, Liliana Tomescu sau Mihaela Pârâianu. Antrenor emerit, antrenor secund al lotului naţional de junioare, antrenor principal al lotului naţional de junioare, antrenor secund al lotului naţional de tineret, antrenor secund al lotului naţional de senioare, a participat la competiţii internaţionale oficiale şi amicale de junioare, tineret şi senioare: Cupa Prietenia, Campionatul Balcanic, Campionatul Mondial din Germania (1977). Sub bagheta lui s-au mai format profesional doi dintre cei mai valoroşi antrenori din handbalul românesc: Dumitru Muşi şi Lucian Râşniţă. A fost profesor şi director adjunct al Şcolii Sportive Nr.1 în perioada 1967-1979 şi director al aceleiaşi instituţii (devenită CSŞ 1 Constanţa), între anii 1990-1998. Din 1998, îndeplineşte funcţia de director executiv al CS Tomis, echipă cu care a obţinut rezultate notabile, inclusiv calificarea în finala Cupei Challenge (2005).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii