Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senin si Apostol, acuzati de dopaj

ro

29 Sep, 2004 00:00 1028 Marime text

Scandal la FC Farul Constanta

Cei doi fotbalisti au fost supusi unui test antidoping, in urma cu o luna si jumatate, la finalul meciului Sportul - Farul, din cadrul etapei a cincea, intalnire incheiata cu scorul de 1-1 * Rezultatele celor doua teste au fost pozitive, Senin si Apostol fiind gasiti dopati cu furosemid, un diuretic aflat pe lista substantelor interzise * Clubul Farul a primit ieri o instiintare din partea FRF, prin care Comisia de Disciplina ii chema "la judecata" pe cei doi jucatori acuzati * In aceasta dimineata, cei doi au comparut in fata Comisiei de Disciplina si apoi vor efectua o contraexpertiza * Presedintele executiv FC Farul, Marcel Lica, a declarat ca cei doi jucatori sunt nevinovati si ca s-a produs o greseala care va fi, mai mult ca sigur, indreptata * Doctorul echipei, Liviu Muja, a afirmat ca el nu le-a prescris jucatorilor astfel de medicamente * Adrian Senin si Iulian Apostol risca suspendari intre sase luni si doi ani, daca si contraexpertiza va demonstra teoria dopajului * Indiferent de rezultatul celui de-al doilea test, scorul inregistrat pe 27 august ramane neschimbat

Scandal de proportii la FC Farul Constanta, dupa ce doi dintre cei mai in forma jucatori ai echipei de seniori au fost gasiti dopati cu furosemid, un diuretic aflat pe lista substantelor interzise. Totul a inceput pe data de 27 august, dupa incheierea partidei Sportul Studentesc - FC Farul, scor 1-1, din cadrul etapei a cincea a Diviziei A. Mijlocasii Adrian Senin si Iulian Apostol au fost alesi prin sondaj sa sustina testul antidoping. Nimic neobisnuit pana aici, astfel de examinari fiind efectuate la sfarsitul fiecarei partide din primul esalon. Surpriza a aparut insa in cursul zilei de ieri, o data cu aflarea vestii ca rezultatul testului este unul pozitiv, cei doi jucatori fiind gasiti dopati cu furosemid. Aceasta substanta interzisa este un diuretic foarte puternic, folosit pentru a slabi intr-un timp extrem de scurt. Clubul constantean a primit o instiintare oficiala din partea Comisiei de Disciplina, prin care jucatorilor Senin si Apostol li se cerea sa se prezinte miercuri, insotiti de un oficial al Farului, la sediul FRF pentru a da explicatii in fata comisiei. Luat la intrebari, medicul echipei Farul, dr. Liviu Muja, a declarat ca el nu a prescris celor doi astfel de substante, astfel ca, daca acestia le-au folosit, au facut-o doar din proprie initiativa. Comisia de Disciplina din cadrul Federatiei Romane de Fotbal a convocat o sedinta pentru aceasta dimineata, in cadrul careia vor comparea cei doi fotbalisti acuzati de dopaj. Dezbaterea cazului are loc cu incepere de la ora 9.00, la sediul din capitala, iar rezultatele anchetei urmeaza sa fie facute publice zilele urmatoare. Daca vor fi gasiti vinovati, cei doi fotbalisti risca suspendari din activitatea competitionala pe o perioada cuprinsa intre sase luni si doi ani. Oricum, pana sa fie "pusi la zid", Senin si Apostol vor efectua in cursul zilei de astazi o contraexpertiza. Daca si rezultatul acesteia va fi unul negativ, soarta celor doi va fi pecetluita.

Clubul ii considera nevinovati

Presedintele executiv al FC Farul, Marcel Lica, a declarat ca pozitia oficiala a gruparii "alb-albastre" este aceea ca Senin si Apostol sunt nevinovati. "S-a comis cu siguranta o greseala, care sper sa se rezolve intr-un timp cat mai scurt. Vor fi supusi astazi la o contraexpertiza, care sunt sigur ca va infirma primul test. Nu cred ca cei doi au gresit. Noi am mai facut numeroase controale antidoping dupa meciul cu Otelul sau Rapid si nu au aparut astfel de probleme", a declarat fostul mare arbitru international. Lica a mai afirmat ca, dupa aflarea vestii, a discutat personal cu jucatorii si ca este sigur de nevinovatia acestora. Conducerea clubului a discutat si cu medicul Liviu Muja, care a declarat ca el nu le-a prescris furosemid celor doi jucatori, nici inaintea meciului din Regie si nici cu alta ocazie. De cealalta parte, vicepresedintele Comisiei de Disciplina din cadrul FRF, Alexandru Boc, a declarat ca nu conteaza cantitatea substantei din moment ce Apostol si Senin au fost depistati pozitiv. Sub nici o forma, nu este posibil ca toti jucatorii Farului sa fi fost dopati la meciul cu Sportul Studentesc. Nu putem sa facem astfel de presupuneri din moment ce nu au fost testati toti jucatorii.Furosemidul face parte din categoria agentilor mascanti, care figureaza pe lista substantelor interzise, intocmite de Agentia Mondiala Antidoping (WADA). Acesti agenti sunt produsi care pot masca excretia substantelor interzise, ascunzand prezenta lor in urina sau in alte probe folosite in controlul doping sau putand sa modifice parametrii hematologici.Daca Senin si Apostol vor fi depistati pozitiv si dupa efectuarea contraexpertizei, vor primi atat cate o suspendare, cat si amenzi usturatoare. Este pentru prima data cand un fotbalist constantean este descoperit dopat. In Divizia Nationala nu este nici pe departe o premiera, anual Comisia de Disciplina judecand mai multe astfel de cazuri. Ultima situatie de acest gen a fost consemnata pe 1 mai 2004, la meciul FC Brasov - Dinamo. Cel descoperit dopat a fost fotbalistul brasovean Nicolae Grigore, care a primit in cele din urma o suspendare de sase luni (redusa la trei) si o amenda de 3000 de euro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii