Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Pensie lungă, moşu nostru!“ Ştefan Orza, luptător şi pompier. A fost coleg la salvatori cu tatăl său, care i-a predat ştafeta (galerie foto)

ro

02 Nov, 2021 00:00 12125 Marime text

 
  • Luptător la Sharks Gym Constanţa, Ştefan Orza este din acest an şi pompier la ISU „Dobrogea“ Constanţa.
  • Pregătit de Daniel Asaftei, Ştefan a realizat multe victorii în sportul de contact, dovedindu-se invincibil şi în gale profesioniste.
  • În 2019, Ştefan a devenit dublu campion mondial la Kempo, la întrecerea care s-a desfăşurat în Ungaria, la Budapesta, sub egida UWSKF (United World Sport Kempo Federation).
 
Tânărul luptător constănţean Ştefan Orza (20 de ani), deja cu o carieră impresionantă în ring, în ciuda vârstei fragede, a fost atras de mic de arma pompierilor, visând de atunci să facă şi el parte din rândul salvatorilor profesionişti. Iar visul i s-a împlinit. Mai mult decât atât, de la începutul acestui an, a fost coleg la pompierii militari cu tatăl său, care acum a ieşit la pensie!
 
De loc din satul Moşneni, comuna 23 August, judeţul Constanţa, Ştefan Orza e legitimat la clubul Sharks Gym Constanţa şi şi-a făcut deja un nume în lumea luptelor. E campion în ring! În 2019, a devenit dublu campion mondial la Kempo, la întrecerea care s-a desfăşurat în Ungaria, la Budapesta, sub egida UWSKF (United World Sport Kempo Federation). Pregătit de Daniel Asaftei, Ştefan a realizat multe victorii în sportul de contact, dovedindu-se invincibil şi în gale profesioniste. Din luna ianuarie a acestui an, el a demarat şi o altă carieră, cea de pompier la ISU „Dobrogea“ Constanţa. Tatăl său, Ionel Orza, activează de  o viaţă în această branşă, fiind un bun exemplu pentru cei doi fii ai săi, care s-au decis să-i calde pe urme şi să devină şi ei pompieri. Mezinul, Ştefan, a fost primul dintre copii care a îmbrăcat uniforma militară, iar acum se pregăteşte pentru aceasta şi fratele său (care e mai mare cu patru ani ca el).
 
Pompier la staţia Neptun
 
„Ideea de a fi pompier mi-a plăcut de mic, iar faptul că îl aveam mereu în faţa ochilor pe tata ca pompier a jucat un rol important în alegerea pe care am făcut-o privind profesia mea“, spune Ştefan. Acesta este pompier în carne şi oase de la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, iar, de atunci şi până acum, l-a avut coleg şi pe tatăl său, ambii activând la staţia Neptun. În vârstă de 52 de ani, plutonierul adjutant şef Ionel Orza a ieşit însă la pensie, predându-i astfel ştafeta în rândul pompierilor lui Ştefan. În grad de sergent major, tânărul luptător a avut parte de o experienţă deosebită lucrând cot la cot cu tatăl său în misiunile la care au participat.
 
Intervenţii în Mangalia şi în zonele învecinate
 
„M-am simţit foate bine să fiu coleg cu tata. Ieşind la pensie, îi vom simţi lipsa, dar alcătuim un colectiv foarte bun, unit şi ne vom descurca cu brio în continuare. Le mulţumesc colegilor mei pentru faptul cum m-au primit, făcându-mi acomodarea uşoară. Oricum, sportul şi meseria pompierilor se îmbină, astfel că mi-a fost uşor, chiar dacă am avut parte până acum de mai multe intervenţii (incendii, accidente) faţă de cât mă aşteptam. Noi acţionăm în Mangalia şi în zonele învecinate“, a declarat Ştefan Orza, care i-a transmis tatălui său, cu ocazia ieşirii la pensie, după ultima tură petrecută împreună: „Pensie lungă, moşu nostru!“. Marţi, 2 noiembrie, Ionel Orza împlineşte 53 de ani.   
 
„Speranţa kickboxingului constănţean“
 
Performanţa lui Ștefan Orza de a ieşi dublu campion mondial la Kempo, acum doi ani, a fost remarcată atunci şi de Alex Filip, cunoscutul luptător de la Sharks Gym. „Ștefan a reuşit un rezultat remarcabil la Campionatul Mondial. Încă o dată se atestă faptul că la clubul nostru se face performanţă pe toate planurile, iar Daniel Asaftei este cel mai bun antrenor din Dobrogea şi unul dintre cei mai buni din ţară!“, a punctat Alex Filip. „Un băiat tânăr, dar foarte promiţător. A luptat deja în mai multe gale profesioniste. Va fi speranţa kickboxingului constănţean. În scurt timp, veţi auzi mult mai multe despre el“, spunea Alex Filip despre Ștefan Orza, acum patru ani, la inaugurarea Sharks Gym. Iar vorbele i s-au adeverit. Tânărul de 20 de ani este văr cu un alt luptător de la Sharks Gym, Mădălin Pîrvulescu (şi el originar din Moşneni).
 
A început sportul într-o sală din 23 August
 
Ştefan Orza povesteşte că a început să practice sportul de contact de la vârsta de zece ani, pentru că era foarte energic. „M-am rugat de tatăl meu să mă ducă la un sport de contact. Aceasta mi-am dorit de când eram mic. Mi-a plăcut foarte mult ideea de sport de contact şi de luptă în ring. Aveam zece ani şi am început într-o sală din 23 August. Primul meu antrenor a fost Robert Iulian Cosma. Cu el am început drumul spre kickboxing. Suntem foarte buni prieteni şi acum. În zilele libere de la kickboxing, făceam lupte libere, tot la 23 August, cu antrenorul Gigi Ciupercă, un om extraordinar. Este ca un tată pentru mine, care mă ajută din toate punctele de vedere. Și Mădălin este o persoană foarte importantă pentru mine. M-a sprijinit şi continuă să o facă pe drumul pe care am apucat, ca şi, bineînţeles, antrenorul meu, Daniel Asaftei, cu care am o legătură extraordinară. Ne înţelegem foarte bine, iar de aici vin toate lucrurile bune. Este un exemplu pentru mine, din toate punctele de vedere. Iar aceeaşi poveste e cu Alex Filip şi Cătălin Căşaru. Sunt mereu lângă mine, ca şi toţi ceilalţi colegi de la sală“, a mai spus Ștefan Orza.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: colaj - Facebook (Ştefan Orza şi ISU „Dobrogea“ Constanţa); galerie - Facebook (Ştefan Orza) 

 
Citeşte şi:
 
Ştefan Orza, luptător la Sharks Gym Constanţa
Povestea unui tânăr din Moşneni care a devenit dublu campion mondial la Kempo (galerie foto)

 
ISU „Dobrogea“. Diplomă de onoare pentru Gheorghe Romaşcanu
A ieşit la pensie din lupta cu flăcările, dar nu şi din bătălia cu kilometrii (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii