Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:01 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Palatul Copiilor Constanța Înotătorul Matei Silivestru, campion național. „În sfârșit, s-a arătat soarele și pe strada noastră“ (GALERIE FOTO)

ro

14 Dec, 2022 00:00 2588 Marime text

 
  • Palatul Copiilor a participat la Naționalele de la Miercurea Ciuc cu trei înotători pregătiți de antrenorul emerit Octavian Tileagă.  
  • În vârstă de 13 ani, Matei Silivestru a cucerit cinci medalii în competiție.
  • Piesa de rezistență a fost titlul de campion la 400 m liber, dar sportivul constănțean a fost aprope de medalia de aur în alte două probe.
 
Palatul Copiilor Constanța a obținut cinci medalii la Campionatul Național de natație în bazin scurt rezervat cadeților (sportivi cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani). Competiția s-a derulat la Miercurea Ciuc, iar toate cele cinci medalii au fost cucerite de Matei Gabriel Silivestru (13 ani).
 
Sportivul a cucerit o medalie de aur (devenind astfel campion național) la 400 m liber, trei de argint (la 800 m liber, 100 m liber și 50 m liber) și una de bronz (la 200 m liber). „Felicitări echipei de sportivi a Palatului Copiilor Constanța - Matei Silvestru, Victor Farina-Alfonzetti și Albert Bîrsan - pentru participarea și rezultatele obținute la acest campionat!“, este mesajul clubului constănțean, sportivii fiind pregătiți de antrenorul emerit Octavian Tileagă.
 
Au așteptat trei ore prima probă
 
În „jurnalul“ de concurs, reputatul tehnician a punctat, probă cu probă, evoluțiile elevilor săi și lupta pentru medalii. Reprezentanții Palatului au concurat prima dată la 800 m liber, la care Matei Silivestru s-a duelat cu adversarii, dar și cu efectele negative ale unei răceli. „Singurul lucru care «ne omoară» la competițiile de copii și cadeți este durata mare a reuniunilor. Cu cei 500-600 de copii înscriși în competițile de la acest nivel, nu e de mirare. În această dimineață, avem și noi de așteptat... 3 ore până la proba noastră. Speranțele merg spre titlul de campion, dar în principal să ne facem toți record personal și să prindem o primă medalie. În cazul lui Matei, sper ca întreruperile dese ale somnului (din cauza tusei) de azi-noapte să nu ne afecteze prea mult“, a prefațat Octavian Tileagă cursa, în care Matei avea să ocupe locul doi, cu 08:49:25.
 
Răceala rebelă i-a îngreunat mult respirația
 
„Mateuț, cu un efort de voință remarcabil: Vice-campion național! O cursă voit tactică, pe fondul unei răceli rebele care i-a îngreuiat mult respirația. Grija lui principală a fost să nu se sufoce și să se facă de râs. Mai cu seamă că toți așteptam titlul de campion din partea lui. Nu-i nimic! Jos pălăria pentru ambiție, Matei! Ghinioanele fac parte din viață. Vine ea și ziua noastră! Bravo!“, a subliniat profesorul momentul primei medalii a Palatului Copiilor la Miercurea Ciuc.  
 
Ulterior, „delfinașii“ au concurat la 100 m fluture, o probă nespecifică lor, dar la care au luat startul pentru îmbunătățirea recordurilor personale din antrenamente. Cel mai bine s-a clasat Matei, pe locul cinci, cu 01:02:30. 
 
„Te-ai mulțumit cu puțin“
 
A urmat însă 200 m liber, care i-a adus a doua medalie lui Matei Silivestru, bronz, după 02:01:11 (record personal). Octavian Tileagă a remarcat însă că sportivul putea obține și mai mult, adică argintul. „Matei, chiar dacă ai cucerit a doua medalie și ți-ai făcut record la 200m.Liber, azi ai fost cam comod. Nu aveai voie să pierzi medalia de Argint. Te-ai mulțumit cu puțin. Ultimul 50m. l-ai inotat cu... 2 secunde mai slab decat cel din proba de 800m. Practic, ai pierdut o medalie. Trezește-te și rămâi cel pe care îl știm“, a menționat antrenorul emerit.
 
Aproape să doboare recordul național
 
Următoarea probă, 100 m liber, în care Matei Silivestru a înotat foarte bine, conducând în permanență, dar a ratat medalia de aur pentru foarte puțin.
 
„La naibaaa...!!! Chiar să fie concursul nostru numai cu ghinioane? După critica de azi dimineață, care i-a prins bine, Matei a înotat magistral la 100m.Liber (54.53), conducând proba în permanență. Timpul lui ar fi reprezentat un nou record național al cadetilor de 13 ani. Din păcate, copilul din el n-a avut «ochi» decât pentru adversarii consacrați, favoriții probei (pe care de altfel i-a și învins). Văzându-i în urmă, nu l-a văzut în schimb pe sportivul de la Steaua, aflat pe cealaltă parte a bazinului, care pe final a reușit să prindă sosirea înaintea lui Matei cu... 41 sutimi de secundă. Meritul lui! Felicitări! Așa că noul record național al probei i-a revenit acestuia. Îmi pare rău de Matei însă. După cum îl cunosc de ambițios, dacă îsi vedea adversarul, nu ar fi cedat pe ultimii 5m. Avea resurse. Ghinion. Ăsta e sportul! Bravo, Mateuț! Nu-i niciun bai! Învățătură de minte să-ți urmăresti pe viitor toți adversarii. În seara asta: jos pălăria! A treia medalie, totodată al doilea titlu de vice-campion național. Și mai presus de toate, un timp excelent!“, a menționat Octavian Tileagă.
 
„Azi ați fost super-luptători“
 
Pentru Matei Silivestru, scenariul s-a repetat și la 50 m liber, la care a ratat titlul de campion pentru 5 sutimi de secundă! „A treia zi de concurs efectiv. În reuniunea de azi, «delfinașii» în mare vervă, la înălțime!!! La 50m.Liber toți și-au îmbunătățit consistent recordurile personale. Chiar mai mult, timpul lui Matei (25.00) s-a situat sub vechiul record național, dar, conform tradiției ghinioanelor de aici, i-a scăpat titlul de campion la... 5 sutimi de secundă. Suntem optimiști! În primăvară cu siguranță vom recupera toate titlurile pierdute cu ghinioane. Bravo, băieți! Azi ați fost super-luptători. Mergem inaine!“, a fost mesajul tehnicianului.
 
Vorba lui Topîrceanu
 
În finalul întrecerii, după trei medalii de argint și una de bronz, Matei Silivestru a cucerit și titlul de campion, la 400 m liber, cu 04:17:67. „Vorba lui Topîrceanu, după atâta frig și ceață (la propriu și la figurat), în sfârșit s-a arătat soarele și pe strada noastră. Dupa 4 medalii cucerite, unele la cateva sutimi de titlul național, iată că a sosit și Primul titlu de Campion al României obținut de Matei. A fost o cursă de 400m.Liber mai mult tactică, în care sportivii s-au vânat unii pe alții, apelând la schimbări dese de ritm pentru «testarea» partenerului. Până la urmă, rezultatul în sine contează. Titlul național! Bravo, Matei!“, a menționat Octavian Tileagă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (Octavian Tileagă)
 
Citește și:
 
Palatul Copiilor Constanța
Înotătorul Matei Silivestru, patru medalii la Naționale. Evoluții cu recorduri și pentru colegii săi (GALERIE FOTO)

 
Emanuella Rebeka Hanriot
O tânără performeră face naveta zi de zi de la Oituz pentru școală, natație și karate (GALERIE FOTO + VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii