Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:18 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul Constanța. Ion Codin, debut la seniori contra marelui Dudu Georgescu „Îl ții de chiloți, îl tragi de tricou, vezi ce-i faci!“ (galerie foto)

ro

13 Nov, 2021 00:00 5566 Marime text

 
  • Ion Codin a fost promovat la echipa mare a Farului din pepiniera „marinarilor“, debutând în Divizia A la 19 ani.
  • Fostul fotbalist, acum în vârstă de 68 de ani, a jucat la Farul între 1972 și 1979.
  • Jucător polivalent, Ion Codin a fost repartizat pe mai multe posturi defensive în cariera sa, iar prima sa evoluție ca libero a coincis cu un meci contra lui Dinamo.  
 
Format în centrul de copii și juniori al Farului Constanța, în care a fost admis la vârsta de 12 ani, Ion Codin a fost promovat la echipa mare a „marinarilor“ la o vârstă fragedă, iar la debutul său la seniori și în Divizia A a avut parte de un adversar direct redutabil.
 
Acum în vârstă de 68 de ani, fostul fotbalist (care juca apărător lateral, fundaş central, libero sau mijlocaş) mărturisește, la „Față în față cu istoria“ de la Farul TV, că Farul este echipa sa de suflet, „la care am crescut, de la 12 ani, și la care am jucat până la 26 de ani“. „Am trecut prin toate echipele de copii și juniori. Primul meu antrenor a fost Brînzei, apoi l-am avut pe Adam Munteanu, iar la juniori 1 am lucrat cu Bibi Smărăndescu și Petre Comăniță“, povestește Ion Codin. În sezonul 1972/1973, acesta a debutat la echipa mare. Tânărul fotbalist avea 19 ani, iar FC Constanța întâlnea în deplasare CSM Reșița.   
 
„Cum să sar eu cu el, doi metri?“
 
„La pauză, era 1-1, iar antrenorul Emanoil Hașoti a vrut să facă o modificare, să-l scoată pe Tufan și să-l introducă pe Mihu. Însă a renunțat la această schimbare și m-a băgat pe mine, în repriza a doua, să-i fac marcaj strict lui Dudu Georgescu, un atacant extraordinar. Eu am zis: «Cum să sar eu cu el, doi metri?». «Îl ții de chiloți, îl tragi de tricou, vezi ce-i faci», a venit răspunsul antrenorului. Am câștigat cu 2-1, golul victoriei fiind marcat tot de Tănase, care i-a bătut de două ori la rând, cu acest scor. Acesta a fost începutul meu“, a menționat Ion Codin, la Farul TV.
 
Nașul lui CSM Reșița
 
În 2015, într-un interviu pentru ZIUA de Constanța, Ion Codin detalia acest moment important din cariera sa. „Am fost rezervă şi am intrat după pauză, la scorul de 1-1. Am jucat mijlocaş la închidere, iar printre adversari se numărau Dudu Georgescu, Beldeanu sau Ţarălungă. Eu am primit misiunea să mă ţin scai de Dudu Georgescu. La cap nu puteam să-l iau, dar în rest am încercat să-l stopez prin toate mijloacele. La un moment dat, el s-a enervat şi mi-a dat peste picioare, dar a sărit, dintre ai noştri, Dumitru Antonescu, spunându-i: «Lasă, mă, copilul în pace!». Golul victoriei l-a înscris Tănase. De altfel, în acea perioadă, acesta era naşul reşiţenilor. Trei ani la rând, am câştigat la Reşiţa cu 2-1, golul victoriei aparţinându-i de fiecare dată lui Tănase, care, ulterior, avea să se transfere chiar la această echipă“, a arătat Ion Codin.
 
Primul meci ca libero, contra lui Dinamo
 
Jucător polivalent, acesta a fost repartizat pe mai multe posturi defensive, iar prima sa evoluție ca libero a coincis cu un meci contra lui Dinamo, pierdut la Constanța cu 2-4, după ce Farul a condus cu 2-0. „Mi-a rămas în amintire această partidă. Pentru noi au marcat parcă Peniu și Buduru, iar apoi Dinu și-a scos «câinii» în față. Eu am avut două greșeli, din care s-au dat două goluri, iar antrenorul m-a dat apoi mai la o parte. La acest meci am fost distribuit în premieră pe postul de libero. Vineri, la ultimul antrenament, am fost anunțat. Faptul că nu jucasem niciodată libero și probabil și emoțiile din timpul partidei au dus la acele două greșeli“, a spus Ion Codin, la Farul TV.
 
Nicolae Dobrin, driblinguri în cascadă
 
Fostului fotbalist i-a rămas în memorie și un autogol, la o partidă FC Argeș - Farul, în care Nicolae Dobrin a driblat în cascadă în apărarea constănțeană. „În Liga a 2-a am mai înscris, dar în prima ligă îmi aduc aminte mai degrabă de un autogol al meu, la Pitești, iar în presa din Constanța s-a menționat, luni, greșit, că autogolul i-a aparținut lui Antonescu, Farul pierzând cu 0-1. Antonescu s-a supărat, a dat telefon la ziar, iar marți a apărut mențiunea corectă, într-un alt articol. Ne-a luat Dobrin la driblat, pe mine, pe Nistor și pe Antonescu, și a dat-o așa, în «scârbă», spre poartă, iar eu m-am dus în alunecare și am intrat cu minge cu tot în poartă“, rememorează Ion Codin.
 
Pe perioada armatei, a jucat la Victoria Roman
 
Acesta a activat la Farul între anii 1972 şi 1979, cu o perioadă de un an şi jumătate, în acest interval, în care a jucat la Victoria Roman, în Divizia B, pe perioada armatei. „După Farul, am mai jucat la Cimentul Medgidia patru ani, am promovat în Divizia B, apoi am retrogradat, dar a arămas IMUM în Divizia B, iar apoi, prin secretarii de partid, ne-au transferat pe mine și pe alți jucători și am jucat și acolo trei ani, până au retrogradat. Iar apoi m-am retras la Constanța și am jucat la Compref, am și antrenat apoi. La Medgidia, am fost și antrenor secund, cu Sică Enache, la Voința cu Peniu antrenor“, punctează Ion Codin. 
 
„Locul Farului e în play-off“
 
Fostul jucător remarcă și atmosfera în care se jucau meciurile la Constanța pe vremea sa. „Stadionul era plin. Erau oameni suiți pe nocturnă, prin pomi, iar la antrenamentele noastre veneau 5.000 de spectatori. În ziua partidei oficiale, se disputa în deschidere meciul de tineret, iar oamenii soseau în tribune cu mai multe ore înainte, jucau table și cărți. Aveau ce vedea. Am rămas buni prieteni cu coechipierii mei de atunci. Suntem prieteni de 40 de ani, ne vedem săptămânal, lunar, depinde de fiecare. Am rămas buni amici, împreună cu familiile, cu copii, cu soțiile. În situația actuală a Farului, Gică Hagi are un aport deosebit, e un manager bun, un antrenor bun și are renume. Sperăm ca Farul să fie pe loc de play-off, în primele șase, că acolo îi e locul“, a mai spus Ion Codin, la Farul TV.
         
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: capturi Farul TV

 
Citește și:
 
Amintirile lui Ion Codin
Patru fotbalişti ai Farului au sărit de la balcon la cutremurul din 1977 (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii