Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grevă japoneză! Grupul sindical al DJST Constanţa a tras un nou semnal de alarmă (galerie foto)

ro

19 Mar, 2018 00:00 3114 Marime text
Grupul sindical al Direcţiei pentru Sport şi Tineret a judeţului Constanţa s-a raliat acţiunii de protest a Sindicatului Naţional Sport şi Tineret, participând la greva japoneză organizată la nivel naţional
 
 
Prin acest demers s-a tras un nou semnal de alarmă cu privire la mai multe aspecte care îi privesc pe angajaţii din domeniile sport şi tineret, ce ţin de salarizare, încadrare pe post sau sporuri salariale. În afară de greva japoneză, SNST a anunţat, în perioada următoare, şi alte acţiuni de protest.
 
„Azi, 16 martie 2018, la nivel naţional, a fost organizată greva japoneză, pentru a atrage atenţia publică şi nu numai cu privire la condiţiile de salarizare existente la nivel de sport şi tineret. Astfel, grupul sindical al DJST Constanţa, format din lucrătorii ce deservesc bazele de tineret şi de sport, afiliat la Sindicatul Naţional Sport şi Tineret, alături de colegii din ţară, prin acest demers trag un semnal cu privire la următoarele aspecte: angajaţii din sport şi tineret nu sunt încadraţi diferenţiat în funcţie de studii, funcţii, răspundere, vechime sau complexitatea muncii lor; 70% dintre salarii sunt egalizate la un cuantumul de 1.300 de lei net! Nu se acordă sporul - gradaţia de vechime: sunt plătiţi la fel şi angajaţii cu un an, şi cei cu 35 de ani vechime, există situaţii când noul angajat are salariul mai mare decât unul cu vechime considerabilă, nu este plătită munca în zilele de sâmbătă şi duminică, sărbătorile legale sau orele suplimentare. Şi totuşi, nu spunem nu sportului şi tineretului constănţean“, a postat pe Facebook Marian Ţuţuianu, liderul Grupului Sindical Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, care a precizat că la Constanţa au participat la greva japoneză toţi membrii de sindicat de la Direcţie, mai puţin cei aflaţi în concediu sau în zile de liber.
 

„Au apărut situaţii aberante“

 
Într-un comunicat de presă al SNST se arată că programul de proteste a fost declanşat la nivel naţional ca urmare a faptului că memoriile şi solicitările de dialog înaintate Ministerului Tineretului şi Sportului, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor, în care sunt expuse principalele probleme cu care se confruntă angajaţii din sistem, au rămas fără răspuns. „Tratamentul inegal şi discriminatoriu legiferat prin adoptarea Legii-cadru nr. 153/2017 în ceea ce priveşte salarizarea personalului din domeniile Sport şi Tineret, dar şi ignorarea propunerilor de corecţie şi a amendamentelor depuse au determinat menţinerea celui mai scăzut nivel de salarizare dintre toate categoriile de bugetari din România. Astfel, reîncadrarea personalului şi comprimarea a 70% din totalul salariilor la un cuantum de 1.300 de lei net, nediferenţiat pe funcţii, grade, trepte, gradaţii, au dus la apariţia unor situaţii aberante pe care le-am semnalizat în repetate rânduri“, se menţionează în comunicat.
 

Alte acţiuni de protest

 
În afară de greva japoneză de o zi, în ţară sunt anunţate şi alte acţiuni de protest: miting la Ministerul Muncii (pe 28 martie a.c.), pichetarea unităţilor din Sport şi Tineret, marş către instituţii (delegaţii SNST vor depune memorii cu revendicări la Guvern, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi la Camera Deputaţilor).
 

Se poate ajunge la blocarea totală a activităţii

 
„Ridicatul din umeri, nepăsarea şi modul incorect şi ilegal de relaţionare cu organizaţia sindicală au alimentat tensiunile existente şi ne obligă să recurgem la toate formele de acţiuni sindicale pentru a iniţia drumul către o salarizare decentă şi echitabilă! SNST atrage atenţia că nemulţumirile membrilor, aşa cum au fost transmise din toate judeţele ţării, au ajuns la un nivel maxim, iar ignorarea acestora şi lipsa unor acţiuni imediate vor duce la declanşarea unor conflicte, la escaladarea tensiunilor şi la manifestări spontane de protest, care pot fi urmate de boicotarea competiţiilor sportive şi a activităţilor de tineret. Lipsa totală a unor răspunsuri şi soluţii şi amânarea întâlnirilor solicitate de sindicat cu conducerea pot avea ca urmări reacţii în lanţ, ce pot duce la blocarea totală a activităţii din Sport şi Tineret“, se mai arată în comunicatul SNST.
 

Grevă japoneză şi în 2017

 
Anul trecut, pe 20 martie, în jur de 80 de persoane, angajaţi ai aparatului constănţean din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, s-au aflat, timp de o oră, în grevă japoneză, protestând astfel, alături de colegii din ţară, faţă de problemele salariale cu care se confruntă. La acţiunea din 2017 au participat atât angajaţi ai Direcţiei pentru Sport şi Tineret a judeţului Constanţa, cât şi ai Clubului Sportiv Farul Constanţa şi ai bazelor DJST Constanţa din teritoriu.
 
Sursa foto: Facebook (Marian Ţuţuianu)
 
Citeşte şi:
 
Protest inedit Angajaţi ai aparatului constănţean din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, în grevă japoneză (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii