Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:13 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Tanchistul“ din Medgidia Gabriel Ban a egalat recordul mondial la flotări pe dosul palmei (galerie foto+video)

ro

02 Sep, 2015 00:00 5836 Marime text
Întrecerea „Ziua Recordurilor“, de la Bucureşti, l-a adus în întrecere şi pe Gabriel Ban, un militar din Medgidia, care a avut un ţel precis: doborârea recordului lumii la flotări.

Tânărul Gabriel Ban (30 de ani) este celebru pentru multitudinea de stiluri de flotări pe care le execută. Fenomen în domeniu, Gabriel concurează însă şi la skandenberg, unde deţine mai multe medalii. La flotări şi-a pus în plan să stabilească şi să doboare recorduri, iar în capitală a fost foarte aproape de a-şi lega numele de recordul mondial la flotări pe dosul palmei într-un minut, cu greutate în spate. Tentativa sa a fost nereuşită (doar egalând performanţa stabilită, în 2011, de idolul adolescenţei sale), însă numărul de flotări reuşite reprezintă record naţional.

De loc din judeţul Bacău, Gabriel Ban a început pe la 14 ani să facă flotări mai serios, motivat de englezul Paddy Doyle. „La TVR1 era, pe atunci, un documentar despre diferite performanţe intrate în Cartea Recordurilor. A fost prezentat şi Paddy Doyle, care, într-un minut, a făcut 75 de flotări pe dosul palmelor. Nu mai ţin minte dacă avea sau nu greutate în spate. Eu eram un copil mai sportiv, adept al mişcării, şi îmi plăcea să fac flotări. Paddy Doyle m-a motivat, iar de atunci am început să mă pregătesc tot mai serios. La început, făceam cam 50 de flotări normale. La 20 de ani, am reuşit să depăşesc, neoficial, recordul la flotări pe dosul palmei, fără greutate, timp de un minut, reuşind 120 de flotări. Nu am ştiut însă unde să mă duc şi cui să mă adresez, astfel că acest record nu a fost înregistrat şi omologat. Iar peste trei ani, cineva, un indian, a depăşit performanţa mea, făcând într-un minut 136 de flotări pe dosul palmei. Am fost foarte supărat, având chiar o cădere psihică din această cauză, şi am hotărât să renunţ la flotări“, povesteşte Gabriel Ban.

Skandenberg-ul l-a readus la flotări


Tânărul a stat departe de sport timp de doi ani, după care a descoperit fascinaţia skandenberg-ului, în care îl ajuta mult forţa dobândită la flotări. Astfel că Gabriel a început skandenberg-ul, intrând şi în competiţii. Paradoxal, antrenamentele de la acest sport, spiritul competiţional şi dorinţa de a se autodepăşi în permanenţă, care l-au subjugat cu totul pe puternicul tânăr, i-au adus aminte de flotări, Gabriel decizând să revină la prima sa iubire, în paralel cu skandenberg-ul. Treptat, a urcat din nou în vârful ierarhiei la flotări şi s-a perfecţionat, devenind celebru pentru stilurile sale de execuţie. În aceste condiţii, în mintea sa a încolţit ideea de a fi cunoscut şi ca recordman, iar de curând a participat, la Bucureşti, la „Ziua Recordurilor“, la care ţinta sa a fost să doboare recordul mondial al lui Paddy Doyle, stabilit pe 18 iulie 2011. Nu a reuşit, dar l-a egalat! Iar cele 37 de flotări pe dosul palmei, cu 28 de kilograme în spate, reprezintă record naţional, Gabriel primind în acest sens certificat de la Asociaţia „Cartea Recordurilor“.

Visul pe care îl are de mic


„La «Ziua Recordurilor», nu greutatea pe care am avut-o în spate a fost problema, întrucât la antrenamente lucrez cu 30 de kilograme, ci emoţiile. Am evoluat pentru prima dată pentru record naţional şi mondial şi am avut trac. Am încercat să-mi împlinesc visul pe care l-am avut de mic, acela de a realiza un record mondial la flotări. Nu am reuşit din prima încercare. Trebuie să privim totuşi partea plină a paharului, în condiţiile în care am obţinut un certificat de recordman naţional la acest tip de flotări. Este o muncă grea, plină de greutăţi şi coborâşuri, dar vine acel moment în care, pur şi simplu, uiţi de toate problemele. Acel moment este rodul muncii prestate în tăcere. Mă voi pregăti în continuare, iar luna viitoare, dacă mă voi simţi bine, voi încerca din nou să dobor recordul mondial“, spune Gabriel, care, de câţiva ani, locuieşte la Medgidia, unde a fost repartizat în urma absolvirii, în 2011, a Şcolii de Subofiţeri de la Piteşti. Gabriel este sergent major şi activează la o Unitate Militară din Medgidia. În întrecerile de skandenberg, pseudonimul lui Gabriel este „Tanchistul“, aşa cum i-au spus încă de la început colegii şi prietenii, având în vedere şi formaţia sa profesională. În acest sens, sportivul are şi un tricou pe care şi-a inscripţionat porecla.

Diplomă de excelenţă


Pe lângă certificatul de recordman naţional, Gabriel Ban a primit şi o diploma de excelenţă din partea Asociaţiei „Poţi fi şi tu campion“ (preşedinte, Adrian Petre), „pentru performanţele la flotări şi pentru contribuţia adusă în promovarea şi dezvoltarea sportului românesc“. „Această diplomă m-a făcut foarte mândru de mine şi de munca mea. Este un semn de respect adus plăcerii de a face flotări. Mă bucur că am şi eu o contribuţie la această luptă pe care o duce Adrian Petre pentru promovarea sportului românesc“, a declarat Gabriel.

Face 5.000 de flotări pe zi


Recordmanul face antrenament specific la flotări, dar se pregăteşte şi cu greutăţi în sala de forţă, lucrându-şi, în antrenamente de culturism, toate grupele de muşchi ale corpului. „Având 1,75 metri înălţime şi 76 kg greutate, lucrez cu greutăţi mari, de care mulţi se sperie. În ce priveşte antrenamentele de flotări, am trecut la un program mai dificil. Mă pregătesc având pe spate săculeţi cu nisip. Înainte, puneam discuri în ghiozdan. Într-o zi, fac în jur de 5.000 de flotări normale. Iar înainte de concursul din Bucureşti, făceam şi sesiuni de flotări într-o oră fără pauză, ajungând la 1.700 în acest interval. La încălzire, fac 200 - 300 de flotări. Sper să reuşesc să dobor recordul mondial la flotări pe dosul palmei cu greutate în spate, timp de un minut. După aceea, mă gândesc la recorduri la alte opt stiluri. Primul ar fi flotări pe trei mingi medicinale. Pe una ţin picioarele, iar pe celelalte două - mâinile. Cine mă poate ajuta cu trei astfel de mingi e binevenit. Poate găsesc sprijin la un centru de materiale sportive“, mai spune Gabriel Ban.

Îndreptările cu maşina l-au „costat“ 1.500 de lei


În familia Ban, Gabriel este cel mai mic dintre cei trei copii, în afară de el mai fiind un băiat şi o fată. Cele două fiice ale surorii sale au făcut atletism. Gabriel este medaliat şi la skandenberg, sport la care concurează din 2011. „De la început, mi-am pus în minte să mă clasez mereu în prima jumătate a ierarhiei. În 2011, am ocupat locul cinci, la ambele braţe, în 2012 - locul şapte la braţul stâng (la dreptul fiind accidentat), în 2013 am venit iar pe cinci (la ambele braţe), iar în 2014 şi în acest sezon am urcat pe podium, fiind medaliat cu bronz, respectiv cu argint, la ambele braţe. De curând, am participat, la Constanţa, la întrecerea de skandenberg din cadrul Tiger Classic, unde am ocupat locul întâi la categoria 80 kg, braţul stâng, dreptul fiindu-mi din nou accidentat! În total, am avut până acum la acest braţ patru accidentări. M-am confruntat cu probleme medicale şi în zona lombară, atunci când am făcut îndreptări cu maşina la concursul Strongman de la Constanţa. M-a costat 1.500 de lei să-mi «repar» spatele, în urma acestui episod“, spune Gabriel Ban.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii