Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fotografie-document Gică Hagi împlineşte astăzi 51 de ani. Iată-l în clasa a IV-a, în costum de pionier!

ro

05 Feb, 2016 00:00 12467 Marime text
Managerul tehnic al FC Viitorul, Gică Hagi, cel mai bun jucător din istoria fotbalului românesc, împlineşte astăzi 51 de ani. „Regele“ a postat pe pagina sa de Facebook o poză care îl înfăţişează în clasa a IV-a, în costum de pionier, la Şcoala numărul 23 din Constanţa, cea la care a învăţat.

„Alin Damian mi-a trimis o poză din clasa a IV-a, de la Şcoala nr. 23, Constanţa. Reuşiţi să mă recunoaşteţi în această poză?“, este provocarea pe care le-o lansează Hagi fanilor săi, în cadrul „Poveştii Hagi“. Suporterii sunt invitaţi: „Ai poză cu mine? Postează amintirea ta şi o facem cunoscută. Mi-ar plăcea să aflu povestea din care am făcut şi eu parte măcar puţin. Aş vrea să îi cunosc şi eu pe oamenii care şi-au dorit să mă cunoască. Urcă poza pe pagina ta de Facebook (sau într-un comentariu aici - n.r. pe pagina sa de Facebook) şi câteva rânduri despre amintirea ta cu mine, alături de hashtag-ul Povestea Hagi. E frumos să te vezi în poze pe care nu-ţi mai aduci aminte când le-ai făcut!”.

„Ai aceeaşi poziţie ca atunci când ţi se cânta imnul!”

Cei mai mulţi dintre cei care au comentat la poza cu Hagi şcolar l-au identificat, corect, pe acesta în primul copil din stânga, de pe rândul al doilea, de jos în sus. „Băiatul din stânga, din rândul doi de jos, inconfundabilul Gheorghe Hagi“, „Stânga, rândul al doilea. Se vede doar jumătate din faţă”, „Dibaciul Hagi, bravo, champ!”, „Rândul doi, din stânga, ochi inconfundabili”, „Rândul doi, băiatul care se vede puţin în poză. Inconfundabil. Ai aceeaşi poziţie ca atunci când ţi se cânta imnul!”, „Chiar dacă se vede doar jumătate din faţă, privirea e identică cu cea de acum“, „Stânga, rândul doi, ochii şi sprâncenele”, „Cel din stânga, pe rândul al doilea, e Regele fotbalului românesc”, „Stăteai pitit, Gicane!”, „Gică, erai ăla din spate care se certa cu arbitrul?”, „Stânga, rândul doi? Chiar azi citeam în cartea scrisă de Cartianu despre această perioadă. Respect, Gheorghe Hagi!”, au fost câteva dintre comentarii.
 
Alţi fani s-au arătat nostalgici după acea perioadă: „Ce tare! Super amintiri”, „Au fost ani frumoşi, chiar dacă nu aveam laptopuri şi tablete, aveam bucuria jocului şi plăcerea de a ne întâlni şi a discuta unii cu ceilalţi. Respect, Gică Hagi!”, „Super, la generala 23 am învăţat şi eu!”, „Şi noi am fost ca ei, tot înainte, mândri pionieri!”.

Teodora Giugică - „Era pasionat de fotbal de mic“

În momentul de faţă, la Şcoala Gimnazială numărul 23 „Constantin Brâncoveanu“ din Constanţa activează încă un cadru didactic ce profesa la şcoală şi atunci când Gică Hagi era şcolar. E vorba de învăţătoarea Teodora Giugică (67 de ani). „Gică Hagi a venit la şcoala noastră în clasa a II-a, de la Săcele. Gică era pasionat de mic de fotbal. Se duceau mereu pe malul mării să joace. «Merg la o miuţă», spunea. Deşi făcea sport, era un copil conştiincios la carte, lua note mari. Arhiva şcolii e martoră. Era un băiat cuminte, cu bun-simţ, la locul lui. Deşi a ajuns cine a ajuns, şi-a păstrat modestia. Este un om extraordinar, o persoană omenoasă. Îmi place că e foarte ferm în tot ce face. Îi cunosc foarte bine şi familia. Cu toţii au fost mereu respectuoşi şi deschişi“, povesteşte Teodora Giugică.
 
Aceasta nu a fost învăţătoarea lui Gică, dar îl ştie foarte bine. „La Şcoala 23 activez neîntrerupt din anul 1977. M-am legat de cartier şi de copii. Ce mă bucur e că, în fiecare an, cei de la Academia Hagi fac selecţii la noi la şcoală. Gică nu a uitat de unde a plecat. Chiar am un elev, Alexandru Telehoi, care face fotbal la Academie“, spune Teodora Giugică. Aceasta e cel mai vechi cadru didactic de la Şcoala 23, iar în prezent are clasă pregătitoare.

Tudor Ulmeanu - „Avea o ambiţie ieşită din comun“

În clasele a cincea şi a şasea, profesorul de educaţie fizică al lui Hagi a fost Tudor Ulmeanu. Acum în vârstă de 76 de ani, acesta a ieşit la pensie în 1998, dar amintirile sale legate de Gică sunt la fel de vii ca în urmă cu aproape 40 de ani, de când se minuna de talentul viitorului „Rege“. „Mi-l amintesc foarte bine. Un copil nu prea înalt, blondin, plin de energie şi de vervă, dinamic. Era un bun coleg. Iubea foarte mult mişcarea. Era îndrăgostit de fotbal şi de minge, în orice moment. L-am remarcat de la început cum lovea balonul, şi cu stângul, şi cu dreptul. Era extrem de tehnic şi avea o ambiţie ieşită din comun. Era apreciat foarte mult, şi de elevi, şi de profesori, în egală măsură. Am multe amintiri frumoase. Se remarca la probele de control. Era un bun alergător, vitezist. Nu fugea de efort. Pentru el, ora de educaţie fizică era prea scurtă. Când se suna, iar echipa lui nu era în avantaj, începea să plângă. Plânsul era semnul ambiţiei şi al dorinţei sale deosebite de a câştiga“, povesteşte Tudor Ulmeanu.
 

Îi dădea cap în cap

Fostul profesor de sport al lui Hagi a urmărit apoi cu interes parcursul viitor al lui Gică. „A avut apoi o evoluţie frumoasă. Când a ajuns la clubul Farul, antrenorii de acolo ţineau legătura cu mine. La noi în şcoală, era o tradiţie. În recreaţia mare, se desfăşurau jocuri de fotbal între clase. Scoteam băncile afară. Gică se remarca şi dacă juca contra unor elevi mai mari, de clasa a şaptea sau a opta. Driblingul său producea hazul în rândul celor care urmăreau de pe margine meciul. Îşi dădea cap în cap adversarii. De atunci se vedea geniul său fotbalistic. Îmi era drag. Un copil cuminte şi liniştit, care se străduia foarte mult. Îi spun «La mulţi ani!» şi îi urez sănătate lui şi familiei sale. Apreciez foarte mult evoluţia sa serioasă în fotbal. Îl felicit pentru ce face pentru fotbalul românesc şi pentru România. Remarc şi munca, şi meritul tatălui său, Iancu Hagi, ca şi interesul pe care l-a avut faţă de Gică. Îl însoţea la antrenamente şi era preocupat ca băiatul să fie serios, şi la fotbal, şi în viaţa particulară“, spune Tudor Ulmeanu.

Sursa foto: Facebook (Gheorghe Hagi)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • radu 05 Feb, 2016 21:16 primul din randul 3,de la stinga la dreapta.