Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:22 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul Constanța Hagi, decizie luată în privința căpitanului de echipă. „Identitatea noastră înseamnă academia. Revenim la origini“ (GALERIE FOTO)

ro

17 Mar, 2024 17:00 1604 Marime text

 
  • În meciul cu Rapid, câștigat cu 2-1 în Giulești, Gheorghe Hagi a apelat la mulți jucători tineri, așa cum se va întâmpla la toate meciurile din play-off.
 
Ajunsă în turneul play-off al Superligii, primul obiectiv pentru sezonul 2023/2024 fiind astfel îndeplinit, Farul Constanța, campioana en-titre a României, a scăpat de presiune, iar în bătăliile din top 6 pot fi folosiți mai mulți jucători tineri, din Academia Hagi.
 
Acest proces, de „revenire la origini“, cum a spus managerul tehnic al Farului, Gheorghe Hagi, a început din finele sezonului regular și a continuat cu hotărâre și în primul meci din play-off, din fieful Rapidului, echipă în mare formă, care venea după o victorie impresionantă, 4-0 contra liderului detașat al Superligii, FCSB. Hagi a jucat însă cu mulți tineri, titularizându-l în premieră în premieră pe Ionuț Cojocaru, care a jucat din primul minut alături de alți fotbaliști tineri, precum Louis Munteanu (21 de ani), Constantin Grameni (21 de ani), dar și Gustavo Marins (22 de ani), iar pe parcursul partidei au intrat și Gabriel Dănuleasă (20 de ani), Alexandru Stoian (16 ani) și Luca Andronache (20 de ani). Iar pe banca de rezerve au fost și Ștefan Mușat (23 de ani), Darius Grosu (21 de ani), Luca Banu (19 ani) și Nicolas Popescu (21 de ani). Curajul lui Gică Hagi a fost răsplătit de o victorie mare a Farului, 2-1, cu un joc excelent al elevilor săi și cu Louis Munteanu marcator al celor două goluri, din pasele măiastre ale lui Grameni, respectiv Cojocaru!     
 
„E o victorie importantă, la debutul în play-off“
 
„Am făcut față unei echipe care era în formă foarte bună, o echipă care marchează multe goluri și făcea un fotbal foarte bun. Chiar dacă a luat goluri, revenise de multe ori. Dacă o lași să joace, știe să paseze, să te desfacă, să bage mingea în careu. Dacă pierzi mingea și nu ești iute, atunci îți face un atac rapid, vertical, cu o tehnică și o viteză foarte bune, în patru - cinci jucători. Am pregătit meciul să contracarăm atuurile Rapidului, am vorbit cu băieții, au înțeles. Ne-am apărat foarte bine, iar apoi și ofensiv am făcut lucrurile bine: construcție, circulație, combinații. Fundașii noștri chiar au jucat bine, au făcut un meci extraordinar, mijlocașii au muncit enorm, iar atacanții au excelat din când în când. Am terminat însă foarte prost meciul, după eliminarea de la Rapid trebuia să avem mai multă personalitate și să gestionăm altfel situația. Pe Giulești e greu, Rapid a produs multe ocazii, însă, până la urmă, e o victorie importantă, la debutul în play-off,  și sperăm să o ținem tot așa“, a menționat Gheorghe Hagi.  
 
„Uite că mi-a ieșit și de data asta“
 
Farul a jucat în Giulești avându-l căpitan de echipă pe mijlocașul Constantin Grameni , după ce, în partidele anterioare, banderola o purtase portarul Alexandru Buzbuchi (30 de ani), în lipsa căpitanului obișnuit, fundașul Ionuț Larie (37 de ani), care e accidentat.
 
„Am făcut niște schimbări. Am băgat un băiat de 2003 (n.r. Ionuț Cojocaru), l-am pus căpitan pe Grameni, văd că nu mă întrebați de ce am făcut asta. Poate, dacă nu ieșea bine, veneați pe mine. Uite că mi-a ieșit și de data asta. Cum mi-a zis conducerea: «Ți-a ieșit, ai făcut-o iar». Mergem iar pe tineri, le-am zis-o în față, să nu se supere cei în vârstă, dar căpitani de echipă vor fi de acum încolo numai băieți tineri, din academie. Identitatea noastră înseamnă academia, care produce foarte mulți jucători, foarte buni, foarte talentați și care, mai devreme sau mai târziu, ajung la echipe foarte bune. În play-off, vrem să câștigăm toate meciurile. Am declarat aceasta din prima zi. Obiectivul nostru e să intrăm iar în Europa, dacă vom putea. De asemenea, revenim la origini și băgăm mulți tineri. Trebuie să le dăm prioritate, nu ne-am pierdut identitatea. Chiar dacă au fost anumite lucruri pentru care am fost supărat și sunt încă, clubul nostru are o identitate, produce jucători și ați văzut cu Rapid, dar și în ultimele meciuri din sezonul regular, că au apărut jucători tineri, iar acest lucru se va întâmpla și în continuare“, a mai spus Hagi.
 
„Dacă vedeți datele lui Louis Munteanu, vorbiți singuri“
 
Louis Munteanu a jucat până în minutul 76, când a fost schimbat cu Rivaldinho. Întrebat, la conferința de presă, dacă nouarul Farului a fost înlocuit din rațiuni tactice, Hagi a negat, explicând că jucătorul era la capătul resurselor fizice, după ce, înainte de meciul cu Rapid, se confruntase cu probleme medicale. „N-ați fost la meci? Păi mai putea? Voi nu-l vedeați? A stat patru zile până să-și revină. S-a antrenat doar două zile, nu e ușor. Dacă vedeți datele lui Louis Munteanu, cât aleargă într-un meci, vorbiți singuri. La viteză, ce vreți, câți kilometric face, câte sprinturi… Cât să facă? El ne tine în momentul de față, el ne-a dus acolo. Nu mai avem ce am avut anul trecut. Aveam forță, viteză, dribling, trei jucători cu care era greu cu noi. Acum vom încerca să aducem iar anumite lucruri, cum putem, cu ce avem în casă. Trebuie să evaluăm jucătorii și cum altfel decât prin a le oferi spațiu? Că încep titulari, că intră pe parcurs, ei trebuie să demonstreze“, a spus Hagi.
 
I-a schimbat postul lui Queiros, iar mutarea a reușit
 
Acesta a subliniat evoluția de top a fundașilor din partida cu Rapid, dar a remarcat și jocul lui Queiros, căruia i-a schimbat postul, în mijlocaș din fundaș central. „A fost un meci foarte, foarte bun, de calitate. Rapid și-a creat ocazii multe, au făcut un fotbal bun, dar au dat de o echipă care a stat bine, a recuperat, a avut patru fundași care au jucat la nivel wow. Cred că l-ați văzut pe Popescu cum joacă, nu? E român. Dacă nu, vă recomand să vedeți meciul. Mijlocașii au alergat și ei mult, Queiros a făcut și el un meci foarte bun. Nu-mi spuneți nimic de el, că i-am găsit postul? Eu nu fac nimic! Cine e Queiros, de unde vine? El e fundaș central, n-a jucat în viața lui mijlocaș. Și i-am spus în față că el numai mijlocaș e. Niciodată nu e fundaș central. E mijlocaș toată ziua. Și uite că joacă. Și cu el am intrat în play-off. Mă bucur că nu ne-am înșelat amândoi. Am vorbit și l-am convins că acela e postul lui“, a dezvăluit Gheorghe Hagi.
 
„Trebuie să fii pregătit de orice“
 
La conferința de presă, managerul tehnic al Farului a fost întrebat și dacă echipa sa se gândește și la lupta pentru titlu. „Altă întrebare“, a replicat Hagi. „Sper să avem în continuare un parcurs foarte bun și să câștigăm, pentru că avem experiență pentru a încerca să intrăm iar în Europa. Luați ce vă zic eu, în rest, nu am ce să spun. Nu oricine câștigă în Giulești și bate Rapidul în cea mai bună formă a ei. Avea cele mai multe goluri marcate. Toată lumea ne vedea cum ne vedea, cu copii, dar uite că am câștigat. În viață, niciodată nu știi ce se întâmplă mâine, deși poți planifica anumite lucruri. În fotbal orice se poate întâmpla. O dată câștigi, o dată pierzi, eu așa știu. Trebuie să fii pregătit pentru toate, să anticipezi, să vezi lucrurile. Trebuie să fii pregătit de orice. Cei mari au capacitatea de a anticipa anumite lucruri, și în joc, și afară. Să vezi lucrurile și să știi să-ți mobilizezi jucătorii“. 
 
Vor să învingă și FCSB
 
În al doilea meci din play-off (dintre cele zece), Farul va juca pe teren propriu cu FCSB, liderul clasamentului și principala favorită la titlul de campioană. Partida e programată duminică, 31 martie 2024, de la ora 21.00. 
 
„Jucăm acasă și trebuie să câștigăm. Cu ideea aceasta vom aborda meciul și sperăm să ne iasă. Întâlnim, la fel, o echipă foarte talentată, iute, combinativă. Trebuie să creăm strategia pentru a câștiga. Cum am spus, încercăm să ne recăpătăm identitatea. Ca și cu Rapid, vom da credit tinerilor și în partidele următoare. Încercăm să găsim formula care să câștige și să învingem toate adversarele, dacă putem. Toate meciurile sunt deschise. Și noi suntem buni. Nu mai avem presiunea de până acum. Noi venim din spate și vrem s-o facem foarte bine. Presiunea e la ceilalți, nu la noi. Noi trebuie doar să-i batem“, a arătat Gică Hagi.

În etapa a treia din play-off, Farul va întâlni în deplasare Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 20.30. 

Clasament play-off: 1. FCSB - 35p, 2. Universitatea Craiova - 28p, 3. Rapid - 28p, 4. CFR Cluj - 27p, 5. Farul - 25p, 6. Sepsi OSK - 22p.  
           
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Farul Constanța
 
Citește și:
 
LIVE TEXT. Superliga 2023/2024
Farul Constanța, victorie uriașă cu Rapid în deplasare, la debutul în play-off. Louis Munteanu, dublă de senzație! (GALERIE FOTO + VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii