Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„El crede că poate să joace fotbal doar cu talentul“ Gică Hagi, supărat. Un jucător nu mai face parte din lotul primei echipe

ro

06 Oct, 2018 00:00 1902 Marime text
Gică Hagi, managerul tehnic al FC Viitorul, este supărat după evoluţia echipei Under-19 a clubului în prima manşă a turului întâi din Youth League, în care formaţia de pe litoral a pierdut cu 0-1 (Cuze 37) la Ovidiu, cu Dinamo Zagreb, din Croaţia.  
 
„Regele“ a spus că aştepta mai mult de la echipă, care nu a avut personalitate şi nu a respectat principiile de bază. „Sunt supărat pe ei. N-au avut personalitate. În toţi aceşti ani, după tot ce am construit eu în club şi în Academie, echipa trebuie să aibă personalitate, să ia decizii, să nu aibă teamă, să fie puternică. Şi al doilea aspect, să respecte principiile de bază, posesia şi presiunea. Nu le-au respectat, nu au avut capacitatea să facă asta, cu toate că, după ce am văzut cum a început meciul, după 10 - 15 minute, am vrut să-mi audă puţin vocea, să le dau câteva indicaţii, doar în plan motivaţional, să le ridic puţin temperatura, tonusul, să aibă mai multă încredere. Au făcut-o binişor, dar nu la nivelul pe care îl doream eu, să aibă posesie, control şi să domine meciul, să impună ritmul şi intensitatea. Am discutat cu ei, le-am spus lucrurile mele. Cu siguranţă voi schimba ceva în viitor. Nu mi-a plăcut deloc şi e de revizuit puţin lucrurile. Le voi revizui aşa cum trebuie, în plan tehnic şi administrativ“, a precizat Gică Hagi.
 
În această partidă, FC Viitorul U-19 (antrenori, Cristian Cămui şi Vasile Mănăilă) a jucat cu: Șerban - Boboc, Leca, Vlad, Neciu (75 Nedelea) - Negrean (75 Mălăele), Călin, Tucaliuc - Mățan, Pop (62 Matiș), Halep (79 Ilie). Rezerve neutilizate: Mușat - Mureșan, Ghiță.

„Nu sunt un balaur, să fiu peste tot“

Cel care a demarat proiectele fotbalistice de la Ovidiu a cerut mai mult control în ce priveşte activitatea din Academia care îi poartă numele. „Conducerea trebuie să aibă mult mai mult control asupra a ce se face în Academie. Atât administrativul, cât şi tehnicul trebuie să fie foarte atenţi la ce se lucrează. Le-am zis că eu nu pot să am şapte capete. Nu sunt un balaur, să fiu peste tot. Eu doar am creat un concept tehnic foarte important şi eram convins că este implementat foarte bine, asimilându-l cu toţii. Din păcate, am observat că nu sunt încă la nivelul pe care mi-l doresc. V-am spus înainte că dorim să ne perfecţionăm şi să ne dezvoltăm, după tot ce am făcut în aceşti ani. O să văd ce pot face cât voi mai fi pe aici. Nu pot ca toată ziua să mă întrebaţi: «Dacă tu pleci, ce se întâmplă?». Le-am zis de ce întreabă atunci lumea, dacă totul e perfect. Nu-i normal să nu meargă lucrurile când ai un concept tehnic, o gândire unitară, iar lucrurile sunt puse la punct şi pregătirea făcută cum trebuie. N-am văzut spiritul nostru la acea echipă. Şi le-am dat exemplul din prima ligă, când am jucat cu Astra şi am avut 70% posesie. Astra nu pierduse niciun meci, iar Viitorul a avut capacitatea să elimine un om în minutul 30, datorită jocului bun. Un jucător să fie faultat de cinci ori şi să elimini un jucător pe bună dreptate e meritul tău. Un joc extraordinar, dus de la cap la coadă. Am făcut asta cu trei jucători de 1999 şi doi de 1998, voi de ce nu puteţi să o faceţi cu aceeaşi vârstă?“, s-a întrebat Hagi.

„Mi se pare că sunt plafonaţi puţin“    

După meciul din Youth League, managerul tehnic al FC Viitorul a urmărit două antrenamente ale FC Viitorul U-19, să vadă cum se lucrează. „Eu am făcut cât am putut, am fost lângă ei, a doua zi am fost la două antrenamente să mă uit. Le-am dat trei jucători, dintre care unul nu a rezistat decât 75 de minute. Mie mi se pare inadmisibil ca un jucător care se antrenează la echipa mare să nu reziste la juniori. I-am şi comunicat. Nu trebuie să descopăr eu nimic, doar văd şi spun nişte lucruri care poate dor, dar sunt realist. Aşa trebuie să fii în fotbal, să vezi realitatea, nu să ies în faţa dumneavoastră şi să spun «Mamă, ce bine am făcut, ce frumoşi suntem!». Nu mi-a plăcut deloc ce am văzut. Încerc să mişc lucrurile într-un fel. Mi se pare că sunt plafonaţi puţin. Acesta-i sentimentul meu. De atâta bine, de atâta succes şi de atâtea vorbe bune la adresa noastră. Anul trecut, s-au mărit salariile. Mi-a mers bine şi am fost atent şi sensibil şi am mărit salariile tuturor. Iar acum, în ultima perioadă, îi cam văd demotivaţi. În viaţă, când eşti plafonat şi nu mai ai motivaţie, e foarte greu să mai progresezi. Le-am zis acest lucru, întrucât e casa noastră, e familia noastră. O să încercăm să revizuim lucrurile, să le punem la punct. Cine vrea să mai fie motivat, să aibă poftă, iubire şi pasiune de a face fotbal, de a forma şi creşte copii, de a face lucrurile… Cine vrea s-o aibă, va rămâne cu mine, cine nu… Vreau oameni motivaţi, care să transmită energie şi spirit, pofta pe care o am şi eu. Nu mă satur niciodată şi sunt mereu motivat. Vreau să produc, vreau să fac, învăţ în fiecare zi“, a punctat Gică Hagi.

„Voi aţi văzut o echipă care avea curaj?“

Cel mai mare fotbalist din istoria României îşi dorea mult mai mult de la meciul cu croaţii, dar a văzut că mai e mult de muncă. După meci, Hagi a avut o şedinţă cu conducerea şi cu staff-ul tehnic. „După opt - nouă ani, credeam că s-au învăţat atâtea şi totul merge pe de rost. Se pare că mai avem mult de muncă. Am trecut o etapă de iniţiere şi învăţare, dar să rămâi după nouă - zece ani la acest nivel… Trebuia să fim de dezvoltare - perfecţionare. În următorii ani, se pare că asta vom face. Am simţit-o, am spus-o elegant la un moment dat, dar acum vom controla mult mai bine lucrurile, vom fi mult mai preocupaţi şi atenţi. Vom fi atenţi la cum se lucrează. Meciul e doar 1-0, nu s-a terminat, dar maniera de a respecta conceptul şi a avea personalitate nu mi-a plăcut. Noi ne identificăm cu un lucru foarte clar. În 90% dintre meciuri, dominăm, ne impunem. Stilul de joc trebuie respectat. Eu ştiu la ce nivel suntem în privinţa condiţiilor oferite. Când au văzut baza, croaţii au spus că e incredibil ce am făcut. Cine vine în acest loc foloseşte cuvinte ca fantastic şi incredibil. Acum vorbesc din postura de patron. Am creat şi partea tehnică, şi administrativă. Îmi doream şi credeam mult mai mult. Am avut o şedinţă cu conducerea şi corpul tehnic şi le-am comunicat acest lucru.
 
La un meci de Champions League, chiar dacă la juniori, să ai doi jucători accidentaţi şi să nu ştii ce-i cu ei… Ce planificare e asta? Doi jucători foarte importanţi, amândoi stângaci. Şi nu ştim cât vor sta şi când se vor recupera. Iar apoi trebuie să te duci să te lupţi cu cei mai buni. N-ai cum, trebuie să ştii s-o planifici foarte bine. Cum antrenezi, ce antrenezi, cum ajungi la momentul acela, cum vorbeşti cu jucătorii, ce le transmiţi, ce încredere le dai.
 
Voi aţi văzut o echipă care avea curaj? A fost una timorată, fără personalitate, când pasa o dată în faţă se pierdea mingea, care n-a făcut mai mult de cinci pase. Şi uitaţi-vă la echipa mare cum face. Care antrenează şi face aceleaşi lucruri ca ei. Am jucat şi noi cu Vitesse, dar măcar am făcut nişte pase, am încercat. Sunt momente şi momente, dar ne-am duelat cât de cât. Şi să nu vorbim de media de vârstă. Ei au jucat cu vârsta lor, iar pretenţiile trebuie să fie foarte mari. Dar asta e, ne-o asumăm, mergem înainte“, a punctat „Regele“. 
 
În retur, nu mai dă jucători de la prima echipă
Gică Hagi a spus că, după partida cu Dinamo Zagreb, Neciu nu mai este component al echipei mari a Viitorului. „În returul din Croaţia, nu mai dau jucători de la echipa mare. Iar Neciu nu mai face parte din prima echipă. Un jucător pe care îl antrenez eu să nu poată juca un meci întreg nu se poate. După meci i-am comunicat clar. Eu am crezut că e puternic şi luptător. Nu poate să abandoneze atât de uşor. Fotbalul înseamnă luptă şi spirit, nu numai talent. El crede că poate să joace fotbal doar cu talentul. Nu se poate. Ca fundaş, trebuie să ai capacitatea să te lupţi, să te aperi. De ce i-a luat Boboc faţa, din fundaş dreapta? Să se uite la Boboc cum joacă. El de ce nu poate? Nu a făcut aceleaşi antrenamente ca Boboc? Sunt de aceeaşi vârstă, foarte talentaţi şi ce ce nu? Întrebaţi-l pe el. Care a fost calitate mea numărul 1? Că talent au toţi. Ambiţia! Motivat 200% în fiecare zi. E lecţie pentru cei tineri“, a mai spus Hagi.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
Youth League. FC Viitorul U19 - Dinamo Zagreb U19 0-1 în prima manşă a primului tur
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii