Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:16 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DJST Constanţa desfăşoară prima întâlnire de consultare în proiectul naţional „Dialog Structurat cu tinerii şi organizaţiile de tineret 2017 - 2018“

ro

17 Feb, 2018 00:00 752 Marime text
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa (reprezentant al Ministerului Tineretului şi Sportului) desfăşoară alături de diferiţi parteneri locali şi cu sprijinul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ Constanţa prima întâlnire de consultare cu tinerii constănţeni din cadrul proiectului naţional „Dialog Structurat cu tinerii şi organizaţiile de tineret 2017 - 2018“.
 
Acest proces de consultare publică cu privire la nevoile şi necesităţile tinerilor sau ale unor categorii sociale de tineri se bazează pe aportul direct şi activ al tinerilor, plecând de la priorităţile naţionale şi europene, care să pună în practică, pe termen lung, Dialogul Structurat ca instrument de lucru. Metoda folosită va fi „cafeneaua publică“, care are ca obiectiv o dezbatere centralizată pe diferite teme cu echipe de lucru formate din cinci - şase persoane, finalitatea fiind acoperirea întregii tematici. Acest proces a fost şi este folosit la nivelul fiecărui judeţ.
 
Primul eveniment din sfera consultării este Cafeneaua Publică având ca motto „Tinerii sunt parte din comunitate“, care va avea loc pe 19 februarie a.c., în incinta Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“, începând cu ora 14.00. Această rundă de consultări are ca teme de reflecţie priorităţile naţionale din domeniul tineretului, propuse la nivel european pentru perioada Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019:
 
1. Accesul la oportunităţi egale pentru tinerii din mediul rural care să aibă ca impact dezvoltarea comunităţilor locale; 
- Ce ar trebui să se schimbe astfel încât tinerii din mediul rural să beneficieze de aceleaşi oportunităţi ca tinerii din mediul urban?
- Ce ar trebui schimbat astfel încât zonele rurale să devină mai atractive pentru tineri?
2. Investiţia şi dezvoltarea resursei umane de tineret (lucrători de tineret, animatori de tineret, facilitatori de dezvoltare comunitară pentru tineri etc.), care să faciliteze tinerilor dobândirea de competenţe-cheie, în special prin educaţie nonformală; 
- Care sunt cele mai importante competenţe pe care trebuie să le dobândească tinerii prin intermediul educaţiei, pentru a reuşi pe plan personal şi profesional în Europa viitorului?
- Ce îi poate pregăti pe tineri pentru locurile de muncă ce ar putea exista în viitor?
- Ce i-ar putea ajuta pe tineri să îşi croiască drum prin supraîncărcarea informaţională de astăzi?
- Cum ar putea tinerii să înveţe să poarte un dialog respectuos şi într-o manieră nonviolentă cu cei care au opinii foarte diferite faţă de ei?
- Ce rol pot juca tinerii în programele de dezvoltare durabilă şi de protecţie a mediului înconjurător şi cum poate fi încurajată implicarea lor?
- Ce le-ar ajuta pe fetele şi femeile tinere să depăşească discriminarea şi inegalitatea?
- Ce ar putea fi făcut pentru a le permite tinerilor din mediile marginalizate să participe pe deplin în societate?
3. Dezvoltarea unei politici de tineret integrate prin promovarea cooperării şi a parteneriatelor durabile între actori sociali, instituţionali şi organizaţionali care au interes şi preocupări în domeniul tineretului, cu scopul implicării tinerilor la luarea deciziilor şi crearea politicilor publice.
Activitatea în Constanţa este desfăşurată de către reţeaua Tinereţea, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, Forumul Tinerilor din România - sucursala Constanţa, ONG Creative+ şi ONG Team. Proiectul „Dialog Structurat cu tinerii si organizaţiile de tineret 2017 - 2018“ este cofinanţat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii