Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:30 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declarația oficială a WTA după ce Simona Halep a primit o suspendare de patru ani. Ce spun părțile implicate

ro

12 Sep, 2023 20:16 1372 Marime text


WTA, organizația reprezentativă a jucătoarelor profesioniste de tenis, a postat pe site-ul oficial o declarație privitoare la situația Simonei Halep, suspendată patru ani pentru doping.

Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, ceea ce jucătoarea din Constanța va face. 
.

„Este de o importanță deosebită ca jucătorii să cunoască regulile Programului anti-doping și să le respecte. Tribunalul Independent s-a pronunțat cu privire la cazul Simonei și în temeiul PAD, decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea de Arbitraj pentru Sport. WTA va sprijini decizia finală din acest proces și va continua să urmărească acest lucru îndeaproape”, este mesajul WTA.

Comunicatul ITIA:

Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, ca urmare a încălcării Programului antidoping.

Halep, dublă campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate ale programului. Prima s-a referit la substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022, efectuată prin teste regulate de urină în timpul competiției. A doua se referă la nereguli în Pașaportul Biologic al Simonei Halep.
 
Tribunalul Independent s-a întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, audiind specialiști și reprezentanții lui Halep. De asemenea, Halep a vorbit în fața completului.

Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a avut încălcări intenționate ale regulilor anti-doping în temeiul articolului 2 din TADP:
 
- prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022, la US Open
- folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, după cum a rezultat din colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucătoare prin programul antidoping.


Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep că a luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul pe care jucătoarea l-a ingerat nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.

Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” unanimă la care au ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți, conform căreia „probabil dopajul” a fost explicația neregulilor din profilul lui Halep.
 
Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, pe care tribunalul l-a creditat pentru perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Cazul rămâne supus recursului.

 
Karen Moorhouse, directorul executiv al ITIA, a declarat:

„După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent.Volumul de probe atât în procedura roxadustat, cât și în procedurile ABP a fost substanțial. ITIA a urmat procesele adecvate, așa cum le-am face cu orice altă persoană – în conformitate cu Codul Mondial Anti-Doping – îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul competiției loiale, în numele sportului. Completul a recunoscut că a fost urmată procedura adecvată în cadrul deciziei scrise. Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri și rămânem angajați să fim cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util”.


Declarația Simonei Halep:

Astăzi, un tribunal aflat sub tutela Programului Anti-Dopping a anunțat decizia în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă.

Mi-am dedicat viața tenisului. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă mândresc că nu am folosit niciodată, în mod conștient sau intenționat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia de suspendare pentru patru ani.

Într-o decizie de 126 de pagini, tribunalul m-a găsit vinovată de ambele acuzații aduse de ITIA – un test de urină pozitiv, în competiție, pentru o substanță interzisă și o încălcare a Programului de Pașaport Biologic (ABP). Reprezentații mei și eu am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele, dar și mai multe întrebări legitime privitor la concluziile în legătură cu dosarul ABP. Cu toate că sunt recunoscătoare să am în sfârșit o decizie, după numeroase întârzieri nefondate, având sentimentul de a trăi în purgatoriu peste un an, sunt în același timp șocată și dezamăgită de decizia tribunalului.

Cred într-un sport curat și, în aproape 20 de ani ca jucător profesionist de tenis, participând la sute de turnee și câștigând două titluri de Grand Slam, am dat peste 200 de teste de sânge și urină pentru a se verifica dacă există substanțe interzise și toate au fost negative, până la 29 august 2022. Înaintea sezonului de hard din 2022, la recomandarea echipei mele și a fizioterapeutului, toți de încredere, mi-am ajustat suplimentele nutritive. Niciunul dintre ingrediente nu a avut vreo substanță interzisă din ce știm noi, iar tribunalul a fost de acord. Unul dintre ele a fost contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal în 2023, după testul inițial pozitiv, și toate celelalte probe au fost negative.

În ciuda dovezii, ITIA a adus o acuzație legată de pașaportul meu biologic după ce grupul lor de experți a aflat identitatea mea, iar doi dintre cei trei dintr-odată și-au schimbat opinia în favoarea acuzațiilor aduse de ITIA. Acesta s-a bazat doar pe opiniile acestor experți, care s-au uitat la parametrii sângelului meu, pe care îi am timp de 10 ani la același nivel. Acest grup a ignorat că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, excepția fiind cea din 29 august cu roxadustat, care a fost prezentă într-un nivel extrem de scăzut. Având în vedere că, înainte cu 3 zile rezultatul fusese negativ, e limpede că am fost expusă accidental la roxadustat.

Sunt etern recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei, a prietenilor și a fanilor tenisului din întreaga lume. Voi continua să mă antrenez și voi face tot ce am în putere să-mi curăț numele de aceste acuzații false și să mă întorc pe teren. Intenționez să fac apel la Curtea de Arbitraj în Sport și să urmez toate căile legale împotriva companiei producătoare a suplimentului în cauză. 


Sursa foto: Facebook (WTA)

Citește și:


Simona Halep, suspendată patru ani pentru dopaj!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii