Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dan Chelaru i-a predat ştafeta fiului său, Vlad Chelaru „Ciuşcă“ de la Victoria Cumpăna. E rapid, tehnic şi plachează ca nimeni altul (galerie foto)

ro

18 Feb, 2017 00:00 9170 Marime text
Constănţeanul Dan Chelaru, fost rugbyst la Şcoala Sportivă 2, Farul, CFR şi la loturile naţionale ale României, e tare mândru că fiul său, Vlad Andrei, îi calcă apăsat pe urme
 
Puştiul doar ce a împlinit 11 ani, dar le-a atras atenţia multora graţie calităţilor sale sportive. E unul dintre cei mai buni rugbyşti de la Victoria Cumpăna (antrenor, Florin Băcioiu), echipă cu care a ieşit de două ori campion naţional. În familia Chelaru, aşchia nu a sărit departe de trunchi, iar părinţilor le creşte inima că nu numai Vlad Andrei, ci şi Miruna, sora mai mare a rugbystului, face sport.
 
„E mai bun ca mine. Mă va întrece“, spune Dan Chelaru când îl întrebi despre feciorul lui. „După taică-său (n.r. râde), primul antrenor i-a fost Dumitru Barbu, şi el fost rugbyst. Cu Mirel (care e şi naşul nostru de cununie) s-a pregătit Vlad Andrei prima dată organizat, la Cleopatra Mamaia. Româneşte vorbind, l-am dus «cu japca» la rugby, că era un pic mai emotiv, mai cuminţel. «Prea e cuminte, hai la rugby», mi-am zis. Avea cam 4,5 - 5 ani. Prima oară a fost ca o joacă, iar apoi a venit şi plăcerea lui de a practica acest sport. Acum e din ce în ce mai bun. De la Cleopatra a fost transferat la Victoria Cumpăna, iar în primul an al său la această echipă, a ieşit campion naţional Under-10! Are două titluri ale României la această categorie de vârstă, iar în 2016 a luat locul trei la U-12. Deci, a fost trei ani la rând medaliat“, povesteşte Dan Chelaru.

„Cine e «pletosul» acela?“

Tânărul Chelaru joacă acum centru şi ţine cu tot dinadinsul să îl întreacă în sport pe tatăl său. „Plăcerea şi ambiţia lui sunt să fie un fundaş mai bun ca taică-său. Să mă întreacă, să fie mult mai cunoscut decât mine. Îi ştie pe toţi foştii mei colegi constănţeni, dar şi de la Naţională. A făcut cunoştinţă şi cu Hari Dumitraş. După mine, la ce talent şi ambiţie are, nu va fi nicio problemă să joace în echipa naţională încă de la o vârstă fragedă. Chiar dacă e mai firav, are şi forţă. E cel mai bun placheur, iar în 2015 a fost declarat cel mai tehnic jucător al României. Distincţia i-a fost oferită pe merit de preşedintele de la acea dată al Federaţiei Române de Rugby, Hari Dumitraş, şi de Daniel Mitrea. Ei doi l-au ales“, spune Dan Chelaru. Micul rugbyst i-a sărit în ochi lui Dumitraş. „Cine e «pletosul» acela?“, a întrebat Hari. „Chelaru Vlad Andrei“, i s-a răspuns. «Nu cumva e băiatul lui «Cheli»?“, s-a mai interesat fostul şef al FRR. „Ba da“, a venit confirmarea.

Au turnee an de an

„Nu îl laud doar eu, ca părinte. Dacă întrebaţi pe altcineva, aceleaşi vorbe vi le va spune. Acum două zile, nea Gică Dumitru (n.r. fostul mare rugbyst Gheorghe Dumitru) a fost la noi la Cumpăna să-i cunoască pe copii. De pe bancă îmi zice: «Ce bine pasează şi plachează «pletosul» acela! Ia uită-te la el cum aleargă!». «Păi e băiatul meu», zic. «A, al tău e?», a spus nea Gică. Acesta i-a invitat pe copii la un turneu la Limoges, în Franţa. Băieţii au turnee an de an. În acest an, pleacă în Germania. Anul trecut, au fost în Franţa, unde au luat locul opt, iar acum doi ani, în Germania, s-au clasat pe poziţia a cincea“, arată Dan Chelaru. Având sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cumpăna, echipa de rugby Victoria din localitate şi copiii ei s-au făcut rapid remarcaţi în România, dar şi la turneele externe, graţie evoluţiilor şi a rezultatelor.

Miruna Chelaru e handbalistă la CSS1 Constanţa

Colegii de echipă, dar şi cei de şcoală îi spun micului Chelaru „Ciuşcă“, datorită faptului că e foarte iute. Are o viteză remarcabilă. Tatăl său se bucură că Vlad Andrei e bun la rugby, dar şi la şcoală, puştiul fiind în clasa a cincea la Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart“ Constanţa. „E foarte bun la învăţătură, e premiant. E cel mai bun băiat din clasă la matematică. Pe primul semestru a avut media aproape 9,70“, se bucură tatăl său. Sora rugbystului, Miruna, are 13 ani şi e handbalistă la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 din Constanţa, fiind antrenată de Adrian Moise.

Campion naţional cu Farul

Pe 1 martie, Dan Chelaru va împlini 44 de ani. A început rugby-ul în februarie 1985, la 12 ani, la Şcoala Sportivă nr. 2 Constanţa (actualul Liceu cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“), cu antrenorii Peter Ianusevici şi Dan Ivanciu. În 1987, s-a transferat la Farul, unde a lucrat cu Emilian Grigore şi Nicuşor Dinu, în 1991 devenind campion naţional. În acelaşi an, a debutat la echipa mare a Farului, într-un meci la Baia Mare, pierdut de formaţia de pe litoral. În 1992, a ajuns la echipa CFR Constanţa, iar rugby-ul de mare performanţă l-a părăsit în 2004, ca jucător al Farului. În prezent, este component al formaţiei de veterani „Rechinii“ Constanţa.

Lucrează pe vase de croazieră

În cariera sa, Dan Chelaru a fost convocat şi la loturile de juniori, tineret şi seniori ale României, dar la echipa mare nu a apucat să şi debuteze. „Am fost în anticamera acesteia, am fost mereu în lot. În 1995, mi-am rupt piciorul şi am ratat Cupa Mondială“, îşi aminteşte fostul farist, care, în momentul de faţă, lucrează ca general mecanic pe vase de croazieră ale „Royal Caribbean“. „Când sunt acasă, îl ajut pe antrenorul Florin Băcioiu la antrenamentele Victoriei Cumpăna, în special pe liniile de treisferturi“, mai spune Dan Chelaru, care la juniori juca centru, la seniori fundaş, iar acum, cu „Rechinii“, e mijlocaş la deschidere.

Sursa foto: Facebook (Daniel Chelaru, GFP Rugby Club)
 
Citeşte şi: 
 
Are şapte ani şi e topit după balonul oval: O forţă a naturii se ridică în rugby-ul constănţean (galerie foto + video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii