Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:57 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cursă umanitară De Ziua Marinei Române, militarii Laurențiu Cobzaru și Costel Mazâlu și fostul polițist Ioan Chifu aleargă între Baia și Constanța

ro

08 Aug, 2020 00:00 5068 Marime text
 
  • Cursa de pe 15 august a celor trei susține și cauza umanitară „Aripi pentru Sara Maria“.   
  • Gălățeanul Laurențiu Cobzaru este polițist militar la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”. 
  • Ioan Chifu este din Năvodari și a ieșit la pensie din Poliție.
 
Pe 15 august, de Ziua Marinei Române, trei alergători vor parcurge distanța Baia (județul Tulcea) - Constanța, cursa lor propunându-și să celebreze această importantă zi, dar și să susțină cauza umanitară „Aripi pentru Sara Maria“, din campania „#FiiTuUnErou - Sprijin, speranță, șansă la viață!“.
Cei trei alergători sunt militarii Laurențiu Cobzaru, din Galați (polițist militar la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”), Costel Mazâlu, din Brăila (de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila) și Ioan Chifu, din Năvodari (fost polițist, în prezent pensionar).  Cei trei vor alerga acum și pentru a ajuta o fetiță de un an și cinci luni, Sara Maria, care se confruntă cu probleme de sănătate. 
A participat la multe întreceri şi în judeţul Constanţa
Fan înrăit al exerciţiului fizic şi al alergării, Laurenţiu Cobzaru este cunoscut pentru numeroasele sale curse în scop caritabil (atât singur, cât și alături de alți colegi, la multe dintre evenimente luând parte și Costel Mazâlu, iar cei doi având parte și de sprijinul lui Ioan Chifu). Laurențiu Cobzaru și Costel Mazâlu au multe asemenea curse la activ, cu prilejul unor zile de rezonanță ale țării noastre, precum Ziua Pompierilor, Ziua Principatelor Române, Ziua Protecției Civile, Ziua Eroilor, Ziua Drapelului Național, Ziua Armatei Române sau Ziua Imnului Național. Caporalul Cobzaru a participat la multe întreceri şi la Mamaia, şi în judeţul Constanţa, nelipsind de la startul cursei Galaţi - Constanţa din 2017 (în cinstea Zilei Naţionale a României), al „Maratonului Nisipului“, al „Autism 24h Marea Neagră“, al „Black Sea 10K“, al Trichallenge sau al „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră“.
 

Membru al Ligii Militarilor Profesioniști


Pe 1 decembrie 2017, la Muzeul Marinei din Constanța, Liga Militarilor Profesioniști, prin președintele Dan Albu, i-a oferit o diplomă lui Laurențiu Cobzaru, „în semn de apreciere pentru modul în care onorează Corpul Militarilor Profesioniști cu ocazia Zilei Naționale a României“. Membru al Ligii, caporalul Cobzaru a alergat acum trei ani în cinstea Zilei Naționale a României, distanța Galați - Constanța (210 Km) în 23 de ore și 45 de minute.
 

Ceremonialuri pe faleza Brăila


Laurențiu Cobzaru și Ioan Chifu au marcat într-un mod aparte și Ziua Marinei Române din 2018.  Cu acest prilej, cei doi au luat parte la un maraton, de la unitatea militară de care aparține soldatul gălățean, de la Cișmele, și până pe faleza Brăila, unde au avut loc ceremonialuri dedicate Zilei Marinei. „Mă bucur enorm că Ioan Chifu a acceptat să alerge alături de mine. Prin acest maraton la care am participat, eu am adus recunoștință de Ziua Marinei din partea unității mele, iar Ioan Chifu, fiindcă a fost polițist, a adus recunoștință din partea MAI. Forțele Terestre și MAI au adus recunoștință așadar Marinei Militare. Le mulțumesc din inimă pentru sprijin superiorilor mei din cadrul Unității Militare de care aparțin, comandantului unității, locotenent colonel Adrian Oprea, maiorului Cristian Matache, maiorului Lucian Caraman, plutonierului major Paul Boza, dar și contraamiralului de flotilă Cornel Rogozan (comandatul Flotilei Fluviale), căpitanului Nicoleta Burlacu (Relații cu publicul la Flotila Fluvială Brăila), și reprezentanților Ligii Militarilor Profesioniști, caporal Dănuț Albu (președintele LMP), caporal Valentin Otelea și caporal Lucian Sacalov (LMP Brăila). Respectele mele și lui Ioan Chifu”, a declarat Laurențiu Cobzaru. Acesta a primit o diplomă din partea Flotilei Fluviale și o diplomă de excelență din partea Ligii Militarilor Profesioniști, în care se specifică: „în semn de apreciere pentru modul în care onorează Corpul Militarilor Profesioniști cu ocazia Zilei Marinei Române”. LMP i-a acordat și lui Ioan Chifu o diplomă de excelență, „în semn de apreciere cu ocazia Zilei Marinei Române”.
 

„Antrenament“ alături de un câine de urmă 


Pensionar de doi ani, fostul polițist Ioan Chifu este și el un mare iubitor al alergării. În acest an, a împlinit 51 de ani, iar, pentru a marca această vârstă, a alergat 51 de kilometri, pe traseul Năvodari - Mamaia - Cazino Constanța. La fel făcuse și anul trecut: 50 de ani - 50 de kilometri! De loc din orașul băcăuan Buhuși, Ioan Chifu a urmat învățământul militar și astfel a ajuns pe litoral, în 1995. Înainte, lucrase trei ani în Jandarmerie. La Constanța a lucrat și la Ordine Publică, dar și la Serviciul Criminalistic, în ultimii 15 ani. A ieșit la pensie și, în urma unei probleme de sănătate, care îi impunea să facă exercițiu fizic, a început să alerge. Oricum, era obișnuit cu ritmul alert, întrucât, o perioadă, în Poliție, a avut un câine de urmă, pe nume Boca, alături de care mergea la cercetare la fața locului și alerga cu el pe teren!

Citește și:
 
 
 
 
 
 
  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cobzaru Laurentiu 09 Aug, 2020 10:05 Vă mulțumesc din toată 💚, veșnic recunoscător pentru tot. Stimă și respect!