Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ne lipsești, Moșule!“. Culturistul Ionel Maioru. A murit de tânăr, în noiembrie 2000 „A fost și va rămâne un adevărat campion“

ro

20 Nov, 2021 00:00 39429 Marime text

 
  • Culturistul Ionel Maioru s-a stins din viață la numai 21 de ani.
  • „Moșu“ era una dintre speranțele culturismului românesc, un sportiv extrem de masiv.
  • Până să se stingă din viață, Ionel Maioru ieșise campion national de juniori, vicecampion al României la seniori și se clasase pe locul 5 la Campionatul Mondial de juniori.
 
La mijlocul lunii noiembrie a anului 2000, o veste a înmărmurit lumea culturismului românesc: a murit, la numai 21 de ani, Ionel Maioru, de la CS Farul Constanța. Era una dintre speranțele body-building-ului din România, un sportiv extrem de masiv, campion național de juniori și vicecampion la seniori, cu o clasare fruntașă la Mondialele de juniori. Destinul său a fost însă unul tragic.

Ionel Maioru s-a stins din viață în urma unui accident rutier, viața și cariera sa fiind întrerupte nemilos. S-au scurs 21 de ani de la acea nenorocire! În palmaresul competițional al sportivului de până la groaznicul eveniment stau: la Campionatul Național de juniori -  medalie de aur în 1999 (categ. +80 kg) și bronz în 1998 (aceeași categorie, locul 1 - Octavian Mihăiță); la Campionatul Național de seniori - medalie de argint în 1999 (categ. +90 kg, locul 1 - Petru Ciorbă), bronz în 2000 (categ. +90 kg, locul 1 - Petru Ciorbă); la Campionatul Mondial de juniori din 1999 (desfășurat la Porto, în Portugalia) - locul 5 (categ. +80 kg, în care a fost cel mai masiv competitor). Plus victorii și locuri fruntașe în diferite cupe interne. După moartea sa, „Cupa Farul“ la culturism a cuprins și „Memorialul Ionel Maioru“, la categoria +90 kg.    
 
„În câțiva ani ar fi avut șansă la marele podium“
 
„Culturist de categorie grea (+90 kg). Foarte masiv, la o înălțime de 1,76 m avea în jur de 110-115 kg, brațe de 53 cm și foarte puternic: flexii cu gantere de 60 kg din stând în picioare, flexii cu bara cu 120 kg pentru 6-8 repetări. A concurat pentru clubul Farul Constanța. Se anunța să fie viitoarea stea în culturismul românesc la categoria grea, dar a decedat într-un tragic accident de motocicletă“, se arată pe site-ul topculturism.ro. Ionel Maioru era alintat de cei apropiați „Moșu“. „Era foarte iubit, galerie mare la concursuri. Promitea la 20 ani să devină un mare campion. Păcat că atât a vrut Dumnezeu să fie pe pământ. 1979 - 2000. RIP!“, „Da, și om frumos la suflet. Dumnezeu să-l odihnească!“, „Tocmai de asta era iubit. Suflet frumos, modest. Așa ceva nu prea mai găsești în ziua de azi“, „În câțiva ani ar fi avut șansă la marele podium“, „Un mare campion“ sau „Copilul minune al culturismului românesc. Ne lipsești, Moșule! 21 de ani fără tine!“, l-au pomenit prietenii și cei care l-au iubit pe Ionel Maioru, la 21 de ani de la moartea sa.  
 
Antrenamentul de spate de la Oradea
 
Din anul decesului său și în continuare, regretele nu au contenit, tuturor părându-le nespus de rău că sportul a pierdut un campion cu un așa potențial muscular. „Dacă nu avea acel tragic accident, ar fi devenit un mare campion nu numai în țară, ci și peste hotare“, „Alături de Buruiană era o speranță a culturismului nostru. Din păcate, amândoi au sfârșit tragic. Dumnezeu să-l ierte!“, „Ionel Maioru a fost și va rămâne un adevărat campion“ ori „Ce potențial avea! Păcat de el că s-a dus așa de repede! Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, au fost alte câteva mesaje. Totodată, cineva a povestit și despre forța deosebită pe care o avea Maioru. „Pe Ionuț l-am văzut o singură dată, în 2000, când a stat în Oradea la prietenul lui Alexandru Lungu. Se antrenau la aceeași sală, unde mă pregăteam și eu (atunci începusem primele mele antrenamente), Gym Mar Strong. Era imens! Țin minte că, la un antrenament de spate, a pus pe helcometru la tracțiuni înca 50 kg peste greutatea maximă a aparatului… și l-a rupt!“.
 
„Mare, fenomenal!“
 
Alte mesaje:
  •  „Super culturist! Sigur ar fi fost cunoscut pe plan internațional dacă trăia. Păcat! RIP!“
  •  „La 21 de ani, avea 120 kg. Așa da genetic, cred că ajungea ca rusul ăla, Federov sau cum îl cheama֧“ 
  • „Dumnezeu să-l ierte! Bine mai arăta!“
  •  „Mare, fenomenal!“ 
  • „Imens! Nu părea să aibă puncte slabe“
  •  „Fenomenal la doar 21 de ani!“
  •  „Dacă ar mai fi trăit acest băiat, ar fi fost cu siguranță competitor la Mr. Olympia, la potențialul pe care îl avea. Asta e viața. Îmi pare rău de el și de toți cei care s-au dus mult prea repede dintre noi!“ 
  • „Păcat că s-a stins din viață la o vârstă atât de fragedă! Era un adevărat campion. Dumnezeu să-l odihnească!“.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Facebook (Liviu TB)

 
Citește și:
 
Laura Petre a păstrat trofeul la Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii