Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:32 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au venit americanii! Puşcaşi marini, la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“. Sâmbătă e ziua cea mare! (galerie foto + video)

ro

11 Apr, 2017 00:00 2619 Marime text
Americanii Christopher Crabb şi James Cress, puşcaşi marini de la Baza Militară Mihail Kogălniceanu, din Exerciţiul „Black Sea Rotational Force 17.1“, s-au aflat, ieri, la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa, cu un dublu scop.

Pe de o parte, de a populariza jocul de baseball, iar pe de altă parte, de a le lansa elevilor şi cadrelor didactice de la unitatea de învăţământ invitaţia de a veni, sâmbătă, 15 aprilie, la partida demonstrativă de baseball dintre o echipă militară de la Baza Mihail Kogălniceanu şi echipa naţională a României. Evenimentul sportiv va fi găzduit, de la ora 11.00, de stadionul „Portul“, intrarea fiind liberă.
 
Proiectul, Jackie Robinson Trophy, este realizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti şi al Federaţiei Române de Baseball şi Softball.

Întâlnirea dintre cei de la LPS „Nicolae Rotaru“ şi oaspeţii lor americani a avut loc în sala mare de sport a liceului, fiind prezenţi elevi de toate vârstele. Grupa celor mici a fluturat steguleţe cu drapelul SUA şi a fost cea mai captivată de materialele cu care se joacă baseball-ul, James Cress prinzând mingile lansate de micuţi. Trupa de majorete a LPS a prezentat un moment artistic, iar Cristopher Crabb a explicat pe scurt regulile jocului de baseball şi le-a transmis celor prezenţi că îi aşteaptă la meci, sâmbătă.
 
„Vom avea multe activităţi. Va fi şi o zonă cu mâncare tradiţională românească, dar şi un sector unde se vor oferi explicaţii în privinţa acestui joc. Vom sărbători diversitatea şi toleranţa“, le-a transmis puşcaşul marin american, având în vedere că 15 aprilie este Jackie Robinson Day. 

Baseball-ul se joacă în România de 27 de ani 

„Adevărat sport naţional al Americii, baseball-ul se joacă în România de 27 de ani, iar din acest an a devenit sport olimpic. Confruntarea amicală dintre echipa naţională a României şi cea formată din militarii americani aflaţi la baza Mihail Kogălniceanu marchează împlinirea a 70 de ani de la acceptarea în liga americană de baseball (Major League Baseball) a primului jucător de culoare. Jackie Robinson a devenit un simbol al egalităţii, al corectitudinii, al dreptăţii şi al fair-play-ului. «Numărul 42» a debutat pentru Brooklyn Dodgers, în 1947, iar data de 15 aprilie este Jackie Robinson Day“, se arată în prezentarea evenimentului de la Constanţa. 

„Haideţi să vedem acest sport pe viu!“ 

„I-am «aşteptat» pe americani 70 de ani şi iată că au ajuns până la urmă“, a glumit prof. Andrei Szemerjai, directorul LPS „Nicolae Rotaru“, care i-a îndemnat pe elevi să participe, sâmbătă, la meciul de pe stadionul „Portul“. „Oina, sportul nostru naţional, aduce foarte mult cu baseball-ul, din toate punctele de vedere, doar că acesta din urmă e mai spectaculos. Am văzut jucându-se acest sport la televizor, în filme, haideţi să-l vedem şi pe viu! Puteţi veni cu prieteni şi cu membri ai familiilor voastre, pentru că veţi avea ce vedea. Va fi o sărbătoare din toate punctele de vedere“, a spus directorul LPS, care a subliniat utilitatea întâlnirii de la liceu: „Nu înseamnă neapărat că, după această vizită a oaspeţilor americani, toţi elevii din LPS ori cei mici vor începe să joace baseball, pentru că noi suntem încă la început de drum. Însă asemenea întâlniri ne fac să ne cunoaştem reciproc mai bine şi duc la stabilirea unor legături strânse“.
 
Sursa foto şi video: ZIUA de Constanţa 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Kanadezu 12 Apr, 2017 04:20 dom profesor iatzi ashtepat 70 de ani pentru un meci de oina? nu imi vine a crede